MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингового візиту до Південної виправної колонії № 51

15.08.2018   
Володимир Глущенко, Олена Річко, Ганна Овдієнко
Представниками Харківської правозахисної групи у складі Володимира Глущенко, Олени Річко, та Ганни Овдієнко  був здійснений моніторинговий візит  до Державної  установи «Південна  виправна колонія (№ 51)» . Це виправна колонія середнього рівня безпеки для  чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі. Установа розташована в Приморському районі м. Одеса поруч з Південним міжрегіональним управлінням  з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. 17 липня 2018 року у Установі виконання покарань трапилася надзвичайна пригода, троє засуджених проламавши стіну приміщення, де зберігалися овочі, відсунули захисну огорожу, після чого вистрибнули на Люстдорфську дорогу та втекли.      

Загальна інформація

Представниками Харківської правозахисної групи у складі Володимира Глущенко, Олени Річко, та Ганни Овдієнко  був здійснений моніторинговий візит  до Державної  установи «Південна  виправна колонія (№ 51)» . Це виправна колонія середнього рівня безпеки для  чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі. Установа розташована в Приморському районі м. Одеса поруч з Південним міжрегіональним управлінням  з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. 17 липня 2018 року в Установі виконання покарань трапилася надзвичайна пригода, троє засуджених проламавши стіну приміщення, де зберігалися овочі, відсунули захисну огорожу, після чого вистрибнули на Люстдорфську дорогу та втекли. 

Територія ПВК-51 складає загальну площу 6,2 га, на якій розташовано гуртожитки для засуджених, медична частина, будівлі комунально – побутового призначення, адміністративний будинок, приміщення камерного типу та штрафного ізолятору, кімнати для проведення огляду осіб, які заходять на територію установи, кімнати для проведення тривалих та короткострокових побачень, а також виробничі цехи та інші будівлі.

Крім того,  починаючи з 2000 року в установі створено навчально-консультаційний пункт в якому здобувають освіту засуджені до позбавлення волі.

Планове наповнення – 1500 осіб. На момент візиту моніторингової групи в колонії утримувалося 510 засуджених, з яких тільки 65 працює (в тому числі на господарському обслуговуванні). За словами адміністрації колонії, по УДЗ звільняють по 3-5 засуджених в місяць.

На території колонії діють найбільш розповсюджені релігійні конфесії.

До установи виконання покарання моніторингова група зайшла майже без перешкод.  На режимній території   моніторів зустрів начальник установи, який проводив інструктаж заступаючої  зміни, разом з іншими посадовими  особами.  За командою начальника  моніторинговій групі був   організований  супровід у складі чотирьох офіцерів.  

Під час візиту склалося  враження, що супровід зовсім не зацікавлений показувати нам будь які  об’єкти, була відсутня зацікавленість офіцерів показати установу з кращого боку, що завжди притаманно під час візитів, проте   жодних  перешкод у огляді, вони не чинили.

По закінченню візиту начальник установи попрохав моніторів озвучити виявлені ними проблеми, що і було зроблено. Деякі питання були вирішені начальником миттєво в присутності представників моніторингової групи.

 

Промислова зона.

Загальна виробнича площа підприємства ПВК №51 складає 8903 м.кв., загальна кількість технологічного устаткування – 192 одиниці.

Предствники моніторингової групи відмічають, що виробництво виглядає занедбаним, територія поросла травою, будівлі давно не ремонтувалися, працює тільки кілька цехів, інші – закриті на навісні замки.

Члени моніторингової групи відвідали ливарний цех, де побачили, що засуджені працюють без спеціального одягу та засобів особистого захисту. На момент візиту в цеху було прохолодно, однак цех не працював, а йшла підготовка до його запуску.

Надалі вдалося оглянути автомобільний цех, де проводилася різка по металу. Засуджений працював без захисних окулярів. На питання моніторів, чи забезпечений він захисними окулярами, засуджений відповів що так, однак знайти окуляри так і не зміг. Така ж ситуація і з іншим спецодягом, за словами адміністрації та засуджених він є, на практиці жодна з осіб, як засуджених так і начальницького складу не змогла продемонструвати його моніторам.

Кім того, монітори оглянули й замкнені приміщення, одне з яких виявилося робочим, попри завіряння представників адміністрації що воно є замкненим та не робочим, а також великого навісного замку. Насправді там проводився ремонт автомобілів. Засуджений, який там працював повідомив в особистій бесіді, що заробітну плату не отримує, суму її не знає. За свою роботу може отоварюватися: купувати цигарки та чай. На питання моніторів, відповів, що заробленого  вистачає на блок цигарок та кілька пачок чаю.

Після цього моніторингова група завітала до швейного цеху, де виробляються домашні капці. Монітори мали змогу поспілкуватися із засудженими. Жоден не зміг назвати суму заробітної плати, та точні години роботи. Деякі засуджені повідомили, що працюють по дві години в день: годину до, та годину після обіду, однак при більш детальному розпитуванні, почали плутатися в робочому часі, що свідчить про те, що на справді вони працюють цілий робочий день.

Надалі, моніторингова група відвідала токарний цех, де один із засуджених повідомив, що проходить тут стажування, та заробітну плату за свою роботу не отримує.

Зі слів начальника, у нього заключено 65 трудових договорів, та ніяких стажерів не існує, а засуджений просто не правильно повідомив інформацію.

Більш того, монітори відвідали виробництво у дуже спекотний літній день, в цехах було відверто спекотно, питна вода відсутня взагалі. Засуджені повідомили, що п’ють воду з крану, попити води можна в «сусідньому цеху». Монітори, відмічають, що водопостачання в установі є централізованим, а тому пити сиру воду з під іржавілих кранів, може бути небезпечно для здоров’я.

Підсобне господарство

На підсобному господарстві розводять свиней та домашніх птахів. На момент візиту, на підсобному господарстві знаходилося двоє засуджених, вони повідомили, що перебувають там цілий день, виходячи на прийоми їжі та на загальні заходи.

За словами представника адміністрації, засуджені працюють на підсобному господарстві на добровільних началах. Вони заробляють собі бали на умовно-дострокове звільнення. Але потім він поправився і сказав, що точно не знає.

Харчоблок

Надалі монітори відвідали харчоблок, необхідно відмітити, що на літній період основний харчоблок проходить профілактичний ремонт, тому їсти готують на резервній кухні, яка опалюється дровами. Візит моніторів співпал із так званим санітарним днем, тому на момент візиту всі приміщення були свіжовимитими, без сторонніх запахів та комах.

Харчоблок містить окремий душ з бойлером для засуджених, які працюють на кухні. На харчоблоці працює 18 засуджених: повар, працівник котельної та помічники. На добу випікають 300 кг хлібу.

Монітори також відвідали склади та кухонні цеха. Всі були чистими. У цеху для риби розморожувався оселедець на вечерю.

Крім того, монітори відвідали основний харчовий блок, де готова їжа вже готувалася до роздачі. На обід був перловий суп, ячна каша та м’ясна підливка. Страви виглядали свіжоприготованими, сторонні запахи від готових страв відсутні.

Окреме питання виникло із так званим «дієтичним столом». На питання моніторів з приводу дієтичного столу, як адміністрація, так і працюючий на кухні засуджений спочатку взагалі не зрозуміли, що це таке. Вони заплуталися який саме з дієтичних столів у них є шостий чи восьмий, та спочатку не змогли показати окремо приготовану їжу. Через кілька хвилин, моніторів знову привели на кухню, де вже в окремій каструлі було щось, що нагадувало побачену моніторами ячневу кашу, тільки политу тим самим перловим супом, яку нам намагалися видати за «дієтичний стіл». На скептичне відношення до такого «спектаклю» представників моніторингової групи, адміністрація намагалась «зам’яти тему».

Вже в подальшому, моніторам вдалося з’ясувати, що в колонії є так званий «восьмий дієтичний стіл».

Приміщення для прийому їжі.

Приміщення їдальні одночасно є і актовим залом, тому вміщає в себе всіх засуджених. Воно просторе, комахи відсутні. Засуджені мають змогу вимити руки, це чи не перша колонія, де монітори побачили мило, яким засуджені мають змогу користуватися. На жаль, на кількох рукомийниках були поламані крани.

Окреме питання викликало у моніторів меню, розміщене в залі для прийому їжі. В меню була відсутня дата, здавалося, що воно не змінюється взагалі. Начальник колонії, натомість запевнив, що кожного для підписує меню.

ДІЗО ПКТ

Зі слів керівника колонії, ДІЗО було тільки недавно відремонтоване – у червні 2018 року. На момент візиту в ДІЗО утримувалося 3 засуджених, ще  5 - в пкт. На умови утримання засуджені не скаржилися. Проте в першій камері була відсутня примусова вентиляція та суттєво обмежений доступ чистого повітря. В інших камерах такого задушшя не відчувалося. Сантехніка в камерах стара, туалети потребують ремонту.

Є прогулочні дворики, вони умовно відремонтовані. У засуджених є змога займатися спортом, у наявності тренажери.

Медична частина.

Як і інших колоніях, у зв’язку з медичною реформою у пенітенціарних закладах, у медичній частині повний некомплект лікарів. На момент візиту моніторів у медичній частині був лише черговий лікар, але за словами адміністрації, ще у медичній частині працює стоматолог, психіатр та лікар-рентгенолог.

Медична частина обладнана старим флюорографом, але адміністрація повідомила, що всі засуджені двічі на рік можуть пройти флюорографію, коли приїжджає спеціалізований автомобіль.

Тяжко хворих немає. Якщо особа захворює на тяжку хворобу, її одразу вивозять на лікарню.

На момент візиту в стаціонарі перебувало 16 осіб. Один з засуджених отримав травму на виробництві, однак поскаржився, що не має змоги отримати інвалідність. Монітори звернули увагу на наявність котів у медичній частині, що не є гігієнічним та наявність так званих днювальних – яких було навіть більше, ніж хворих.

При медичній частині є дворик для прогулянок, де засуджені можуть дихати свіжим повітрям.

У медичній частині моніторам не надали санітарних книжок на працівників кухні, повідомивши, що вони знаходяться у кабінеті начальника медичної частини, а він перебуває у відпустці.

Бібліотека

Моніторингова група відвідала і бібліотеку установи. В бібліотеці записано приблизно 300 осіб, які активно читають. Книжки, на жаль не оновлюються. Особливо гостро стоїть питання з приводу правової літератури, наявні в бібліотеці кодекси застарілі, не відповідають чинному законодавству.

На момент візиту монітори помітили, що до колонії прибувають представники релігійних конфесії, які працюють із засудженими.

Жила зона

На території кожної дільниці розташований доволі просторий дворик, де засуджені мають змогу грати  у теніс або займатися спортом на тренажерах. Крім того, монітори побачили імпровізовану бесідку, де засуджені мають змогу відпочивати.

 Перший поверх повністю нежилий у тих дільницях, де оглянули монітори. Засуджені перебувають на другому поверсі. У жилій зоні доволі чисто. Однак приміщення потребують ремонта. У майже всіх кімнатах стоять двоповерхові ліжка, через що кімната є нагромадженою. Але перенаселення не спостерігається. Що означає, що є можливість прибрати другий поверх ліжок.

Представники адміністрації завірили, що на другому поверсі засуджені не сплять, а використовують його для зберігання речей, однак перший же опитаний засуджений зізнався, що спить саме на другому поверсі.

Туалетні кімнати достатньо чисті, однак не дотримується право осіб на приватність. Перегородки достатньо низькі, а дверцята у кабінках - відсутні. Із позитивного аспекту – засуджені можуть приймати як звичайний, так і літній душ у зручний для них час. В цілому за час знаходження в колонії монітори не бачили переміщення засуджених строєм по території колонії. Засуджені почувають себе достатньо вільно.

Лазня

Відремонтована. Сторонні запахи відсутні. Вода є. Крім того, є туалетна кабінка у лазні. Кабінки відгороджені високими перегородками, але шторки відсутні. Є килимки.

Крамниця на момент візиту була закрита.

Дільниця карантину

Майже не відрізняється від жилої зони за будовою, однак там всі ліжка одноповерхові. На умови утримання засуджені в карантині не скаржилися.

 

 

 

 

 

 Поділитися