MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)

15.02.2018   
ХПГ-інформ

Нижче наводимо хроніку останніх подій у анексованому Російською Федерацією Криму. Затримання, арешти, судові процеси, порушення соціально-економічних прав тощо.


07.02.2018 сайт «15 минут» повідомив, посилаючись на «Кримську солідарність», про хатній трус у сімферопольському мікрорайоні Фонтани у кримського татарина Мустафи Калафатова. Силовики прийшли о четвертій годині ранку, Калафатова відразу відвезли невідомо куди, продовжили трус без нього – шукали заборонену літературу та зброю.


07.02.2018 підконтрольний Москві Верховний суд Криму продовжив термін арешту фігурантам так званої «справи українських диверсантів» – Євгену Панову, Володимиру Дудку та Олексію Бесарабову. Панову арешт продовжили до 9 квітня, Дудуку та Бесарабову – до 8 квітня. Про це повідомив сайт «15 минут».

Нагадаємо, 10 серпня 2016 року в ФСБ РФ заявили, що запобігли здійсненню терактів у Криму, які нібито готувала група українських диверсантів. Одним з організаторів ФСБ назвала Євгена Панова. 8 листопада 2016 року в ФСБ заявили, що в Севастополі затримали чергових українських диверсантів, які начебто планували диверсії на стратегічних об’єктах півострова – Олексія Бесарабова, Дмитра Штиблікова та Володимира Дудка.


07.02.2018 сайт «15 минут» повідомив, посилаючись на адвоката Еміля Курбедінова, що здоров’я фігуранта «справи Веджіє Кашка» Кязима Аметова погіршується.

«Сьогодні я відвідав у слідчому ізоляторі Сімферополя Аметова Казима Ага. Він передав усім селям! Розповів, що здоров’я його погіршується через нестерпні умови в слідчому ізоляторі. Антисанітарні умови, пацюки, блошиці, негодяща їжа, вогкість, нестача кисню, 20 ліжок на 22 арештанти та інше», – написав Курбедінов у Facebook.

Як нагадує сайт «15 минут», 23 листопада минулого року ФСБ РФ спільно з МВС затримала кримських татар Бекира Дегерменджи, Кязима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Куртсеїта Абдуллаєва, якого пізніше відпустили. В будинку ще однієї активістки, Ельміри Газієвої-Баранової, проводився трус.

Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини. Проте, вони намагалися допомогти родині Веджіє Кашка повернути вкрадені цим громадянином Туреччини гроші. Мова мовиться за Юсуфа Айтана, який украв у родини Кашка велику грошову суму. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу.

У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання саме Юсуфа Айтана, який напередодні пообіцяв їм повернути гроші. Під час затримань Веджіє Кашка – ветерану кримськотатарського національного руху – стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.

Веджіє Кашка

Як повідомив 09.02.2018 сайт «Крым.Реалии», підконтрольний російські владі Верховний суд Криму скасував розгляд апеляційної скарги у так званій «справі Веджіє Кашка». Як сказала Аліє Дегерменджи, дружина Бекира Дегерменджи – одного з обвинувачуваних, слідчій їй повідомив, що виявлені недоробки й справу відправили до суду першої інстанції. Як повідомив адвокат Айдер Азаматов, на цей час дата нового судового засідання невідома.

09.02.2018 адвокат Микола Полозов повідомив на своїй сторінці в Facebook: «На прохання рідних Веджіє Кашка я починаю незалежне адвокатське розслідування всіх обставин загибелі Веджіє Кашка й буду домагатися притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, які причетні до її смерті».

«Я впевнений, що її смерть зовсім не трагічна випадковість, а наслідок надмірного й непропорційного застосування до неї сили з боку російських силовиків, які здійснювали її незаконне затримання.

Однак за її загибель ніхто відповідальності так і не поніс, ще й більше, не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування», – написав Полозов.

Микола Полозов біля будинку Веджіє Кашка
(Фото: Facebook М. Полозова)


08.02.2018 підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму продовжив термін тримання під вартою фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір» Зеврі Абсеїтову, Ремзі Меметову, Рустему Абільтарову та Енверу Мамутову до 17 квітня 2018 року. Про це повідомив сайт «15 минут», посилаючись на «Кримську солідарність».

Засідання відбувалися в закритому режимі. Повідомлено, що Енвера Мамутова побили конвоїри, поки вели його з автозаку до судової зали.

Сайт «15 минут» нагадує, що 12 травня минулого року в Бахисараї російські силовики провели хатні труси у кримських татар. Наслідком цього стало затримання Абсеїтова, Меметова, Абільтарова та Мамутова за підозрою в участі в організації «Хізб ут-Тахрір».


Як повідомив 09.02.2018 сайт «Крым.Реалии», посилаючись на кореспондента російської служби «Радио Свобода», підконтрольний Москві Верховний суд Криму продовжив арешт фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймуру Абдуллаєву, Узеїру Абдуллаєву, Айдеру Саледінову, Рустему Ісмаїловута Емілю Джемаденову до 11 квітня 2018 року.

Засідання відбувалося в закритому режимі – про це повідомило громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Захисники арештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що російські правоохоронні органи у цій справі переслідують переважно кримських татар, а також українців, росіян, таджиків, азербайджанців, кримчан іншого етнічного походження ісламської віри.


12.02.2018 сайт «15 минут» повідомив, посилаючись на прес-службу ФСБ РФ, що напередодні в окупованому Севастополі співробітники спецслужби затримали українця Костянтина Давиденка за підозрою у шпіонажі. Його звинуватили у збиранні й передачі українським спецслужбам відомостей про діяльність частин Росгвардії та ФСБ. ФСБ порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 267 Кримінального кодексу Російської Федерації – «шпіонаж».

Пізніше того ж дня сайт «15 минут» повідомив, посилаючись на російське агентство РИА Новости, що Лефортовський суд Москви арештував Давиденка до 11 квітня 2018 року.


Кількість українців, яких незаконно утримують на території Російської Федерації та окупованого Криму, збільшилося до 66 людей. Про це повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, яку цитує сайт «15 хвилин».

«Наприкінці 2017 року до Міністерства закордонних справ громадські правозахисні організації разом з родичами передали перелік з не менш, ніж 64 громадян України, які незаконно утримуються або в Криму, або на території Росії. Але на початку цього року, 2018, ми змушені констатувати, що цей перелік став ще більшим. Лише за січень і початок лютого в Криму з’явилися ще дві людини, які вже за ґратами, причому їх звинувачують лише в публікації певних постів у Facebook чи інших соціальних мережах, але їм уже обраний запобіжний захід і тримають у СІЗО», – сказала Скрипник.


12.02.2018 у підконтрольному московській владі Феодосійському районному суді відбулося засідання у «справі Сулеймана Кадирова». Під час засідання експерти з боку ФСБ, а також з боку захисту шукали «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Про це повідомив сайт «15 минут».

«Однозначно видно, що є здогадки експертів. Сьогодні ми не побачили вичерпних відповідей від експертів, задіяних ФСБ», – розповів адвокат Еміль Курбедінов.

«Експерти ФСБ просто домислили свої висновки, вони не базувалися на якихось методиках. Будь-який дослід експертів має бути перевірений», – додав адвокат Олексій Ладін.

Наступне засідання призначене на 28 лютого, «де ми вже перейдемо до змагання сторін, де ми вже остаточно підсумуємо все те, що відбувалося в суді, і доказів, які були представлені», – додав Курбедінов.

Кримського татарина Сулеймана Кадирова звинувачують у сепаратизмі. В жовтні 2016 року під час хатнього трусу російські силовики вилучили у Кадирова ноутбук і телефон. Кадирова підозрюють у закликах до невизнання кордонів Росії та підтримці громадського об’єднання «Аскер».


ІНШЕ

09.02.2018 сайт російської служби «Радио Свобода» повідомив, що англійська журналістка-фрілансер Маделайн Роуч, яка спеціалізується на висвітленні порушень людських прав на пострадянському просторі, була оштрафована на чотири тисячі рублів Центральним районним судом Сімферополя. Її вимусили залишити територію анексованого Росією Криму – вона зробила це того ж дня.

Роуч звинуватили в журналістській діяльності на території Криму без акредитації російського МЗС, а також у відсутності медичної страховки. На заяву журналістки, що вона має медичну страховку, яку оформила для отримання російської візи, оперативники в поліції відповіли їй, що необхідна «спеціальна страховка для Криму».

Маделайн Роуч (фото з соцмереж)

Маделайн Роу опублікувала в The Moscow Times, Newsweek, The Globe and Mail та інших виданнях матеріали про порушення людських прав у Криму та переслідуваннях кримських татар. Статтю на сайті Aljazeera про повернення каральної психіатрії до діяльності російських спецслужб на прикладі справи заступника голови забороненого російським судом Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова поліціянти демонстрували в суді як доказ винуватості журналістки.


13.02.2018 сайт «15 минут» повідомив, посилаючись на прес-службу так званого «Державного комітету з цін і тарифів республіки Крим», що уряд РФ затвердив реєстр життєво необхідних ліків на 2018 рік. Ліки від вірусу імунодефіциту, а також один з протиастматичних препаратів до реєстру не увійшли.

«До нового реєстру не потрапили 6 препаратів минулорічного реєстру ЖННЛП (рос. ЖНВЛП – Життєво необхідні та найважливіші лікарські препарати, – ред. ПЛ). Серед вилучених з реєстру – системні противірусні препарати для терапії ВІЛ, гіпоглікемічний і протиастматичний препарат. До переліку вилучень також увійшов протипухлинний препарат моноклональних антитіл у комбінаціях та естрадіол», – мовиться в повідомленні.

Сайт «15 минут» зазначає, що в жовтні 2017 року в Криму на диспансерному обліку з ВІЛ перебували більше, ніж 10 тисяч чоловік. З них лише половина отримувала антиретровірусну терапію.


13.02.2018 сайт «Громадського радіо» повідомив, що того дня в окупованому Криму Євпаторійський міський суд ухвалив рішення про депортацію 23 громадян України за «незаконне здійснення іноземним громадянином трудової діяльності».

«На сьогоднішній день ми вже володіємо інформацією стосовно всіх цих 23 осіб. Вони нами ідентифіковані. Ми маємо рішення Євпаторійського суду майже по всіх цих особах. Ці рішення ухвалювалися кількома суддями, але можна сказати, що практично всі вони написані в одному стилі. Ці особи працювали на реконструкції дитячого садочку „Якір“. Можна сказати, що, мабуть, була така масова акція, коли всіх їх було затримано. Там буквально з різницею 5–10 хвилин було складено протоколи. І з такою ж різницею у 10 хвилин відбувалися судові розгляди», – розповів адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

«У судових рішеннях відсутнє посилання на те, що когось із них («депортованих», – ред. ПЛ) представляв адвокат», – пояснив правозахисник.

«Це жителі материкової частини України. З погляду українського законодавства, вони перебували на цій території абсолютно на законних підставах. Жодних підстав з погляду міжнародного права для видворення цих людей з території Криму у Російської Федерації не було», – наголосив Мартиновський.

За його словами, одразу після судового рішення цих осіб вивезли з Криму та помістили у центри тимчасового утримання іноземних громадян, які розташовані на території РФ. «Один з цих центрів знаходиться в селі Новоукраїнське Краснодарського краю. Другий центр – у Ростовській області, в місті Новочеркаськ. Наразі ми маємо точну інформацію про те, що всі ці особи перебувають саме у цих двох центрах. І ми отримали цю інформацію безпосередньо від адміністрації центрів», – заявив Роман Мартиновський.

 Поділитися