MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вони захищають нас, а ми маємо захистити їх!

27.03.2017   
Наталя Сарматицька
«Визнати протиправною бездіяльність Кабінету Міністрів України відносно не прийняття порядку і умов реалізації Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 13.01.2005 №2344-IV… Зобов’язати КМУ вчинити дії з реалізації положень Закону України в частині розроблення Порядку одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель...».

«Визнати протиправною бездіяльність Кабінету Міністрів України відносно не прийняття порядку і умов реалізації Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 13.01.2005 №2344-IV…  Зобов’язати Кабінет Міністрів України вчинити дії з реалізації положень Закону України в частині розроблення Порядку одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва».

Такий недвозначний припис міститься у постанові Окружного адміністративного суду міста Києва від 20.03.2017 року.

Спочатку хотілося б викласти передісторію: в червні 2016 року до офісу ГО «Чугуївська правозахисна група» звернувся учасник бойових дій, інвалід війни ІІІ групи, Олексій*. Він, як і більшість учасників бойових дій, потребує поліпшення житлових умов. І такі пільги вже встановлені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (п. 16 ст. 15). Вказані пільги надаються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, при цьому останньому було доручено це зробити у тримісячний термін з дня опублікування зазначеного Закону.

Олексій навіть не просив про виділення йому житлової площі, а намагався отримати визначену законодавством пільгову позику на будівництво/реконструкцію житла. Але, з моменту прийняття Закону пройшло вже понад 12 років, а Урядом так і не було видано чи розроблено порядку та умов, спрямованих на приведення їх у відповідність із внесеними до Закону змінами. Отже, учасники АТО не можуть скористатися даною нормою.

Після звернення до Кабінету Міністрів України задля з’ясування причин бездіяльності та з проханням все-таки розробити порядок та умови одержання пільг, встановлених Законом, правозахисники були змушені подати позов до Окружного адміністративного суду м. Києва – щодо визнання протиправною бездіяльності Кабінету Міністрів України та зобов’язання Уряду вчинити дії з реалізації положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 20 березня 2017 року позовні вимоги задоволено в повному обсязі (див.: http://reyestr.court.gov.ua/Review/65406585).

«Бійці АТО захищали нас, а ми маємо захистити їх! Якщо й після рішення суду справа не зрушиться з мертвої точки – будемо звертатися щодо відкриття кримінального провадження проти Володимира Гройсмана. Адже це людина, яка відповідає за роботу Уряду», – зазначив провідний аналітик ЧПГ, адвокат Роман Лихачов.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

Зауважимо, що проект «Центр посилення правових можливостей місцевих територіальних громад Печенізького та Чугуївського районів Харківської області» реалізовується за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися