MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Започатковано громадський контроль за виконанням політики протидії торгівлі людьми у Харківській області

09.04.2018   
Юрій Чумак
22% населення Харківщини належить до уразливої групи в сфері торгівлі людьми. Тобто, готові погодитися на роботу без офіційного працевлаштування, навіть на нелегальному виробництві, віддати працедавцю свій паспорт тощо.

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї. За період з 1991 року по 2017 рік в Україні, за даними Міжнародної організації з міграції (МОМ) від торгівлі людьми постраждало понад 120 000 осіб.

Незважаючи на те, що в останні роки Уряд ­­України активізував свої зусилля для мобілізації ресурсів у вирішенні проблеми торгівлі людьми, зокрема, у 2016 р. була прийнята «Державна соціальна програма протидії торгівлі людьми на період до 2020 року», проблема сучасного рабства залишається актуальною для Харківського регіону.

Адже, в умовах соціально-економічної кризи, згідно з «Дослідженням з питань міграції та торгівлі людьми в Україні, 2017», яке було проведене на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції, у Харківській області потенційними трудовими мігрантами – тими, хто найближчим часом планує знайти роботу за кордоном – є 48 000 осіб. При цьому 22% населення Харківщини належить до уразливої групи в сфері торгівлі людьми. Тобто, готові погодитися на роботу без офіційного працевлаштування, навіть на нелегальному виробництві, віддати працедавцю свій паспорт тощо.

У той же час у Харківській області наразі не існує окремої програми/плану дій, що передбачає заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Спільними зусиллями громадських активістів – членів Всеукраїнської Коаліції громадських організацій, які діють у сфері протидії торгівлі людьми та Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА, заходи щодо протидії торгівлі людьми вдалося включити до Комплексної програми соціального захисту населення Харківської області на 2016 2020 рр. як окремий розділ програми.

Однак фінансування діяльності з протидії торгівлі людьми з обласного бюджету, вочевидь, не розглядається як першочергове. Так, у 2017 році на заходи з протидії торгівлі людьми було витрачено всього… 3 500 гривень, а у поточному році в бюджеті області заплановано витратити на ці цілі 4 350 гривень. Вкрай замалі обсяги фінансування заходів з протидії торгівлі людьми для області з населенням у майже 3 млн чол. зумовлюють і низький рівень обізнаності громадян у даній царині та низьку оцінку особистого ризику постраждати від торгівлі людьми.

Крім того, залишаються проблеми у функціонуванні Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми (НМВ). Так у 2017 році в Харківській області отримали статус і допомогу від держави лише 12% від загальної кількості постраждалих осіб, виявлених ГО «Шлях до життя» і підтриманих міжнародними організаціями.

Через це Харківська міська організація «Жіноча громада» взялася за реалізацію проекту «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми у Харківській області». Дана ініціатива є регіональним компонентом спільного проекту Всеукраїнської Коаліції громадських організацій, які діють у сфері протидії торгівлі людьми.

Заходи проекту на Харківщині передбачають:

- здійснення моніторингу виконання регіональної програми дій та виділення заявленого фінансування у 2017–2018 рр.;

- збір інформації по Харківській області для формування щоквартального моніторингового дайджесту Коаліції;

- проведення постійної консультативної підтримки Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації і відповідних структур міст обласного значення Харківської області  щодо надання допомоги постраждалим особам та діяльності у сфері протидії торгівлі людьми;

- адвокаційні ініціативи на рівні Харкова і Харківської області щодо затвердження документів, розроблених Коаліцією (методичних рекомендацій щодо моніторингу НМВ, проведення інформаційно-просвітницьких заходів, критеріїв ідентифікації осіб, які постраждали від торгівлі людьми);

- організація регіонального компонента Всеукраїнської інформаційної кампанії, присвяченої Всесвітньому дню протидії торгівлі людьми 30 липня.

- сприяння виділенню коштів на фінансування заходів з протидії торгівлі людьми в обласному бюджеті 2019 року і в бюджетах шести міст обласного значення.

Отже, проект «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми у Харківській області» спрямований не лише на моніторинг, але й на те, щоб діяльність з протидії сучасному рабству на Харківщині була більш плідною та ефективною.

 Поділитися