MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Злочини на ґрунті ненависті на Слобожанщині: у 2015 році потерпали іноземці та «свідки Єгови»

31.01.2016   
Юрій Чумак
Кількість розпочатих кримінальних проваджень за злочинами на ґрунті ненависті на Слобожанщині збільшилась у порівнянні з минулими 4 роками. Це може бути зумовлено як зростанням численності самих злочинів, так і збільшенням зусиль правоохоронців щодо їх фіксації та розкриття.

На початку 2016 року, в межах громадського моніторингу проявів мови ворожнечі, дискримінації та злочинів на ґрунті ненависті, що проводиться спільно з ХПГ, Харківська обласна громадська організація «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» запитала у правоохоронців Слобожанщини (ГУНП та прокуратури Харківської, Сумської та Полтавської областей) інформацію щодо злочинів, скоєних з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості.

У надісланих запитах просили надати таку інформацію:

1. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за п. 14 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України за умисне вбивство з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих).

2. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 121 КК України за умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих).

3. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 122 КК України за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих).

4. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 126 КК України за побої і мордування, вчинені з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих).

5. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень у Харківській області за ч. 2 ст. 127 КК України за катування, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих).

6. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 129 КК України за погрозу вбивством, вчинену з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих).

7. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ст. 161 КК України за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих).

8. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ст. 296 КК України за хуліганство по відношенню до іноземних громадян. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

9. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ст. 300 КК України за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен осіб, що скоїли злочин).

10. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ст. 194 КК України за умисне знищення або пошкодження майна, коли об’єктами таких протиправних дій ставали релігійні та культові споруди, культурні та історичні пам’ятники тощо. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен осіб, що обвинувачуються у скоєнні злочинів).

11. Кількість відкритих у 2015 році кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 297 КК України за наруги над могилами, іншими місцями поховання. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен осіб, що обвинувачуються у скоєнні злочинів).

12. Кількість скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками ГУМВС України / ГУ Національної поліції в 2015 році. Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників і потерпілих). Кількість скарг, що знайшли своє підтвердження в ході службових перевірок.

У Харківській області додатково задавалося питання щодо результатів розслідування резонансного групового побиття іноземців, яке сталося пізно ввечері 11 червня 2015 р. у Харкові в студентському містечку по вул. Отакара Яроша.

1. Харківська область

Як повідомили у відповіді зі слідчого управління Головного управлінні Національної поліції в Харківській області, протягом 2015 року кримінальні провадження за ч. 2 статей 121, 122, 126, 129, 297, а також ст. 296, ст. 300, пов’язаних з расовою, національною чи релігійною нетерпимістю та ст. 194 Кримінального кодексу України, по відношенню до релігійних та культових споруд, культурних та історичних пам’яток, слідчими ГУНП в Харківській області не реєструвались та не розслідувались.

Водночас зазначено, що 02.02.2015 р. слідчим відділом Дзержинського РВ в ЄРДР зареєстроване кримінальне провадження за ч. 2 п. 14 ст. 115, ч. 2 ст.127 КК України. Під час досудового розслідування встановлено, що 01.02.2015 р. п’ятеро громадян та «інші невстановлені в ході досудового розслідування особи» приблизно «о 19 год. 30 хвилин прибули до ст. м. «Олексіївська» в Харкові, де біля будинку №34 по просп. Л. Свободи стали очікувати на приїзд громадянина Королівства Йорданії Ф., з яким про зустріч, під приводом надання інтимних послуг», раніше домовилась одна з «зустрічаючих» – неповнолітня І.

Коли бідолашний приїхав, його почали катувати, «умисно заподіювали йому сильного фізичного болю, що виражалося у нанесенні тілесних ушкоджень, а також вчиняли інші насильницькі дії по відношенню до потерпілого» з метою отримання від нього визнання у вчиненні розпусних дій стосовно неповнолітньої І., а також «покарання» за їх вчинення. На адресу Ф. виказувались образи стосовно його національності, тобто «злочин скоєний на ґрунті національної нетерпимості». Після чого один із нападників, «виходячи за рамки раніше обумовленого злочинного умислу групи», вчинив вбивство Ф.

Досудове розслідування закінчено 21.07.2015 р. складанням обвинувального акту.

Крім того, 23.07.2015 р. слідчим відділом Харківського РВ на підставі постанови Харківського районного суду Харківської області від 14.07.2015 за зверненням гр. Я. було зареєстроване кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 КК України. Я. заявив, що дехто Д. намагався зірвати проведення молитви «Свідків Єгови» у смт. Пісочин Харківського району.

Однак 02.09.2015 р. провадження було закрито за п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України «у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення». Адже допитаний Д. пояснив, що проведення молитви зірвати не намагався, а метою відвідування служби було відновлення родини, повернення жінки та доньки додому, оскільки вони, на його думку, «втягнуті у секту «Свідки Єгови» більш ніж 10 років».

Стосовно «резонансного групового побиття іноземців» 11.06.2015 р., ГУНП у Харківській області повідомило, що «у вказаний день о 23 год. 35 хв. невстановлені особи у кількості не менше 50-ти осіб, перебуваючи у громадському місті по провулку Отакара Яроша в місті Харкові, діючи навмисно, грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, проявляючи особливу зухвалість, застосовуючи предмети, заздалегідь заготовлені для нанесення тілесних ушкоджень, пошкодили автомобілі, які були припарковані біля будинку №216-Б по вулиці Клочківській та будинку №11 по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, а також вчинили бійку, в результаті якої 5 іноземцям (4 громадянам Йорданії та 1 громадянину Тунісу) були спричинені тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості».

11.06.2015 р. за даним фактом слідчим відділом Дзержинського РВ розпочато кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України. «Під час проведення досудового розслідування встановлені факти скоєння злочинів, передбачених ст. 15, ч. 2 п.1, п. 7, п. 12 ст. 115, ч. 2 ст. 187, а правопорушення за ч. 4 ст. 296 КК перекваліфіковано на ч.1 ст. 294 КК України» (тобто, з «хуліганства» на «масові заворушення»).

За результатами проведення досудового розслідування 21.12.2015 р. до суду було направлено обвинувальний акт саме за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 294 КК України. Розслідування за іншими епізодами злочинів триває…

При цьому «протягом 2015 року скарги іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками слідчих підрозділів ГУМВС України/ ГУНП в Харківській області не надходили, кримінальні провадження за такими фактами не реєструвались».

Прокуратура Харківської області додала до цієї інформації, що у провадженні по бійці в студентському містечку по вул. Отакара Яроша одній особі повідомлено про підозру та обвинувальний акт направлено до Дзержинського районного суду м. Харкова. На цей час (відповідь датована 15 січня 2016 року) триває судовий розгляд.

Також у статистичному звіті обліковано 4 кримінальних правопорушення за статтею 300 КК України, втім, «вони не пов’язані з ввезенням, виготовленням або розповсюдженням творів, що пропагують расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію».

2. Полтавська область

Слідче управління Головного управлінні Національної поліції в Полтавській області повідомило, що «в 2015 кримінальні провадження за п. 14 ч. 2 ст. 115 КК України, ч. 2 ст. 121 КК України, ч. 2 ст. 122 КК України, ч. 2 ст. 126 КК України, ч. 2 ст. 127 КК України, ч. 2 ст. 129 КК України з мотивів расової, національної чи релігійної  нетерпимості та кримінальні провадження за ст. 161 КК України за порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної належності або релігійних переконань, за ст. 296 КК України по відношенню до іноземних громадян, та кримінальні провадження за ст. 300 КК України за ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, що пропагують расову, нетерпимість чи дискримінацію, а також кримінальні провадження за ст. 197 КК України слідчими підрозділами ГУНП в Полтавській області не розпочиналися».

Щоправда, в 2015 році слідчими підрозділами області розпочато 5 кримінальних проваджень за ст. 297 КК України, 3 з яких пов’язані з крадіжками металу на цвинтарях області. Крім них, 27.01.2015 р. вчинено наругу над братською могилою на Крюківському кладовищі по вул. Республіканській в м. Кременчуці, а 16.02.2015 до Котелевського РВ надійшло повідомлення про те, що здійснено наругу над братською могилою, що розташована за адресою с. В. Рублівка, вул. Жовтнева.

І на звершення полтавські слідчі додали: «Скарги іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками ГУМВС України та ГУНП в Полтавській області в 2015 році до слідчого управління не надходили». Інформація, прямо скажемо, надана не без лукавства, оскільки, зрозуміло, що ніхто і не скаржиться до слідчого управління на побиття з боку міліціонерів/поліцейських. Але відомості про подібні скарги до прокуратури, СБУ, керівництва ГУНП обов’язково фіксуються в Головних управліннях поліції кожної області.

Слід зазначити, що прокуратура Полтавської області надала інформацію про те, що в 2015 році слідчими підрозділами ГУНП було розпочате одне кримінальне провадження за ст. 194 КК України за фактом пошкодження 15 липня стіни «Зали царства Свідків Єгови», розташованої за адресою: м. Кременчук, вул. Бутиріна, 54. Чому самі «слідчі підрозділи» Полтавщини про це зволіли змовчати – невідомо.

3. Сумська область

Від імені ГУНП у Сумській області відповідь надало управління інформаційного забезпечення.

У ній зазначається, що «в 2015 році за ст. 161 КК України було зареєстроване кримінальне провадження за фактом нанесення невстановленою особою у м. Путивль тілесних ушкоджень представнику релігійної організації «Свідки Єгови». За ст. 296 КК України було зареєстроване кримінальне провадження за фактом отримання тілесних ушкоджень громадянином Афганістану у м. Суми».

Інших кримінальних проваджень за названими у запиті статтями КК України, а також скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками УМВС/ГУНП в Сумській області в 2015 році не зареєстровано.

А от відповідь з прокуратури Сумської області виявилася більш докладною.

По-перше, вказано, що кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) було розпочато не просто за фактом нанесення тілесних ушкоджень представнику релігійної організації «Свідків Єгови», а тому що останнього побили «з метою припинення його законної діяльності».

По-друге, зазначено, що розпочате ще одне кримінальне провадження за ст. 161 КК України – за фактом розповсюдження в Сумській області примірників газети «Рабоче-крестьянская правда» із статтями, «в яких містяться висловлювання, що принижують національну честь та гідність українців і представників єврейської національності».

До речі, за результатами досудового розслідування обидва кримінальні провадження направлені до суду з обвинувальними актами.

Крім того, за інформацією прокуратури Сумської області, «упродовж 2015 року зареєстровано 3 кримінальні провадження про правопорушення, передбачені ст. 296 КК України, скоєні по відношенню до громадян іноземних держав (Єгипет, Афганістан та Кенія)».

Ці провадження зареєстровані за фактом вчиненням групою осіб у м. Ромни хуліганських дій відносно громадянина Єгипту, «який намагався припинити протиправні дії стосовно своєї дружини» та «за фактом спричинення тілесних ушкоджень громадянину Афганістану у м. Суми» – вони теж направлені до суду з обвинувальними вироками.

А кримінальне провадження за фактом отримання в ході сварки тілесних ушкоджень громадянином Кенії у м. Суми за результатами досудового розслідування закрито.

Одночасно працівники прокуратури дали роз’яснення того, чому вони не можуть надати інформацію про заяви та скарги іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками органів внутрішніх справ. Адже при реєстрації документа у Єдиній системі статистики та аналізу роботи органів прокуратури (ЄССА) «не передбачено зазначення громадянства заявника».

Підсумовуючи:

1. Вже не перший рік фіксується певна відмінність інформації, що надається міліцією/поліцією та прокуратурою. І цьогоріч чомусь надані прокуратурою відомості були більш повними.

2. Кількість розпочатих кримінальних проваджень за злочинами на ґрунті ненависті очевидно збільшилась у порівнянні з минулими 4 роками. Це може бути зумовлено як зростанням численності самих злочинів, так і збільшенням зусиль правоохоронців щодо їх фіксації та розкриття.

3. Крім іноземних громадян, жертвами зумовлених ненавистю злочинів нерідко ставали члени релігійної організації «Свідків Єгови». Нагадаємо, і 2014 року Путивльським райвідділом у Сумській області фіксувалося кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 161 КК України за фактом переслідувань представників «Свідків Єгови» із застосуванням погроз та фізичного впливу з метою припинення їх законної діяльності.

4. Справу за груповим побиттям іноземних громадян у Харкові, яке значно зіпсувало імідж України в очах потенційних студентів з-за кордону, таки перекваліфікували з «хуліганства» на «масові заворушення». Але при цьому у провину «заворушникам» ставиться, в першу чергу, пошкодження автівок, а вже потім – «бійка» з іноземцями. І на сьогодні до суду передано обвинувальний акт тільки щодо одного підозрюваного. Ймовірно, аби не широка суспільна реакція, справу б взагалі спустили на гальмах.

5. Якщо існуючою статистичною звітністю правоохоронних органів не передбачено виокремлення справ за скаргами іноземців на протиправні дії з боку поліцейських, то, можливо, слід завести відповідну практику – задля того, щоб тримати такого роду скарги на особливому контролі?

 Поділитися