MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Законопроект 2033а як мірило справедливості. 20 справ засуджених довічно за сумнівними вироками (ПРЕС-АНОНС)

21.09.2018   
ХПГ-інформ
24 вересня, 12:00, Київ, ІА «Главком».

24 вересня о 12:00 у приміщенні інформаційного агентства «Главком» (вул. Шовковична, 8/20) відбудеться прес-конференція на тему «Законопроект 2033а як мірило справедливості. 20 справ засуджених довічно за сумнівними вироками»

Учасники:

Олег Левицький – адвокат, керівник громадської приймальні УГСПЛ;

Андрій Діденко – координатор програм Харківської правозахисної групи.

Також запрошені представник Омбудсмена, народні депутати – автори Законопроекту 2033а.

«Справжнім критерієм нашої відданості суспільній справедливості, рівності перед законом, панування верховенства права, чесності є не те, як ми ставимося до сильних світу цього. Справжнім мірилом справедливості є те, як ми ставимося до бідних, скривджених, засуджених…»

Браян Стівенсон, проф. права Нью-Йоркського університету

Усі ми стаємо мовчазними співучасниками, якщо дозволяємо несправедливе ставлення до будь-кого. У той час, коли народні обранці цілком справедливо обурюються з незаконного засудження українців у Росії, вони, демонструючи подвійні стандарти, толерують упередженість, порушення прав людини та несправедливість в Україні, зволікаючи із запровадженням механізму виправлення судових помилок, чим прирікають невинно засуджених на повільну смерть у несправедливому ув’язненні.

У наслідок недолугої реформи в 2010 році Верховний Суд України був позбавлений повноважень переглядати кримінальні справи в порядку виключного провадження. Дев’ятий рік українські можновладці не спроміглися створити національний інструмент перегляду кримінальних справ в разі брутальних порушень матеріального та процесуального права під час досудового слідства. Саме перегляд справ свавільно засуджених стане справжнім мірилом справедливості.

Законопроект 2033а, що спрямований на запровадження спеціального юридичного механізму як надзвичайного порядку перегляду вироків у кримінальних справах, в яких особи засуджені без належної доказової бази й досі відбувають покарання, що матиме тимчасовий характер, дасть шанс свавільно засудженим боротися за справедливість!

Нагадаємо, що проект Закону України № 2033а 10 лютого 2017 отримав схвальний ВИСНОВОК ГЕНЕРАЛЬНОГО ДИРЕКТОРАТУ З ПРАВ ЛЮДИНИ ТА ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА РАДИ ЄВРОПИ: «У Висновку розглядаються пропоновані зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими планується впровадити спеціально створену надзвичайну правову базу для виправлення окремих системних та інших значних недоліків, впроваджених до української системи кримінальної юстиції в минулому. Об’єкт пропонованих змін відповідає європейським стандартам».

В рамках лобіювання Законопроекту № 2033а експерти ХПГ дослідили 8 справ засуджених довічно за радянським КПК в редакції 1960 року судовими рішеннями, що викликають розумний сумнів щодо своєї справедливості. Фотовиставка з описом історій перебувала в стінах парламенту для того, щоб народні обранці мали змогу подивитися в очі засуджених без вини довічно. Для того, щоби продемонструвати глибину проблеми, триває дослідження 20 справ засуджених довічно за сумнівними судовими рішеннями.

«Порятунок країни зараз полягає в тому, що закон і справедливість мають бути для всіх».

Юрій Луценко, генеральний прокурор України.

За додатковою інформацією звертатися до Андрія Діденка:

0939852574, [email protected]

 Поділитися