MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

36 осіб страчені у Іраку всупереч протестам «Amnesty International»

22.08.2016   
ХПГ-інформ
Учора, 21 серпня, в Іраку стратили 36 бойовиків, котрі були визнані винними у вчиненні терористичного акту на авіабазі «Спайкер». Вирок було здійснено у в’язниці Насірія шляхом повішення.

Учора, 21 серпня, в Іраку стратили 36 бойовиків, котрі були визнані винними у вчиненні терористичного акту на авіабазі «Спайкер». Вирок було здійснено у в’язниці Насірія шляхом повішення.

Нагадаємо, що масові убивства на «Спакері», що поблизу міста Тікріт, сталися влітку 2014 року. Тоді ситуація в країні була напруженою через те, що бойовики забороненого угрупування «Ісламська держава» захопили два великих іранських міста – Мосул та Тікріт, а також заявили про намір просуватися у сторону Багдаду. Відповідальність за криваві вбивства майже двох тисяч людей тоді на себе узяв ІДІЛ. Здебільшого виконавцями були молоденькі пілоти, які тільки почали проходити навчання. Їх понівечені тіла були знайдені у масових захороненнях уже після того, як вдалося витіснити бойовиків із території бази.

На початку 2016 року влада країни визнала винними у цьому страшному злочині сорок людей і приговорила їх до смерті, одначе у вищих ешелонах влади смертний вирок було підтверджено лише 36 особам. Рішення іракського суду було вщент розкритиковане відомою міжнародною правозахисною організацію «Amnesty International». Активісти заявляли що судовий процес було проведено із низкою порушень, а також засудили загалом кількість смертних вироків у країні. Але це не завадило президенту Іраку Фуад Маасуму підписати вирішальний документ, внаслідок чого і відбувся акт смертної кари.

 

 Поділитися