MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Не позбавляйте сліпих дітей спеціалізованого дитсадка!

19.06.2015   
Володимир Носков
Тифлопедагоги (фахівці, що працюють з незрячими дітьми.) та вихователі єдиного в Східній Україні дитсадка для сліпих дітей отримали лист з департаменту науки та освіти про «можливу зміну в організації роботи навчально-виховних комплексів». З листа стає зрозуміло, що дошкільні групи, де навчають малечу, що не бачить, можуть закрити.

Такого листа відправив на сторінку поважного міністра освіти та науки Сергія Квіта. Коли він приїжджав до Харкова, завжди мене захоплював європейськими ідеями реформування освіти. Сподіваюся, що пан міністр почує звернення батьків незрячої малечі.

 

Вельмишановний пане міністре! Вам з Харкова пише Володимир Носков – журналіст Радіо Свобода і випускник обласної спеціальної гімназії для сліпих дітей імені Короленка. Цей унікальний заклад з понад 120-річною історією зараз має статус навчально-виховного комплексу.

До мене як журналіста звернулися батьки, що виховують діток з тяжкими порушеннями зору. Педагоги та вихователі їм повідомили, що під загрозою закриття опинився спеціалізований дошкільний підрозділ, який працює на базі НВК імені Короленка.

Тифлопедагоги (фахівці, що працюють з незрячими дітьми.) та вихователі єдиного в Східній Україні дитсадка для сліпих дітей отримали лист з департаменту науки та освіти про «можливу зміну в організації роботи навчально-виховних комплексів». З листа стає зрозуміло, що дошкільні групи, де навчають малечу, що не бачить, можуть закрити.

Батьки вихованців та випускники закладу закликають харківських чиновників та Міносвіти не позбавляти сліпих дітей спеціалізованого дитсадка. У дошкільному підрозділі навчально-виховного комплексу імені Короленка спеціально навчені педагоги вчать незрячих малюків начебто найелементарнішим навичкам: вмиватися, чистити зуби, вдягатися, їсти.

У листі з департаменту науки та освіти обласної державної адміністрації йдеться, що вимоги Бюджетного кодексу України більше не дозволяють передавати освітню субвенцію для дошкільних підрозділів спеціальних навчальних закладів з державного бюджету до місцевих.

Лист із попередженням співробітників від обласного департаменту освіти отримали 8 дошкільних підрозділів харківських обласних спеціальних навчально-виховних комплексів.

Пане Сергію, коли Ви приїжджали до Харкова, то неодноразово під час прес-конференцій ми порушували питання щодо впровадження інклюзивного виховання. Я завжди був поборником європейського підходу до дошкільної та шкільної освіти дітей з вадами зору та інклюзії.

Дуже прошу: збережіть цей, без перебільшення, унікальний дошкільний дитячий підрозділ на базі НВК імені Короленка та решту спеціалізованих учбових спеціальних закладів Харківської області та всієї України. Дуже прошу: не залишайте батьків незрячої малечі сам на сам з проблемою!

Батьки сліпих дошкільнят вірять, що Ви на їхньому боці й зможете вирішити питання до 1-го вересня, а отже в їхньому дошкільному підрозділі при НВК імені Короленка знов буде лунати дитячий сміх та пісні.

Ми з колегами днями завітали до цього дошкільного підрозділу. На очах сльози…

А наступного разу до дітей хочеться прийти за святковим запрошенням!

З повагою,

журналіст Радіо Свобода і громадський активіст Володимир Носков

 Поділитися