MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харків – Центр гендерної культури

16.01.2016   
Юрій Чумак
У Харкові 15 січня було відкрито перший в Україні Центр гендерної культури.

О 15 годині 15-го січня 2015-го року в Харкові відбулось урочисте відкриття першого в Україні Центру гендерної культури.

Ініціаторами його відкриття стали громадські активісти та активістки – жінки та чоловіки, що виступають проти дискримінації, за рівноправність і свободу всіх незалежно від статі.

Тетяна Ісаєва – директорка Центру – заявила при його відкритті: «Ідеї гендерної рівності – це про демократію, про рівність, про людей насамперед, про чоловіків і жінок, гендерний підхід – це завжди врахування прав і потреб конкретної людини».

У діяльності Центру будуть використовуватися інтерактивні форми роботи: тренінги, форум-театр, креативні майстерні, екскурсії, відеоклуби, відкриті дискусії, майстер-класи, школи для тренерів. При цьому перший і єдиний в Україні гендерний музей стане структурним підрозділом Центру. Особливістю роботи Центру буде можливість користуватися його послугами батькам з маленькими дітьми, для яких обладнають дитячу кімнату.

Центр працюватиме з 9 до 19 години в усі дні, крім понеділка. Всі послуги в Центрі будуть надаватися безкоштовно. Кожного дня проводитимуться тематичні заходи.

І першим таким заходом став відеолекторій (перегляд фільму на гендерну тематику та обговорення) від Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Адже в день відкриття до Центру гендерної культури завітав один з організаторів Фестивалю на Харківщині, член правління «Центру сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» Ігор Кофман, який презентував правоосвітню діяльність кіноклубів Docudays UA та представив увазі присутніх прекрасну стрічку естонської кінодокументалістки Мадлі Ляене «Абетка».


Зазначимо, що Центр гендерної культури створено в Харкові в рамках нового гендерного проекту «Центр гендерної культури як інноваційний центр інтерактивного гендерної освіти», який реалізується в Харкові за підтримки Європейського фонду для демократії (European Endowment for Democracy).

Мета проекту: створення в Харкові місця, в якому кожна людина, незалежно від статі, віку, соціального статусу, професії та освіти зможе взяти участь у різних заходах і отримати базові знання з гендерних питань, в тому числу інформацію про такі поняття, як права людини, дискримінація за статевою ознакою. В основі діяльності Центру гендерної культури лежить ідея неформальної освіти – Long Life Learning (навчання протягом життя).

 Поділитися