MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Real terrorists free to act while Russian FSB tortures political prisoners for 'good statistics' Renowned Crimean Solidarity journalist convicted of 'abusing' freedom of mass information in Russian-occupied Crimea Russia's youngest Ukrainian political prisoner convicted of ‘justifying terrorism’ in social media posts written by Russia’s FSB Crimean blogger sentenced to 2.5 years for 'showing disrespect for Russia's military glory' Sentenced to 17 years in Siberia for opposing Russia's invasion and affirming that Crimea is Ukraine Russia's armed terror against independent Crimean Tatar Muslim community hits resistance Russia imports its own citizens, drives out Crimean Tatars, other Ukrainians to claim its 'right' to Crimea‘I am running away from the war, but it's catching up with me,’ — a resident of Kramatorsk71-year-old Ukrainian seized on fake 'spying' charges dies in Russian captivity ‘I realisied that it's a kilometre to run through unexploded shells to get to the well...’ — Chronicles of occupied IziumBizarre 'motives' concocted to imprison renowned Memorial Head for opposing Russia's war against Ukraine UN Court finds Russia violated international law, yet ignores MH17 and Moscow's other crimes in occupied Ukraine Russia bans greeting ‘Glory to Ukraine’, labelling it ‘Nazi’ Ukrainian veteran sentenced to six years in Russia for 'a crime of a theoretical nature' - defending Ukraine in 2016У ЄСПЛ відбулися усні слухання у ‘кримській справі’Ukrainian jailed for a year in occupied Crimea for 'discrediting Russia's army' ЄСПЛ розгляне скаргу щодо Олексія Кисельова, колишнього командира корабля ‘Славутич’ЄСПЛ оголосив рішення у справі ‘Росія проти України’‘Ви там є’: ЄСПЛ підтвердив, що у 2014 році Росія окупувала частину Донеччини та Луганщини й відповідає за скоєні там правопорушенняЄСПЛ застосував Правило 39 щодо довічника

Хворий на серце нарешті вдома!

10.10.2017   
ХПГ-інформ
Дуже втішним є, коли національні суди не тільки посилаються на практику Європейського суду з прав людини, цитуючи певні положення, але й вірно тлумачать дух та сутність Конвенції, застосовуючи її у справах, що потребують такого трактування. Так вийшло і у справі, яка підтримується Фондом стратегічних справ Харківської правозахисної групи. Чоловік, якому діагностували серйозні проблеми з серцем, довгий час утримувався в СІЗО без належної медичної допомоги. Більш того – медична частина СІЗО впритул «не бачила» жодних проблем з його серцем та не дозволяла провести повноцінне кардіологічне дослідження, даючи відписки про те, що воно не потрібне.

Дуже втішним є, коли національні суди не тільки посилаються на практику Європейського суду з прав людини, цитуючи певні положення, але й правильно тлумачать дух та сутність Конвенції, застосовуючи її у справах, що потребують такого трактування.


Так вийшло і у справі, яку підтримує  Фонд стратегічних справ Харківської правозахисної групи. Чоловік, якому діагностували серйозні проблеми з серцем, довгий час утримувався в СІЗО без належної медичної допомоги. Ба більше – медична частина СІЗО впритул «не бачила» жодних проблем з його серцем та не дозволяла провести повноцінне кардіологічне дослідження, даючи відписки про те, що воно не потрібне.


Чоловік, побоюючись за своє життя, звернувся до Харківської правозахисної групи по правову допомогу в поданні заяви до Європейського суду з прав людини. Юристи, ознайомившись з документами, зрозуміли – не можна втрачати ані секунди. Однак не так швидко все сталося, як гадалося. З квітня 2017 року знадобилося: дві заяви до ЄСПЛ про застосування невідкладних заходів, які були надіслані одна за одною, купи медичної документації, голодування доведеного до відчаю заявника, безкінечна переписка з державними органами. Висновок Європейського суду у обидвох провадженнях був один – держава має забезпечити невідкладне поміщення заявника до спеціалізованого медичного закладу, надати йому необхідне обстеження та лікування та, за необхідності, прооперувати.


Стан здоров’я хворого погіршувався з кожним днем, і, нарешті, 3 жовтня 2017 року, при розгляді чергового клопотання захисника про зміну запобіжного заходу, Чернігівський районний суд Чернігівської області виніс ухвалу про часткове задоволення такого клопотання. Суд взяв до уваги наявність тяжкого кардіологічного захворювання, при якому існує високий ризик загрози життю, неможливість медичної частини СІЗО забезпечити затриманого ліками, наявність у нього родини та визначеного місця проживання. Пославшись на всі ці обставини, суд змінив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, визначивши, що виключенням є випадки необхідності отримання невідкладної медичної допомоги.


Заявник вже вдома, стан його здоров’я стабілізувався, а остаточну крапку у вирішенні питання, чи було забезпечено в умовах несвободи його право на отримання належної медичної допомоги, поставить Європейський Суд після проведення комунікації спочатку з Урядом України, а потім – з представником заявника перед ЄСПЛ Наталією Охотніковою.

 

 Поділитися