MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Наша невелика перемога!

19.10.2015   
Яніна Смелянська
В липні цього року правозахисники забили тривогу про те, що шоста хвиля призову працівниками військоматів Харківської області проходить з величезними порушеннями всіх норм встановленого законодавства і, тим більше прав людини. Правозахисники ще тоді вимагали зустрічі з керівництвом обласного військомату та представниками місцевих військоматів, для роз’яснення ситуації. Але адекватних відповідей тоді отримати так і не вдалося.  

В липні цього року правозахисники забили тривогу про те, що шоста хвиля призову працівниками військоматів Харківської області проходить з величезними порушеннями всіх норм встановленого законодавства і, тим більше прав людини. Правозахисники ще тоді вимагали зустрічі з керівництвом обласного військомату та представниками місцевих військоматів для роз’яснення ситуації. Але адекватних відповідей тоді отримати так і не вдалося.

Я пам’ятаю, як представники ХПГ, разом з адвокатами ночували під воротами збірного пункту по вулиці Котлова, 205, вимагаючи хоч якихось-то роз’яснень того, що відбувається.

Молодих людей призовного віку "виловлювали" в повному розумінні цього слова, де це тільки було можливим: в метро, на вокзалах, на іспитах у ВНЗ, просто на вулицях і звозили без зайвих розмов одразу на збірний пункт. А там вже протягом доби всіх хлопців розподіляли по військовим частинам і вивозили на місця вночі, щоб, не дай Бог, ніхто не побачив. При цьому медичні показники призовників у військоматі, збірному пункті і військових частинах нікого не цікавили. Відправляли служити батьківщині всіх без розбору. Придатний, не придатний – не настільки важливо. Зловили – йди служи.

Роззлючені батьки ридали біля воріт збірного пункту, вимагали зустрічі з дітьми, але на їхні благання працівники військомату вирішили ніяк не реагувати, а продовжувати мовчки і синхронно виконувати свої незаконні дії.

Адвокатів Харківської правозахисної групи, як представників деяких з призовників, тоді всупереч нормам законодавства не пустили на територію збірного пункту.

У той період юристами Харківської правозахисної групи було складено та направлено до суду понад 150 позовів за зверненнями батьків призовників про те, що їхніх дітей відправили до армії незаконно. Тоді нашим юристам вдалося "відбити" всього трьох хлопців.

Однак, окрім боротьби з беззаконням у військкоматах в харківських судах, правозахисники звернулися з офіційним листом до Уповноваженого з прав людини в Україні Валерії Лутковської. Відповідь Харківська правозахисна група з офісу Уповноваженого з прав людини отримала 9 жовтня. Я вважаю це наша перемога)

 Поділитися