MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Затримання чотирьох іноземців в Чернігівському пункті тимчасового перебування визнано незаконним.

05.04.2017   
Василь Мельничук
Іноземці, яких планували видворити з країни, трималися в місці несвободи без рішення суду.

Законом України від 19.05.2016 р. № 1379-VIII Кодекс адміністративного судочинства України (КАСУ) було доповнено статтею 183-7, яка визначає, що затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства повинно відбуватись лише за рішенням суду. Дані зміни були внесені у зв’язку із виконанням Україною другої фази Плану дій щодо лібералізації безвізового режиму з ЄС.

Незважаючи на вже ухвалені зміни в законодавстві іноземців продовжували утримувати в Чернігівському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства (ПТПІ) без відповідних судових рішень про затримання, що суперечило статті 29 Конституції України та частині 1 статті 5 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини.

Юристи Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи, до яких за правовою допомогою звернулись затримані іноземці, звернулись до суду на підставі ч. 4 ст. 29 Конституції України та ч. 4 ст. 5 Конвенції, які є нормами прямої дії та гарантують, що кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання та бути звільнений у разі його незаконності. В своєму зверненні вони оскаржили законність затримання іноземців в ПТПІ, і в результаті розгляду чотирьох адміністративних позовів Центру стратегічних справ ХПГ затримання всіх чотирьох іноземних громадян в ПТПІ без відповідного рішення суду було визнано незаконним[1].

 

[1] http://reyestr.court.gov.ua/Review/65549309

http://reyestr.court.gov.ua/Review/65549164

 Поділитися