MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Медична реформа: інструкція щодо застосування

12.02.2018   
Юрій Нужний

9 лютого 2018 року в Харкові відбувся круглий стіл на тему «Медична реформа: інструкція щодо застосування». Організатором заходу виступив Благодійний фонд «Карітас Харків».

У зустрічі взяли участь як представники медичного загалу, так і громадські активісти, журналісти, волонтери, зацікавлені особи.

Медична реформа, яка зараз впроваджується в Україні, стосується кожного й викликає безліч питань, – зазначила на початку заходу його ведуча Софія Мазур. – Саме тому Карітас Харкова, що здійснює, зокрема, і правоосвітню діяльність, вирішив провести даний круглий стіл.

Запрошеними спікерами виступили Олена Хитрова – керівниця практики «Медицина і фармація» юридичної фірми ILF, юристка Харківської експертної групи підтримки медреформи та Андрій Роханський – лікар з 20-річним стажем, кандидат медичних наук, голова правління громадської організації «Інститут правових досліджень і стратегій».

О. Хитрова представила презентацію на тему «Лікар, пацієнт, лікарня», в якій докладно розповіла про основні переваги, що реформа може запропонувати як лікарям, так і пацієнтам. За словами експертки, нова формула виглядатиме так:
1) пацієнт отримує послуги, оплачені державою, та може обрати лікаря первинної ланки;
2) обсяг фінансування закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) залежить від кількості та якості медичних послуг;
3) лікар та лікарня зацікавлені в пацієнті та наданні йому якісних послуг;
4) уведення нових медичних протоколів – це перевага для ЗОЗ;
5) відповідальність ЗОЗ або лікаря за законом або договором із Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Говорячи про забезпечення прав пацієнтів у ході реформи первинної ланки медичної допомоги, А. Роханський зауважив, що команда Уляни Супрун хоче запровадити щось на кшталт англійської системи надання первинної медичної допомоги. Подібні системи працюють у багатьох країнах Європи. У нас зараз зберігається державне фінансування галузі охорони здоров’я. Новим у системі, яка розбудовується, є те, що за кожну людину, яка звертатиметься за лікарською допомогою, лікареві буде сплачуватися відповідне матеріальне відшкодування.

Від квітня 2018 року запрацює система, яку охрестили «гроші ходять за пацієнтом». Зараз мова йде про середню суму в 370 грн за пацієнта на рік. Тобто зарплатня лікаря первинної ланки допомоги – сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів – залежатиме від кількості пацієнтів у кожного з них, а не від фіксованої ставки. І з 1 квітня цього року ми матимемо право укладати відповідні декларації про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги.

Нова система мусить прибрати корупційні складові, сприяти тому, щоб лікарі і лікарні конкурували за пацієнтів – і це буде головним стимулом для їх кращої роботи.

Присутні задавали багато запитань, полемізували, висловлювали різні позиції щодо прогнозів на успіх нової реформи. Але зійшлися в думці, що, за сьогоднішніх реалій, вітчизняна галузь охорони здоров’я потребує невідкладного «лікування».

Важливо, що зустріч, яка пройшла в панельно-дискусійному форматі, надала можливість всім бажаючим отримати відповіді на питання та роз’яснення з приводу реформи в медичній сфері.

Довідково. Інформація від Управлінням охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації:
Реформа почалась з первинної ланки допомоги, тому на сьогодні у районах області функціонує 36 юридично самостійних центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входить 335 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, у т.ч. 247 у сільській місцевості, та 496 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів. Загалом у цих закладах введено 900 посад лікарів з показником укомплектованості 73,87% (у 2016 році – 72,33%).
Рішеннями місцевих органів влади в регіоні вже створено 16 комунальних некомерційних підприємств у сфері охорони здоров’я, 11 з яких – це Центри первинної медико-санітарної допомоги, або 31% від функціонуючих.
На теперішній час за сприяння місцевих органів влади у комунальних закладах охорони здоров’я вживаються організаційні заходи у частині підготовки документів для розгляду на сесіях районних (міських) рад питань щодо перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства, що є одним із умов нового порядку фінансування та отримання коштів закладами на підставі укладення ними договорів з Національною службою здоров’я.
Другим вагомим компонентом впровадження реформ на первинному рівні є приєднання до електронної системи охорони здоров’я. За сприяння керівництва місцевої влади у районах (містах) області до електронної системи охорони здоров’я вже приєднані у тестовому апробаційному режимі 18 центрів первинної медико-санітарної допомоги (50%), зареєстровано 256 лікарів первинної медичної допомоги, або третина від практикуючих.

 Поділитися