MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В СБУ запущено програму амністування терористів.

18.08.2015   
Яніна Смелянська
В 2015 році за добровільну відмову від участі в незаконних збройних формуваннях українськими судами звільнено від кримінальної відповідальності понад 60 осіб. Всі вони зараз перебувають у своїх сім’ях.

Служба безпеки України повідомила про старт програми, яка передбачає повернення бойовиків так званих «ДНР» і «ЛНР» на підконтрольну Україні територію. Програма поширюється на осіб, які: готові добровільно відмовитися від участі в терористичній діяльності і співпрацювати з правоохоронними органами України; не брали участь у вбивствах, тортурах, згвалтуваннях і інших тяжких злочинах; мають щире бажання виправити власні помилки чесною працею на благо України.

Тільки в 2015 році за добровільну відмову від участі в незаконних збройних формуваннях українськими судами звільнено від кримінальної відповідальності понад 60 осіб. Всі вони зараз перебувають у своїх сім’ях.

СБУ доносить цю інформацію до родичів бойовиків, які проживають на території України. Протягом двох тижнів такі зустрічі вже проведені з членами 52 сімей. У роботу широко залучені волонтерські та громадські організації, керівники місцевих органів самоврядування Донбасу та Української православної церкви.

15 серпня на підконтрольну України територію повернувся один з бойовиків, який, ознайомившись з програмою, відмовився від перебування на тимчасово окупованій території і добровільно здався правоохоронцям.

Раніше житель міста Свердловськ Луганської області добровільно здався на блокпості українських силовиків і уникнув кримінального покарання. У квітні цього року чоловік прибув на блокпост ВСУ і повідомив про те, що брав участь у діяльності «Об’єднаної армії Південного Сходу» терористичної організації «ЛНР». Також він надав інформацію, яка допомогла розкрити інші злочини «ЛНР», в результаті чого був звільнений судом від кримінальної відповідальності.

З рішеннями судів у відношенні терористів можна ознайомитися на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Виходячи з цієї новини можна зробити висновок: благородству України звичайно не позичати. Але країною парадоксів по праву назвати можна. Може я звичайно чогось недорозуміваю, але як повідомлення про амністію терористів можна сприймати спокійно в умовах того, що зараз йде масова розправа з добровольцями, які більше року тому пішли захищати свою країну від цього самого сепаратизму і тероризму?

 

 Поділитися