MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингового візиту до Одеської виправної колонії № 14

14.08.2018   
Володимир Глущенко, Олена Річко, Ганна Овдієнко
Представниками Харківської правозахисної групи у складі Володимира Глущенко, Олени Річко, та Ганни Овдієнко  був здійснений моніторинговий візит  до Державної  установи  "Одеська виправна колонія (№14)". Це установа середнього рівня безпе­ки для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі. Планове наповнення установи - 1350 чоловік, на момент візиту в колонії утримувалося 604 засуджених. За словами адміністрації в колонії відбувають покарання особи, які вже мають від 2 до 12 так званих «ходок», тому контингент доволі специфічний та складний, з усталеним способом життя.

 

Загальна інформація

Представниками Харківської правозахисної групи у складі Володимира Глущенко, Олени Річко, та Ганни Овдієнко  був здійснений моніторинговий візит  до Державної  установи  "Одеська виправна колонія (№14)". Це установа середнього рівня безпе­ки для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі. Планове наповнення установи - 1350 чоловік, на момент візиту в колонії утримувалося 604 засуджених. За словами адміністрації в колонії відбувають покарання особи, які вже мають від 2 до 12 так званих «ходок», тому контингент доволі специфічний та складний, з усталеним способом життя.

На території розташовані: промислова зона, житлова зона для засуджених, адміністративний будинок, клуб для засуджених, їдальня для спецконтингенту, медична частина, лазня та пральня для засуджених, бібліотека та магазин. Головними цехами промислової зони є: ливарний і механічний цехи, а також виробничі дільниці. До колонії монітори потрапили одразу. Начальник був на розводі, однак після повідомлення про прибуття моніторів, зустрів їх, надав супровід з числа представника  адміністрації. На відміну від інших установ, моніторам у супровід надали одну особу, іноді до супроводу долучався ще один офіцер.

Установа виконання покарання   знаходиться майже в центрі міста, у зв’язку з тим, що адміністрацією були виявлені  непоодинокі випадки перекидання товарів, заборонених в обороті, то практично по всьому периметру установи  була натягнута малокаліберна сітка.

В колонії наявний брак персоналу, за словами адміністрації дуже мало бажаючих працювати «в зоні», безпосередньо із спецконтингентом. Поза «зоною» повний комплект працівників. В самій «зоні», достатньо великий відсоток працюючих жінок, їх розміщують на вишках, подалі від великого скупчення засуджених (тобто жилої частини).

Промислова зона

Територія промислової зони колонії достатньо велика, як за площею земельної ділянки, так і за кількістю споруд. Моніторингову групу супроводжував директор виробництва.

Зі слів директора виробництва, середньорічній оборот підприємства складає 12 мільйонів гривень. Однак через велике податкове навантаження, 72 відсотка  цієї суми необхідно сплатити державі (звичайні підприємства сплачують 50%). Тому підприємство не виглядає  конкурентоспроможним. 

Державне замовлення майже відсутнє. Єдиний випадок державного замовлення, про який розповів директор, це виготовлення паркану для оздоблення місцевого пам’ятника архітектури.

«Викручуються» за допомогою оренди, приватні підприємці орендують приміщення, встановлюють там свої потужності, а в якості робочої сили залучають засуджених. Моніторингова група бачила виробництво взуття українського бренду.

Крім того, директор виробництва скаржився на низький професійний рівень працюючих засуджених, якщо на приватних підприємствах працюють особи з великим досвідом роботи, то засуджених спочатку необхідно навчити, що також впливає на конкурентоспроможність підприємства.

Першочергово моніторингова група відвідала  склад готової продукції. На складі монітори бачили металеві конструкції, цільновідлиті деталі, каналізаційні люки для портів масою півтони та досить високою вартістю, колючий дріт, сільськогосподарське обладнання, таблички назви вулиць,  якими оздоблено все місто.

Надалі монітори приступили до огляду безпосередньо виробництва. Відвідали металолітейні цеха. Були приємно вражені наявністю захисного спецодягу та засобів спеціального захисту у більшості засуджених, які задіяні на виробництві. Проте були виявлені випадки відсутності у засуджених спецодягу у цехах, в яких  виробництво не пов’язано з дією високих температур.

Засуджені працюють в основному без спецодягу та засобів спецзахисту (окрім рукавиць), однак на прохання моніторів показати та одягнути, наприклад, захисну маску, виконали це негайно. Захисна маска знаходилася поруч із засудженим на відстані руки.

В цілому, територія виглядала доглянутою. Проводяться ремонтні роботи фасадів виробничих цехів. У порівнянні з іншими установами, до яких наша група вже здійснювала візити, дане виробництво справляє позитивне враження.

Робочий день на підприємстві починається (зі слів засуджених) о пів на дев’яту і закінчується, за різними даними, з п’яти до пів на восьму з перервами на обід.

За словами адміністрації, з усіма засудженими укладені трудові договори. Однак виникають проблеми у разі хвороби засудженого, які не врегульовано законодавством. Навіть у разі хвороби засудженого підприємство має сплачувати ЄСВ у повному обсязі без відшкодування з боку  соцстраху. За словами директора підприємства, трудовий договір містить пункт, що у разі потрапляння засудженого до ДІЗО чи ПКТ,  трудовий договір розивається в односторонньому порядку зі сторони адміністрації, так як це вважається  грубим  порушенням трудової дисципліни.

Також на виробництві були виявлені засуджені, які працюють без строкового трудового договору нібито по дві години. За словами як засуджених, так і адміністрації, такі засуджені працюють безоплатно, з метою отримання заохочення.

Моніторами на  виробництві був виявлений випадок  того, що  засуджений у плиточному цеху, робота якого пов’язана з підвищеним шумом працював  без навушників, що може негативним чином вплинути на його слух.

На території колонії  є і підсобне господарство, де вирощують свиней та домашніх птахів. На момент візиту там працювало двоє засуджених, один із яких по трудовому договору, а другий – за власною ініціативою для отримання заохочень.

Перед/після тим/того, як потрапити на виробництво, засуджені проходять через процедуру особистого обшуку, та проходять дверцята металошукача. Монітори побачили такий життєстверджуючий напис в кімнаті для обшуку.

Харчоблок

Надалі монітори відвідали резервну кухню, на якій в літній період часу постійно готується їжа. Згідно штатного розкладу в кухні працює один повар, йому допомагає котельний та ще кілька засуджених. Їжа готується на дровах. Приготована їжа у пластикових бочках переноситься до основного харчоблоку, де підлягає роздачі.

На основному харчоблоці в цілому чисто. Відсутні сторонні неприємні запахи.  Є можливість помити руки, проте мило подали лише після того, як монітори  зробили  зауваження про його відсутність.

На момент візиту моніторів розморожувався оселедець на вечерю. Обід вже був готовий. На обід давали ячний суп та тушковане м’ясо з кашею. Окремо моніторам продемонстрували дієтичну їжу та відібрані зразки готової продукції. В установі випікають більше 300 кг хлібу на добу.

Столова простора, чиста, багато столів. Адміністрація показала окремі місця для так званих «опущених», до речі, їх в установі 56 (більше 10%). Для них же виділено і окремий посуд. 

 

ДІЗО ПКТ

На момент візиту моніторів там перебувало 20 осіб., 15 – в ДІЗО та ще 5 в ПКТ. Ніхто із них не скаржився на незаконність притягнення до дисциплінарної відповідальності, а також на  умови тримання. Проте деякі з них скаржилися на дуже низьку  якість їжі. Монітори оглянули камери та прогулянкові дворики. Кожний прогулянковий дворик обладнаний брусками, лавочкою та турником.

У камерах зроблений ремонт. У них доволі чисто. Кожна камера розрахована на дві особи. Нема питної води, є лише з-під крану, але наявний доступ чистого повітря.

В ДІЗО,  ПКТ обладнаний окремий душ для засуджених.

Банно-пральний комбінат

На лазне-пральному комбінаті розміщується перукарня, куток чоботаря, і власне – лазня та пральня.

Пральня обладнана старими ще радянськими пральними машинами та сушарками, однак у літній період часу білизну сушать під відкритим сонцем.

Лазня працює за розкладом. Гумові килимки у лазні відсутні, вода є. Душові розділені високими перегородками, однак шторки також відсутні, що є порушенням права  на приватність.

Монітори відмічають, що територія лазні також «укріплена» сіткою, оскільки межує з дорогою, трапляються часті випадки перекидання товарів, заборонених в обороті.

Жила зона

У колонії планувався та частково розпочався  ремонт першого та другого локального відділення. Однак фінансування припинилося у 2014 році, з того часу ремонт заморожений. До припинення фінансування було частково відремонтовано другий поверх будівлі. Монітори відмічають, що у разі завершення ремонту, відділення будуть відповідати міжнародним пенітенціарним нормам.

Далі монітори відвідали четверту локальну дільницю. Монітори зайшли, однак були змушені покинути приміщення дільниці через агресивне поводження засуджених. Поговоривши  у дворі   із засудженими, монітори вияснили причини такої поведінки. Це були скарги на дуже погане харчування, перенаселення, недостатність свіжого повітря у приміщеннях та рішення адміністрації про заборону передачі продуктів харчування домашнього приготування після дострокових побачень. Переговоривши з ініціативною групою із засуджених, моніторам надали можливість оглянути територію відділення та зафіксувати факти, які підтвердили слова засуджених. Так, дійсно на другому поверсі було виявлено кімнати з великим перенаселенням. У всіх кімнатах стоять двоповерхові ліжка. Ремонт майже відсутній, в одній із кімнат дуже душно, можливо навіть неможливо  дихати. Туалети обладнані високими перегородками, однак дверцята відсутні На території дворику маються тенісні корти, спортивне спорядження, а також столи, де засуджені можуть грати в шахи.

П’яте відділення майже таке ж як і четверте, але там відсутнє  перенаселення  Доступ повітря необмежений. В туалетах наявні дверцята. Засуджені не є такими агресивними. Проте підтвердили, що годують дуже погано. Майже всі засудженні стверджували, те що кукурудзяній каші  трапляються камені, а перлова каша гірка на смак. Курячі крила їм надають з пір’ям. Після тривалих побачень не дозволяють брати з собою навіть хліб, обмежують передачу овочів та фруктів двома кілограмами. 

Всі опитані моніторами засуджені сильно скаржилися на встановлення додаткових «обмежень» у передачі посилок. Вони розповіли, що в посилках їм дозволяють передавати по 2 кілограми помідорів та яблук, 2 кг цукру і так далі. У відповідності до додатку 2 до Правил Внутрішнього розпорядку установ виконання покарання, у переліку зазначається список дозволених до передачі засудженим продуктів та предметів, однак відсутнє будь яке вагове обмеження по продуктах харчування.

Медична частина.

У медичній частині чисто, утримувалося 16 засуджених. Деякі палати обладнані кондиціонерами, тому в літній час там достатньо комфортно.

Медичний персонал відсутній взагалі. Обов’язки  начальника медичної частини виконує фельдшер. Санітарні книжки працюючих на кухні моніторам надали для огляду, проте майже на виході з колонії спочатку сказали що вони знаходяться у медичній частині, на що медична частина заперечила, що знаходяться на кухні. Монітори виявили ознаки того, що медичні картки заповнюються не уважно, склалося враження, що заповнюються вони не за результатами медичного огляду, якщо  такий дійсно існує, а по мірі необхідності – перед перевірками. Самі ж засуджені, що працюють на кухні підтвердили, що медичний огляд проводиться раз на пів року.

Висновки

Після проведення візиту представники моніторингової групи озвучили наявні порушення начальницькому складу адміністрації установи. Зокрема, звернули увагу начальника на якість харчування, порекомендували змінити постачальника.

Також монітори наголосили на проблемі перенаселення, оскільки перенаселення вбачається тільки в 3 та 4 відділенні, та штучно створену проблему із посилками та передачами, тощо.

 

 Поділитися