MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Екстрадованого до РФ Тумгоєва побили під час етапування

08.10.2018   
ХПГ-інформ
Один з близьких розмовляв із Тумгоєвим телефоном, коли той був у СІЗО-2 П’ятигорська перед відправленням до Владикавказу. Родич каже, що той частково втратив пам’ять.

Екстрадованого з України до Російської Федерації на запит ФСБ інгуша Тимура Тумгоєва побили під час етапування, він частково втратив пам’ять. Про це повідомив сайт «Кавказ.Реалии», посилаючись на співробітника шведської благодійної організації Vayfond, який у свою чергу посилається на родичів Тумгоєва.

Один з близьких розмовляв із Тумгоєвим телефоном, коли той був у СІЗО-2 П’ятигорська перед відправленням до Владикавказу.

«Його увезли, сказали, що етап на Владикавказ. Тимура побили, він навіть втратив частково пам’ять. Він дуже просив не забувати про нього й допомогти, як тільки це можливо. Він також сказав, що йому загрожує термін від 15 років до довічного. Які саме це були статті, не сказав», – відзначив співробітник Vayfond.

Раніше Генпрокуратура РФ повідомила українську сторону, що Тумгоєв перебуває в СІЗО № 3 міста Белгорода.

Нагадаємо, 12 вересня за рішенням ГПУ Тумгоєва екстрадували на запит ФСБ РФ. Його підозрюють в участі в одній з антиасадовських угрупувань на території Сирії. Тумгоєва арештували в червні 2016 року в аеропорту Харкова, куди він прибув з Туреччини.

Представники чеченського добровольчого батальйону імені шейха Мансура стверджують, що в 2017 році після закінчення терміну екстрадиційного арешту Тумгоєв виїхав на південь Донецької області, де брав участь у бойових діях проти проросійських сепаратистів у складі батальйону. Представники ГПУ цей факт заперечували.

Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини виступили із заявою щодо екстрадиції біженця з РФ Тимура Тумгоєва до Росії. Правозахисники звернулися до Президента України, Генпрокурора, глави МВС та глави СБУ.

«Ми вважаємо за необхідне провести розслідування обставин видачі Тумгоєва, відсторонити від виконання повноважень на час розслідування заступника Генерального прокурора Євгена Єніна, який підписав доручення на затримання та фактичну передачу до 15.09.2018 Тумгоєва до РФ та вимагати від РФ негайного встановлення місцеперебування Тимура Тумгоєва, інформування про стан його здоров’я та умови тримання», – йшлося зокрема в заяві.

 Поділитися