MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна активно використовує міжнародні механізми захисту прав людини

26.11.2016   
З 18 по 22 листопада 2016 року керівник Центру стратегічного захисту ХПГ Геннадій Токарев брав участь у заходах правозахисних організацій, пов’язаних із проведенням 15-ї Асамблеї держав, що ратифікували або приєднались до Римського статуту.

З 18 по 22 листопада 2016 року керівник Центру стратегічного захисту ХПГ Геннадій Токарев брав участь у заходах правозахисних організацій, пов’язаних із проведенням 15-ї Асамблеї держав, що ратифікували або приєднались до Римського статуту.

Величезна дискусія точилася навколо намірів деяких африканських держав вийти з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС). Світова спільнота намагається вплинути на такі рішення (наміри) деяких країн, які мають претензії до роботи МКС, з метою переконати їх залишитися у складі держав-учасниць Римського статуту.

Коаліція недержавних організацій, які співпрацюють з МКС, проводила різноманітні заходи, зустрічі, обговорення, що були присвячені як конкретним справам Суду, так і окремим питанням співробітництва держав з МКС та Офісом прокурора МКС, проблемам отримання відшкодування жертвами міжнародних злочинів, співробітництва недержавних організацій з МКС та між собою, захисту потерпілих та свідків у провадженні в МКС.

Під час додаткових заходів, що проводилися коаліцією недержавних організацій, 21 листопада 2016 року на сесії «Роль МКС у відповідальності за злочини, скоєні в Україні» були обговорені питання, пов’язані з попереднім розслідування Офісу прокурора МУС у справі «Ситуація в Україні». На цьому заході були проведені презентації про ситуацію з розслідування: масових вбивств та поранень людей під час подій Євромайдану в Києві; порушень міжнародного гуманітарного права, пов’язаних з анексією Криму; злочинів, вчинених в ході збройного конфлікту на сході України. Начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України надав інформацію про хід розслідування злочинів, скоєних в Києві, а також відповів на запитання.

На загальне позитивне враження від роботи МКС, Асамблеї держав-учасниць та коаліції недержавних організацій, що співпрацюють з МКС, був накладений негативний відтінок від того, що нещодавно у попередньому звіті про попереднє розслідування ситуації в Україні Офісу прокурора МКС зазначено, що за результатами попереднього аналізу поки що немає підстав для відкриття офіційного розслідування з метою притягнення до кримінальної відповідальності колишніх українських високопосадовців за вчинення злочинів проти людяності проти мирних протестувальників під час подій Євромайдану наприкінці подій 2013 – початку 2014 років. При цьому було зауважено, що зібраної інформації недостатньо для висновку про те, що насильницькі акції проти протестувальників мали системний або широко розповсюджений характер. Разом з цим, Офіс прокурора може переглянути свою думку за результатами розгляду додаткової інформації, отриманої ним в 2016 році.

Під час візиту до приміщень МУС в Гаазі були оглянуті постійні приміщення суду, зокрема, зали судових засідань, з’ясовані практичні аспекти роботи Суду.

Під час робочого візиту в Гаазі (Нідерланди) Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив про розвиток співпраці України з МКС у справах, які підпадають під юрисдикцію Суду.

 Поділитися