MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Досвід українських дисидентів корисний борцям з режимом Путіна – експерти

03.04.2015    джерело: Радіо Свобода
Богдана Костюк
«Україна піддалась агресії з боку Росії саме тому, що майбутнє Росії зараз повністю залежить від того, що відбувається в Україні» – Захаров

Київ – Непримітні сірі люди біля під’їзду, прослуховування телефону і допити друзів та сусідів, переховування у конспіративних квартирах і таємні зустрічі з родичами. Дисидентські будні у Радянському Союзі, про які українські дисиденти лише згадують, як про давно минулі події, у Росії знову повернулися – з усіма небезпеками і приниженнями для людей, що не згодні із системою. Свого часу російські дисиденти багато допомагали українським, єврейським і кримськотатарським дисидентам. Чи не прийшов час віддати борг, допомагаючи росіянам?

Політичний і громадський діяч Ольга Курносова потрапила у розробку ФСБ кілька років тому за участь в акціях російської опозиції. А рік тому за активну підтримку Революції гідності в Україні та участь у московському «Марші миру» 21 вересня зрозуміла, що спецслужби мають намір взяти її під арешт. Курносова була змушена виїхати в Україну, при цьому їхала через Білорусь, вимкнувши мобільний телефон і витягнувши з апарату батарейку, щоб спецслужби не змогли за не простежити.

Наразі росіянка мешкає у Києві і, серед іншого, цікавиться досвідом українських шістдесятників, який вважає корисним для своїх побратимів у Росії. Не менш важливий і досвід українських націоналістичних організацій, які діяли на території України у роки сталінських репресій і Другої світової війни, каже Курносова у розмові з Радіо Свобода.

У нас можлива лише спільна перемога над режимом Путіна – перемога патріотів Росії та України

Ольга Курносова

​​«Я завжди говорила і говоритиму, що у нас можлива лише спільна перемога над режимом Путіна – перемога патріотів Росії та України. Нічого іншого не казатиму, оскільки я абсолютно переконана у нашій перемозі! Врешті-решт, коли півстоліття тому жменька інтелектуалів у Москві, Києві, Львові кинула виклик радянському режиму, чи хтось уявляв, що вони та їхні наступники переможуть? А вони здолали ту систему! Нині ми, росіяни й українці, знову однодумці у нашому баченні європейської перспективи для наших держав, у боротьбі з фашистською владою у Росії», – додала Курносова.

Об’єднання зусиль російських та українських патріотів у боротьбі з нинішнім режимом у Росії, з радянським минулим – це «нічний кошмар» президента Володимира Путіна, вважають колишні дисиденти з Польщі. І цей страх змусив Путіна окупувати Крим і захопити силою зброї частину територій на Сході України. Таку думку українським журналістам висловив відомий громадський діяч, публіцист, колишній дисидент з Польщі Адам Міхнік.

Зараз, коли радянська імперія – це фантомний біль Кремля, коли українці незалежні, війна проти України є викликом усій Європі

​​«Звісно, ми могли свого часу уявити, що Радянський Союз, розпадаючись, почне війну проти України. Але зараз, коли радянська імперія – це фантомний біль Кремля, коли українці незалежні, війна проти України є викликом усій Європі. Це також демонстрація сили тим росіянам, котрі бачать майбутнє самої Росії в Європі. Тому так важливо, щоб російські, українські та європейські правозахисники, політики і громадські діячі разом протистояли путінському КДБ», – зазначив Міхнік.

​​Його український побратим, «в’язень сумління» радянського часу, громадський діяч, письменник Левко Лук’яненко вважає, що здолати путінський режим здатен лише народ, який цінує і любить свободу понад усе. І українці однозначно готові допомогти російським борцям за свободу Росії звільнитись від тоталітаризму, зазначив Лук’яненко у розмові з Радіо Свобода.

Якщо людина має любов до свободи, то що робити, вона завжди побачить по обставинах

Левко Лук'яненко

​​«Допомога у боротьбі з Путіним – це любов до свободи. Якщо людина має любов до свободи, то що робити, вона завжди побачить по обставинах, в яких вона перебуває. Треба любити свободу і бути готовим боротися за свободу, за потреби – іти на жертви, і не на словах, а на ділі. І у підручниках історії, і у науковій літературі поширено досвід, який мали російські дисиденти та українські націоналісти», – каже Лук’яненко.

Росіяни – «не народ Майдану» – Захаров

Історик і правозахисник Борис Захаров називає досвід українських дисидентів унікальним і вартим не лише наукової уваги й інтересу дослідників, а і практичного використання. Адже український дисидентський рух був найпотужнішим, найбільшим у Радянському Союзі, що дозволяло його учасникам не лише протистояти тодішній репресивній системі, а і руйнувати її зсередини, зазначив експерт.

Саме відчуваючи загрозу звідси, керманичі Росії так тиснуть на Україну

Борис Захаров

​​«Він поєднував підпільників (організації, які працювали у підпіллі), правозахисників, які виступали відкрито, і культурників (це ті, кого знають як учасників руху шістдесятників). Усі ці засоби боротьби укупі дали такий потужний рух, який справді вплинув на історію і зруйнував радянську систему. Саме тому російська імперська влада так ненавидить національні рухи і насамперед український. Саме відчуваючи загрозу звідси, керманичі Росії так тиснуть на Україну! Україна піддалась агресії з боку Росії саме тому, що майбутнє Росії зараз повністю залежить від того, що відбувається в Україні», – зазначив Захаров у розмові з Радіо Свобода.

​​На відміну від українців, у росіян не було національно-визвольного руху, крім того, вони «не народ Майдану», каже Захаров. Водночас, на його думку, російська опозиція і громадянське суспільство, яке виступає проти нинішнього режиму Путіна, цілком здатне використати український досвід – просвітницький, правозахисний, культурний. Хоча для успішного його використання росіяни повинні зробити важливий крок – позбавитись імперських комплексів, які скували суспільство і зробили його легкою здобиччю для маніпуляцій, каже експерт.

Російським правозахисника треба готуватись до того, що Росія і вони, зокрема, пройдуть через «холодний душ». Це буде, як денацифікація у Німеччині

Борис Захаров

​​«Російським правозахисника треба готуватись до того, що Росія і вони, зокрема, пройдуть через «холодний душ». Це буде, як денацифікація у Німеччині, це буде насправді сором. І через це росіянам треба пройти, треба позбавитись імперських комплексів, які, на жаль, присутні у багатьох російських правозахисників. І у цьому сенсі ми, українці, теж маємо в ідеологічному сенсі допомогти нашим побратимам з Росії», – вважає Захаров.

01.04.2015 

 Поділитися