MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Війна руйнує довкілля

16.11.2018   
ХПГ-інформ
Сьогодні Донбас стоїть на порозі екологічної катастрофи – так оцінюють ситуацію експерти Програми ООН з довкілля (ЮНЕП).

Сьогодні Донбас стоїть на порозі екологічної катастрофи. За оцінками експертів Програми ООН з довкілля (ЮНЕП), внаслідок збройного конфлікту зруйновані екосистеми на території щонайменше 530 тис. гектарів, у тому числі у 18 природних заповідниках загальною площею 80 тис. гектарів, – повідомляє сайт «Новости ООН».

Також постраждало 150 тис. гектарів лісу – досі на території, що межує із зоною бойових дій, палають лісові пожежі. Забруднення річок загрожує людському здоров’ю. Зона бойових дій, зокрема сільськогосподарські землі, начиненні нерозірваними боєприпасами, на ліквідування яких підуть роки чи навіть десятиріччя.

У регіоні зосереджені 5,5 тисяч промислових підприємств і об’єктів інфраструктури, які у разі ушкодження стануть джерелом значної шкоди для довкілля.

«Донбас перебуває на порозі екологічної катастрофи, причина якої – забруднення повітря, ґрунту й води унаслідок розривів великої кількості боєприпасів і затоплення промислових підприємств. Необхідно терміново провести оцінку екологічної шкоди, викликаної збройним конфліктом, і зменшити її до мінімуму», – попереджає експерт ЮНЕП Лейла Урекенова.

В ООН наполягають на тому, що захист довкілля має стати частиною зусиль у запобіганні конфліктам, частиною стратегій із підтримання миру, адже не може бути міцного та стійкого миру там, де природні ресурси, необхідні для добробуту людей, пошкоджені чи зруйновані.

 Поділитися