MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лікувати не можна відпустити. Адвокат ХПГ допоміг вийти на свободу громадянину Н*

23.03.2017   
медіа група ХПГ
До Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи звернувся раніше неодноразово судимий засуджений Н*, який відбував покарання в державній установі «Покровська виправна колонія №17 - спеціалізована туберкульозна лікарня».

До Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи звернувся раніше неодноразово судимий засуджений Н*, який відбував покарання в державній установі «Покровська виправна колонія №17 - спеціалізована туберкульозна лікарня».

Н* відбував покарання за рішенням Оболонського районного суду м.Києва по ст. 309 ч.2. КК України від 27.10.2016 року та був засуджений до остаточного відбуття покарання - позбавлення волі строком на 6 років з конфіскацією всього особистого майна. Отже згідно рішення суду строк відбуття покарання Н* повинен закінчуватися 11.02.2020р.

Однак, адвокат Харківської правозахисної групи Тетяна Ромаданова звернулася до суду з заявою про звільнення Н* від відбування покарання за хворобою, посилаючись на те, що в подальшому він не може утримуватися в умовах колонії за станом здоров’я.

Захисник Ромаданова в заяві до суду пояснювала про наявність у засудженого тяжкого захворювання, яке входить до Переліку захворювань, які є підставою для подання в суд матеріалів про звільнення засудженого Н* від подальшого відбування покарання.

З огляду на тяжкий стан здоров’я засуджений не зміг взяти участь у даному судовому засіданні.

В судовому засіданні сторона звинувачення проти задоволення клопотання захисника не заперечувала.

Ознайомившись з матеріалами справи, вислухавши пояснення представника захисту, вислухавши думку прокурора, вивчивши матеріали особової справи засудженого, суд прийшов до висновку про задоволення подання адвоката на користь засудженого Н*.

В мотивувальній частині суд пояснює наступне: згідно 537, 539 КПК КПК України за наявності підстав, передбачених статтею 84 КК України, суддя районного суду за місцем відбування покарання розглядав подання установи, яка відає відбуванням покарання, та висновок лікарської комісії і звільняє засудженого від покарання чи подальшого його відбування. У відповідності до ст. 152 КВК України, хвороба є підставою для звільнення від відбування покарання.

Частина друга статті 84 КК України передбачає можливість звільнення засудженого від покарання або від подальшого його відбування за таких умов: засуджений Н* захворів на іншу тяжку хворобу, крім психічної, а така тяжка хвороба об’єктивно перешкоджає подальшому відбуванню покарання.

При вирішенні цього питання суд врахував тяжкість вчиненого злочину, характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи.

Суд встановив, що висновком СЛК від 14.02.2017 р. виявлено наявність у засудженого тяжкого захворювання, яке входить до Переліку захворювань, яке є підставою для подання матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров’я України від 15.08.2014 року за № 1348/5/572.

Виявлена хвороба за своїм прогресуючим характером перешкоджає відбуванню покарання, тобто подальше відбування покарання загрожує життю засудженого або може призвести до серйозного погіршення стану здоров’я чи інших наслідків.

З огляду на викладені факти та правову позицію адвоката Ромаданової суд задовольнив клопотання захисту щодо звільнення Н* з під варти повністю.

Громадянина Н* 23.06.1989 року народження, звільнено від подальшого відбування покарання, призначеного вироком Оболонського районного суду м. Києва від 27.10.2016 року, в зв’язку із захворюванням на тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання - на невідбуту частину покарання строком на 2 роки 11 місяців 27 днів.

Вітаємо адвоката Тетяну Ромаданову із перемогою!

 Поділитися