MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Право іноземця на належний розгляд заяви про надання статусу біженця відновлено

03.02.2017   
Василь Мельничук
Київський апеляційний адміністративний суд ухвалив справедливе та виважене рішення, визнавши неправомірним та скасувавши наказ міграційної служби, та зобов’язав повторно розглянути заяву громадянина Таджикистану про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Громадянин Таджикистану М., який проживав у Республіці Таджикистан, виїхав до міста Москви (Російська Федерація) у 2014 р. з метою працевлаштування. Працюючи в Москві, М. вступив до неурядової організації «Група 24». Метою діяльності організації було донесення до громадян Таджикистану їхнього права на вільне волевиявлення їх конституційних прав та необхідність організації мирних масових акцій протесту, спрямованих на ненасильницьку зміну чинної влади. За таку позицію та діяльність 9 жовтня 2014 року «Групу 24» було визнано Верховним судом Таджикистану екстремісткою та незаконною. Після чого розпочалось кримінальне переслідування членів «Групи 24» і в Росії, і в Таджикистані. За таких обставин М., побоюючись, що його може бути екстрадовано або незаконно доставлено з Росії до Таджикистану, де його засудять за участь в «Групі 24», прийняв рішення покинути Росію та поїхати до України.

В Україну М. потрапив на початку 2015 р. і був затриманий 14.07.2016 р. у місті Харкові правоохоронцями через відсутність документів. Після затримання його незаконно помістили до якогось підпільного слідчого ізолятора, де утримували до 21.07.2016 р., коли судом було ухвалено рішення про видворення М. з України. На підставі цього рішення суду М. доставили до Чернігівського пункту тимчасового тримання іноземців.

Перебуваючи в даному пункті утримання іноземців, 30.08.2016 р. М. звернувся з заявою про отримання статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту. М. отримав відмову у наданні йому статусу біженця. Дану відмову М. оскаржив до суду з вимогою скасувати дане рішення. 11.10.2016 р. судом в задоволенні вимог було відмовлено.

Для отримання юридичної допомоги у процедурі апеляційного оскарження рішення суду 1-ї інстанції М. звернувся до Харківської правозахисної групи. Юрист ХПГ представляв інтереси М. в апеляційному суді.

25.01.2017 р. Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів Кобаль М. І., Епель О. В., Карпушова О. В. ухвалив справедливе та виважене рішення, яким частково задовольнив апеляційну скаргу, визнавши неправомірним та скасувавши наказ Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області в частині відмови М. в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту та зобов’язав Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області повторно розглянути заяву М. від 30.08.2016 про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту відповідно до вимог чинного законодавства.

 Поділитися