MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Моніторинговий візит до Полтавської УВП №23Права осіб, що повернулися з російського полонуВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Вправа ‘очищення розуму’Комитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФГрубі порушення міжнародного права і воєнні злочиниВизнання людини померлою: для зниклих безвісти на війні строк можуть скоротити‘Мені досі сняться страшні сни’, — керуючий справами Бучанської міськради Росія грубо порушує Конвенцію ООН з морського права, заявили у МЗС Без права називати війну війною. Дайджест російських протестівНАБУ з очевидністю порушує принцип верховенства права Черговий наступ на права людини: громадянське суспільство можуть відсторонити від моніторингу місць несвободи‘Без права на скаргу’ — візит до Качанівської виправної колонії №54 В борьбе за свободу и независимость Украины: Премия Льва Копелева ‘За мир и права человека’ за 2023 годУ боротьбі за свободу та незалежність України: Премія Лева Копелєва ‘За мир і права людини’ за 2023 рікМаєш паспорт — живи: в окупованому Запоріжжі росіяни не видають інсулін, якщо в людини немає паспорта РФ Справа Кирила Тлявова, кагарлицькі ґвалтівники, ‘націоналізація’ Меджлісу — підсумки тижняAmnesty International: У 2022 році у світі стратили 883 людини за рішенням судуРФ порушує права українських дітей на ідентичність та возз’єднання з сім’єюРосія порушує фундаментальні права українських дітей, — ООН

Що так приховує Полтавська УВП №23?

01.03.2018   
Ганна Овдієнко
Як у Полтавській установі виконання покарань № 23 порушують права журналістів

Вчора, 28 лютого 2018 року, моніторингова група ХПГ у складі двох журналістів видання “Права людини” та помічника-консультанта народного депутата України стикнулася із незнанням норм закону у Полтавській установі виконання покарань № 23. Або, що є більш вірогідним, із свідомим їх порушенням.
Моніторингова група прибула до установи виконання покарань аби оглянути умови тримання під вартою у секторі максимального рівня безпеки, де відбувають покарання засуджені до довічного позбавлення волі. У відповідності до ст. 24 Кримінально-виконавчого кодексу України, помічник народного депутата України має безперешкодний доступ до всіх установ виконання покарань у будь-який час для контролю та проведення перевірок. Він також має право здійснити візит без попередження за участю до трьох лікарів або двох журналістів.
Попри чинні норми законодавства, у Полтавській УВП моніторингову групу зустріли із явним незадоволенням. Спочатку декілька співробітників установи надто прискіпливо вивчали посвідчення помічника народного депутата України, надалі - перевіряли дійсність його повноважень за допомогою мережі “Інтернет”. Потім із тією ж прискіпливістю дослідили посвідчення двох журналістів видання “Права людини”, і раптом! - відмовили їм у доступі до установи. Як причину відмови повідомили, що їх посвідчення нібито не відповідають зразкам, які надало міжрегіональне управління юстиції з питань виконання покарань та пробації. На заперечення журналістів про те, що кожне видання має право затвердити власну форму посвідчення, співробітники установи не зреагували. Тільки після того як журналісти зібралися телефонувати у поліцію аби зафіксувати факт порушення їх прав, на територію установи їх все ж допустили. Але на це пішло більше години..
На жаль, це не закінчення історії. Помічник народного депутата України під час візиту має право як на конфіденційне спілкування із засудженими за відсутності представників адміністрації установи, так і право огляду усіх приміщень установи виконання покарань. І першого, і другого права співробітники Полтавської УВП №23 моніторингову групу позбавили. Моніторам не вдалося поспілкуватися з усіма засудженими. Вони поспілкувалися тільки з чотирма засудженими без забезпечення умов конфіденційності розмов. До інших засуджених їх просто не допустили. Більш того, не допустили їх і до огляду камер, мотивуючи своє рішення тим, що внутрішніми інструкціями доступ до камер заборонений. Моніторам вдалося оглянути лише одну камеру, де відбуває покарання засуджений, який виражає явну прихильність до адміністрації.
Не можна стверджувати, що відмова у доступі до камер та у конфіденційному спілкуванні із засудженими пов’язана з грубим порушенням прав останніх. За попередніми даними, умови тримання у Полтавській УВП №23 мали б бути задовільними. Однак тепер у цьому, на жаль, треба дуже сумніватися. Адже намагаються щось приховати там, де є, що приховувати. А що це саме: погані умови, жорстоке поводження, рабська праця, корупційні правопорушення, чи щось інше - це вже питання для наступних візитів моніторингової групи ХПГ.

 Поділитися