MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Шукача притулку Шахбана Ісакова, затриманого за запитом Росії, сьогодні звільнено з-під варти в залі суду

13.04.2017   
Василь Мельничук
Апеляційний суд частково задовольнив скаргу адвоката ХПГ і звільним шукача притулку від екстрадиційного арешту.

Сьогодні апеляційний суд Київської області, частково задовольнивши апеляційну скаргу адвоката ХПГ Тетяни Ромаданової, звільнив в залі суду Шахбана Ісакова, застосувавши до нього домашній арешт.

Як ми писали раніше, 31.03.2017 р. Шахбан Ісаков був затриманий працівниками поліції в аеропорту «Бориспіль» на підставі того, що він перебуває в міжнародному розшуку за запитом Росії. В аеропорт «Бориспіль» Ісаков приїхав, намагаючись зустріти свою дружину, що прилетіла транзитом з Туреччини, яку українські прикордонники не впускали до України впродовж більш, ніж доби, і яка скаржилась на поганий стан здоров’я, намагаючись викликати лікарів.

Після затримання Ісакова прокуратура звернулась до Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області з клопотанням про екстрадиційний арешт Ісакова. Звернення прокуратури саме до цього суду суперечить ч. 1 ст. 584 КПК України, оскільки такі клопотання повинен розглядати суд за місцем тримання особи під вартою, тобто Бориспільський міськрайонний суд Київської області.

Цілком можливо, що звернення прокуратури до Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду не було випадковим, оскільки слідчий суддя даного суду, залишивши поза увагою доводи адвоката щодо застосування до Ісакова запобіжного заходу, не пов’язаного з триманням під вартою, і задовольнивши клопотання прокуратури, затримав Ісакова. Після чого текст рішення про арешт Ісакова було приховано в реєстрі судових рішень[1] з посланням на те, що дана справа розглядалась в закритому судовому засіданні, що не відповідає дійсності, оскільки дана справа розглядалась у відкритому судовому засіданні.

Незважаючи на ці всі дивні збіги та випадковості, адвокат подала апеляційну скаргу на рішення слідчого судді про арешт Ісакова до Апеляційного суду Київської області, і сьогодні скарга адвоката Тетяни Ромаданової була розглянута і задоволена частково, а Ісаков звільнений в залі суду.

Вітаємо Шахбана Ісакова з виходом на свободу, а Тетяну Ромаданову - з черговою перемогою!

 

[1] http://reyestr.court.gov.ua/Review/65650469

 Поділитися