MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Росії суд відмовився виключити «Меморіал» зі списку «іноземних агентів»

16.12.2016   
Ольга Багалій

Замоскворецький суд Москви визнав законним включення міжнародного правозахисного центру «Меморіал» до реєстру «іноземних агентів». У постанові судді Неллі Рубцевої, оголошеному в п’ятницю, 16 грудня, говориться, що організації відмовлено в адміністративному позові до Мін’юсту РФ.

Згідно з матеріалами справи, міністерство визнало діяльність «Меморіалу» політичної через публікацією думок членів центру, які критикують закон про НКО і визнання «іноагентом» «Сахаровського центру», а також за публікації з приводу вбивства Бориса Нємцова і військових дій в Україні.

У своєму позові до міністерства юстиції «Меморіал» намагався оскаржити розпорядження цього відомства про внесення центру в список «іноземних агентів». За словами виконавчого директора НКО Олени Жемкової, рішення суду першої інстанції буде оскаржене після отримання його повного тексту.

Напередодні суд Петрозаводська заарештував на два місяці голову карельського регіонального відділення правозахисного товариства «Меморіал» історика Юрія Дмитрієва, якого Слідчий комітет РФ звинувачує у виготовленні дитячої порнографії. 14 грудня, Тверський суд Москви оштрафував правозахисний центр на 300 тисяч рублів за те, що при публікації одного з його матеріалів не був зазначений статус «іноземного агента».

 Поділитися