MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Життя українських ВІЛ-інфікованих опинилися під загрозою

29.05.2015   
Юрій Нужний
Три тижні і вирок? Життя 30-ти тисяч українських ВІЛ-інфікованих пацієнтів опинилися під смертельною загрозою. Через затримку поставок медикаментів, за які сплачено з держбюджету, ці люди можуть залишитися без життєво необхідного лікування.

28 травня 2015 р. у найбільших містах України пройшла акція на підтримку людей, хворих на ВІЛ/СНІД. Не оминула вона і Харків.

Як повідомляють «ОТБ-новини», зараз у Харкові на антиретровірусній терапії проти СНІДу перебувають 3 тис.  хворих. І з 2005-го року така смертельна загроза з’явилася вперше.

АРТ-препаратів, що залишилися в наявності для лікування ВІЛ-інфікованих вистачить лише на 3 тижні, говорять організатори акції. На місяць на одного ВІЛ-інфікованого у середньому йде від 2-х до 3-х тис. грн.

Наразі проблема в тому, що Кабмін  вніс зміни до відповідної постанови, якими ввів 100% передоплату ліків на 6 місяців вперед до моменту поставки. Держава провела тендер і вибрала фармацевтичну компанію, яка мала виготовити ліки для хворих на ВІЛ. І для цього ніби виділили 52 млн. грн., та ліків і досі немає.

Експерти кажуть, що хворий, який перебуває на АРТ-терапії, фактично перестає бути небезпечним для суспільства, оскільки в нього нульове вірусне навантаження, Але, як тільки людина припиняє пити таблетки, вона починає недужати та може заражати інших.

Без належного АРТ-лікування ВІЛ-позитивні будуть роками тяжко хворіти, а це – повільна болісна смерть.

Тому активісти, що захищають права людей з ВІЛ, чекатимуть лише 2 тижні, а потім обіцяють перейти до «більш резонансних» акцій.

 Поділитися