MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Оголошено порушників прав людини на Харківщині – 2016

08.12.2016   
Георгій Кобзар

8 грудня 2016 року, напередодні Міжнародного дня прав людини, Харківська правозахисна група, Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» і Чугуївська правозахисна група оголосили «лауреатів» антипремії «Порушник прав людини на Харківщині – 2016».

Учасники прес-конференції: Людмила Клочко – завідуюча громадською приймальнею Харківської правозахисної групи, Орися Пекареніна – голова Чугуївської правозахисної групи та Юрій Чумак – голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», – поділилися своїм баченням ситуації з дотриманням прав і свобод в Харківській області, а також представили «переможців» антирейтингу порушників прав людини на Харківщині – 2016.

1. У номінації «Велено нє пущать» лауреатом стала Чугуївська міська рада, представники якої 25.11.2016 року не пустили на засідання погоджувальної ради міськради 2-х громадських активістів «Мережі антикорупційних центрів» (незважаючи на те, що згідно з Регламентом Чугуївської міської ради, засідання її погоджувальної ради є відкритими). Тим самим було порушено право на доступ до публічної інформації.

2. Номінації «Сиди вдома, не гуляй» удостоївся Валківський відділ Дергачівської місцевої прокуратури, що «забув» повідомити громадянина про те, що кримінальну справу, за якою той проходив, закрито 1,5 роки тому (через відсутність в діянні складу кримінального злочину). Чоловік перебував 2 роки під підпискою про невиїзд юридично, і ще 1,5 року – фактично, через те, що не знав про те, що санкція знята. Було порушено право на свободу пересування. Рішенням Валківського районного суду для відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями правоохоронних органів, було присуджено 35 тис. грн.

3. В номінації «Популізмом по презумпції невинуватості» переможцем стала Харківська міська рада, яка своїм рішенням від 17.05.2016 р «Про часткове обмеження руху мотоциклів в місті Харкові» необґрунтовано обмежила в правах всіх власників мотоциклів. При цьому критерії такої дискримінації об’єктивно не виправдані законною метою, і засоби досягнення цієї мети не є адекватними і необхідними.

4. «Переможцем» антирейтингу в номінації «На голову не напнути» беззастережно стала суддя Вовчанського районного суду Ірина Уханьова, яка запроторила на 15 діб адміністративного арешту правозахисника, що насмілився знімати на відео судовий процес, який вона вела. Тим самим було порушено право на свободу та особисту недоторканність (і, звісно, право на справедливий суд).

5. Номінації «Систематично і грубо» заслужило управління Служби безпеки України в Харківській області – за грубі порушення прав людини, а саме:

- недопуск в приміщення СБУ представників Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням (UN Subcommittee on Prevention of Torture);

- надання в органи соціального забезпечення «чорних списків» з даними, на підставі яких багато переселенців в Харківській області були позбавлені соціальних виплат;

- видача російським властям біженки Амінат Бабаєвої;

- недопуск адвокатів до шукачів притулку.

Горе-переможці здобудуть бумеранги, які їм будуть надіслані поштою до Дня прав людини. Бумеранг – символ того, що порушення прав людини завжди зачіпають і самих порушників.

 Поділитися