MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мир не принесуть в упаковці

18.04.2015   
Юрій Чумак
Фільм «Кіпр» викликає безліч аналогій з поточними драматичними подіями в Україні, змушує задуматися про різні способи подолання конфронтацій, дійти до висновку, що для гідного розвитку суспільства ліпшим завжди є мирне вирішення конфлікту.

15 квітня у Харкові відбулися перегляд та обговорення документального фільму «Кіпр», що оповідає про конфліктну ситуацію на середземноморському острові.

На діалогових зустрічах, присвячених пошуку рішень суспільних конфліктів, часто звучить питання: «Що можна вважати результатом діалогу?»

Відповідь на це питання – серія фільмів про конфлікти в Європі, знята ще в 2007 році. Кінострічки разом створювали азербайджанці і вірмени, пов’язані трагічними подіями конфлікту в Нагірному Карабасі.

За ініціативи Центру медіа-ініціатив в Єревані (Вірменія) спільна робота проходила в рамках проекту «Світ конфліктів». Проект став способом обміну ідеями з приводу війни і повоєнного життя, певним шляхом до порозуміння між сторонами.

Перегляд фільму «Кіпр» (що проходив У Харкові за сприяння Фонду місцевої демократії та Харківського кризового інфоцентру) викликає безліч аналогій з поточними драматичними подіями в Україні, змушує задуматися про різні способи подолання конфронтацій, дійти до висновку, що для гідного розвитку суспільства ліпшим завжди є мирне вирішення конфлікту.

Переказувати зміст кінострічки повністю – справа невдячна.

Наведу лише декілька цитат з вуст головних героїв, що, на мою думку, дають виразне розуміння ідеї фільму та спонукають до роздумів щодо сьогодення:

1. Ми завжди шукали проблему не в собі, а на стороні.

2. Обидві сторони робили помилки і чинили злочини.

3. Наша основна проблема в тому, що ми ніколи не говорили повну правду.

4. Чим довше триває конфлікт, тим складніше його розв’язати.

5. Не ресурси – газ, нафта – розвивають країну, а люди.

6. Високий рівень громадянських свобод і розвитку економіки дозволив Республіці Кіпр вступити до ЄС.

7. Мир ніколи не принесуть вам в упаковці, потрібно працювати з людьми в ім’я його досягнення.

Довідка:

Після 1974 року острів розділений на 2 частини: більшість території контролюється владою Республіки Кіпр (населеної в основному греками-кіпріотами), а 38% – так званою «Турецькою Республікою Північного Кіпру» (населеною в основному турками-кіпріотами). Остання як незалежна держава визнана лише Туреччиною та… Абхазією.

 Поділитися