MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія використовує касетну зброю в Сирії

13.01.2016   
Сергій Григор’єв
Російські блогери з Conflict Intelligence Team опублікували фотографії та відеоролики російських ЗМІ та Міністерства оборони, на яких видно касетні бомби на сирійській авіабазі Хмеймім, яку використовує РФ.
Група російських активістів повідомила про виявлення доказів того, що задіяна у сирійській кампанії російська авіація має на озброєнні касетні бомби. За повідомленням Reuters, російські блогери з Conflict Intelligence Team опублікували фотографії та відеоролики російських ЗМІ та Міністерства оборони, на яких видно касетні бомби на сирійській авіабазі Хмеймім, яку використовує РФ. В доповіді Conflict Intelligence Team йдеться про те, що як правонаступник СРСР Росія є учасником Четвертої Женевської Конвенції, яка забороняє невибіркові напади. У грудні 2015 року міжнародна правозахисна група Human Rights Watch на основі отриманої з місць бомбардувань інформації зробила висновок, що Росія або використовувала касетні бомби в Сирії, або поставляла їх сирійській армії, або й те, й інше. Правозахисники стверджують, що касетні бомби, застосовувані в Сирії, були виготовлені в СРСР і Росії. У доповіді також стверджується, що за цими ударами може стояти тільки урядова армія Сирії чи російські «Повітряно-космічні сили», адже озброєні опозиційні групи не використовують авіацію. У доповіді також наголошується, що деякі типи касетних боєприпасів були зафіксовані в Сирії тільки після початку російської операції. А правозахисна організація Amnesty International нещодавно заявила, що понад 200 цивільних вже загинули через авіаудари Росії у Сирії тільки в період з 30 вересня до 29 листопада 2015 року. Як зазначають правозахисники, ці дані вказують на серйозні порушення міжнародного гуманітарного права з боку Росії. Нагадаємо, в травні 2008 року в Дубліні був підготовлений «Договір про касетні боєприпаси» (Convention on Cluster Munitions), що забороняє застосування касетних бомб. Договір був підписаний 3 грудня 2008 року 93 державами. 1 серпня 2010 року міжнародна конвенція, яка забороняє застосування касетної зброї, вступила в силу. На сьогоднішній день цей документ підтримали 108 країн. Однак найбільші виробники касетних боєприпасів і власники найбільших арсеналів – США, Росія, Китай – це угоду не підписали. Також від прийняття договору відмовилися Індія, Бразилія, Південна Корея, Пакистан, Ізраїль та Сирія. Касетні бомби – це контейнери, які вибухають у повітрі, розкидаючи на значну площу дрібнокаліберні бомби. Останні нерідко не вибухають, перетворюючись на справжні міни.
 Поділитися