MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд скасував постанову щодо розрахунків за електроенергію на території Луганської та Донецької областей

12.09.2017   
медіа група ХПГ
Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабміну щодо встановлення черговості розрахунків за електроенергію на території Луганської та Донецької областей, на підставі якого жителі підконтрольних Україні територій Луганщини і Донеччини оплачували борги за електроенергію жителів непідконтрольних частин областей. Про це повідомляють «Наші гроші».

Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабміну щодо встановлення черговості розрахунків за електроенергію на території Луганської та Донецької областей, на підставі якого жителі підконтрольних Україні територій Луганщини і Донеччини оплачували борги за електроенергію жителів непідконтрольних частин областей. Про це повідомляють «Наші гроші».

Своє рішення суд аргументував тим, що тимчасово непідконтрольні Україні території не охоплюють Донецьку та Луганську області цілком.

Відзначимо, в постанові Кабміну було визначено, що розрахунки за електроенергію неконтрольованими територіями здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання в якості першочергових в обсягах загальних платежів за Донецька і Луганська області.

Нагадаємо, що «Луганське енергетичне об’єднання» (ЛЕО) є єдиним постачальником електроенергії на територію Луганської області, але підприємство не контролює енергорозподіляючі активи в ОРЛО з липня 2016 року.

Поставки ж електроенергії були припинені на непідконтрольну територію з дозволу уряду тільки з 25 квітня 2017 року.

При цьому ЛЕО неодноразово попереджало про можливість відключення об’єктів ЖКГ області від енергопостачання у зв’язку з великими обсягами заборгованості.

Так, за станом на 1 березня 2017 року споживачі заборгували «ЛЕО» 5,5 млрд грн, з них понад 80% заборгували споживачі ОРДЛО.

Відзначимо, СММ ОБСЄ в своєму звіті повідомила, що представники ОРДЛО в п’ятницю, 8 вересня, передали кошти за послугу водопостачання, поставлену з контрольованою України території Луганської області.

Нагадаємо, у 2015 році Кабмін Арсенія Яценюка визначив ТОВ "Луганське енергетичне об’єднання" єдиним постачальником електроенергії на Луганщині і зобов’язав постачати електроенергію на непідконтрольну українській владі територію області. На виконання постанови №263, ДП "Енергоринок" та ТОВ "ЛЕО" уклали договір купівлі різниці перетоків електроенергії, переміщеної з контрольованої на неконтрольовану територію.

У травні 2016 року уряд вніс зміни до постанови №263, якими затвердив новий порядок розрахунків за електроенергію на територіях Луганської та Донецької областей.

Отримані компанією "ЛЕО" кошти від споживачів підконтрольних територій Луганської області, почали зараховувати на рахунки "Енергоринку" в якості оплати за електроенергію, поставлену на неконтрольовану територію. Щомісячно "ЛЕО" постачало на окуповані території електроенергії на 300 млн грн.

За неповні розрахунки з "Енергоринком" у грудні 2016 року НКРЕКП наклала на "ЛЕО" фінансові санкції – обов’язкове утримання у вигляді щоденних відрахувань розміром 8,5-20 млн грн. При цьому, як повідомляв директор "ЛЕО" Володимир Грицай, компанія отримувала на підконтрольній території 3-4 млн грн за добу.

Щодо ситуації з водопостачанням на окуповані території більш детально читайте ТУТ.

 Поділитися