MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Солідарність замість насильства

29.11.2015   
Юрій Чумак

З 16 листопада по 10 грудня 2015 року проходить вже традиційна громадська кампанія «16 днів проти насильства». Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій із більш ніж 100 країн світу активізують у ці дні свої зусилля заради спільної цілі.

Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок.

Щорічна акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку:

25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Офіційно цей день був було запропоновано Генеральною Асамблеєю ООН відзначати з 2000 року – в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

10 грудня – Міжнародний день прав людини, що знаменує річницю ухвалення Генасамблеєю ООН Загальної декларації прав людини в 1948 році.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями; 5 грудня – Міжнародний день волонтера; 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі, коли 14 студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»; 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» 2001 року. І вже через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли у всіх регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур.

Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.

Цього року, напередодні «16 днів проти насильства», Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» звернувся до голів Вінницької, Донецької, Київської, Луганської, Полтавської, Харківської та Херсонської областей з проханням розглянути можливість створення в регіонах установ для жертв насильства в сім’ї.

На жаль, в перелічених областях такі заклади відсутні, що унеможливлює забезпечення найголовнішого принципу в роботі з постраждалою особою – її безпеку.

Відповідно до чинного законодавства, заклад для жертв насильства в сім’ї має утворюватися місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування і надавати соціальні послуги постраждалим від насильства в сім’ї.

«Найбільшою проблемою у наданні допомоги жертвам є майже повна відсутність мережі установ, де б могли тимчасово перебувати жертви домашнього насильства. Ми вважаємо, що це питання потребує невідкладних кроків до вирішення!» – наголосили в Центрі «Ла Страда – Україна».

Насильство над жінками має різні прояви: окрім фізичного, жінки зазнають також психологічного, економічного та сексуального насильства. Органи державної влади, медіа та українське суспільство в цілому ігнорують «традиційні» прояви насильства у побуті та громадському просторі. До цього додається образлива сексистська реклама із вербальними та візуальними маркерами, що підтримують культуру зневаги та насильства. Крім того, жінки мають в середньому на 30% меншу за чоловіків зарплатню на тих самих посадах й знаходяться в економічній залежності. Насильство стосується всіх жінок незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Усі ці питання ще більше загострюються в зоні АТО, де насильство легітимізують військові дії.

Самі жінки часто не мають права голосу в цій ситуації, тобто, опинившись жертвами реального насильства, вони ще й стають жертвами насилля символічного (скарги заперечуються або відкидаються, інтерпретації чоловіків уважаються важливішими). Більше того, досі побутує звинувачування самої жертви в насильстві («сама винна», «не треба ходити так пізно», «вона його спровокувала» тощо).

Захистіть себе, і цим ви зробите перший крок до захисту інших! Захистіть своїх близьких та знайомих! Солідарність всіх небайдужих – проти насильства! Приєднуйтесь до щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Нагадаємо, що Національна «гаряча лінія» з питань запобігання насильства в сім’ї та захисту прав дітей працює на базі Центру «Ла Страда-Україна»: 0-800-500-33-5 (безплатно зі стаціонарних телефонів) або 386 (безплатно для дзвінків з мобільних телефонів).

 Поділитися