MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Жінки в Україні заробляють на чверть менше чоловіків

08.03.2015   
Георгій Кобзар

Жінки складають 54% населення України, мають високий освітній та інтелектуальний рівень та професійну підготовку, але в держсекторі в середньому заробляють на 24% менше, ніж чоловіки.

Про це напередодні Міжнародного жіночого дня розповіла Представник Уповноваженого Верховної Ради з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина.

Вона підкреслила, що своєю активною діяльністю жінки довели, що їм цілком під силу займатися законотворчою діяльністю, будь-якими видами економічної діяльності тощо. Наприклад, жінки становлять значну частину (48%) економічно активного населення, серед державних службовців жінок втричі більше, ніж чоловіків, жінки складають близько 13% чисельності Збройних сил України, що перевищує відсоток жінок у багатьох арміях європейських країн.

«У державному секторі працює втричі більше жінок, ніж чоловіків. При цьому зарплата у них нижче на 24%, тому що в основному керівні посади займають чоловіки», – зауважила Філіпішина.

На думку голови «Українського жіночого Фонду» Наталії Карбовської, сьогодні ми маємо порушувати питання дискримінації жінок в Україні і нерівної оплати праці в порівнянні з чоловіками.

«Ми маємо говорити про наше право приймати рішення в Україні на рівних з чоловіками – в українському парламенті трохи більше 11% жінок представлено, в той час як в середньому в європейських країнах 25%, в середньому по світу ця цифра становить 22%. Ми маємо говорити й про те, що жінок не мають відправляти на кухню, в той час як вони можуть ефективно приймати рішення на державному рівні», – наголосила Н. Карбовська.

Нагадаємо, що за даними опитування, проведеного восени 2014 р. порталом rabota.ua, в Україні в середньому жінки просять у роботодавця на 29% менше грошей, ніж чоловіки, в Києві – на 25% менше.

До речі, в Іспанії різниця між зарплатами чоловіків і жінок теж становить близько 25% не на користь робітниць.

 Поділитися