MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Євген Захаров на презентаціі доповіді Підкомітету ООН з попередження катувань

01.07.2017   
медіа група ХПГ

Підкомітет ООН з недопущення катувань просить українську владу протягом шести місяців з моменту передачі доповіді за підсумками візиту в Україну в 2016 році надати звіт про вжиті заходи і план повної імплементації наданих рекомендацій.

Підкомітет повторно рекомендує привести положення Кримінального кодексу України, які стосуються визначення катування, у повну відповідність до ст. 1 Конвенції проти катувань.

Члени Підкомітету ООН з недопущення катувань також рекомендували, щоб з моменту взяття під варту всі затримані отримували повну інформацію про причини їх затримання або тримання під вартою та про їхні права, щоб вони мали можливість поінформувати рідних про місце і час затримання, щоб у момент взяття під варту затримані проходили ретельний медичний огляд, а доступ до них адвоката надавався з моменту затримання і протягом усього періоду тримання під вартою. Підкомітет також рекомендував переглянути і реформувати систему обліку затриманих, "щоб облікові записи завжди були вичерпними, точними і постійно оновлювалися", поліпшити умови утримання в камерах, включаючи водопостачання та дотримання санітарних вимог, а також вирішити проблему відсутності бодай якоїсь фізичної діяльності осіб, що відбувають довічне ув’язнення.

У травні 2016 року делегація Підкомітету ООН з тортур достроково припинила свій візит в Україну. Таке рішення було прийнято після того, як делегації відмовили в доступі до місць, де, за підозрою експертів, працівники Служби безпеки позбавляють людей свободи.

СБУ 16 червня через Міністерство закордонних справ направила в ООН пакет повноважень в рамках відновлення роботи в Україні делегації Підкомітету з питань запобігання катуванням.

У вересні 2016 року делегація Підкомітету відновила роботу в Україні і зрештою завершила візит.

Доповідь про візит в Україну була в конфіденційному порядку передана Україні 3 лютого 2017 року, а 27 квітня Україна звернулася до Підкомітету з проханням її опублікувати.

 Поділитися