MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Торгівля людьми: проблемну ситуацію слід не перекручувати, а вирішувати

06.03.2013   
Юрій Чумак
У той час, як МОМ, за сприяння українських НУО, допомогла вже 9 тисячам постраждалим від торгівлі людьми в Україні, новостворені державні органи поки встигли надати допомогу лише декільком особам.

Нещодавно повідомлення багатьох засобів масової інформації рясніли заголовками на кшталт «Україна очолила список країн, які страждають від торгівлі людьми».

При цьому в них наводилися посилання на Міжнародну організацію з міграції (МОМ), яка зазначила, що за кількістю жертв торгівлі людьми, які звернулися за допомогою до цієї інституції, Україна дійсно посіла 1 місце.

Так, наприклад, в 2011 році за допомогою до МОМ в Україні звернулися 835 осіб. Друге місце серед країн, що страждають від сучасного рабства, займає Гаїті (709 звернень), третє – Ємен (378 звернень). Далі в списку йдуть Лаос (359 звернень), Узбекистан (282), Камбоджа (259) і Киргизстан (213).

З цього приводу Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна» виступив із заявою, в якій застеріг від некоректного трактування поданих в статистичних звітах різноманітних організацій цифр, які призводять до подальшого перекручування ситуації. Так, кількість звернень за допомогою до організації, а також кількість осіб, які отримали таку допомогу, свідчать не тільки про масштаби проблеми, але й про високу ефективність та якість роботи організації, розповсюдження інформації про отримання послуг.

«Здійснення оцінок про місце країни у всесвітньому рейтингу, користуючись лише статистикою звернень потерпілих та надання допомоги ним, є некоректним, оскільки не враховує інші показники, які відносяться до цього явища, масштаби країни, тенденції тощо», – зазначили у «Ла Страді».

До речі, протягом років діяльності фахівці «Ла Страда – Україна» надали соціальний супровід для більш ніж 2000 осіб, потерпілих від торгівлі людьми, насильства в сім’ї, жорстокого поводження, дискримінації за ознакою статі.

Водночас правозахисники вважають, що подолання такого ганебного явища, як торгівля людьми, можливе лише за умови консолідації зусиль державних та правоохоронних інституцій, громадських організацій та міжнародної спільноти.

Так, за словами голови Харківської громадської організації «Жіноча громада» Ольги Білецької, в той час, як МОМ, за сприяння українських НУО, допомогла вже 9 тисячам постраждалим від торгівлі людьми в Україні, новостворені державні органи поки встигли надати допомогу лише декільком особам. Тому необхідно організувати належну координацію місцевих потреб зі стратегічними напрямками Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми до 2015 року та розробити й прийняти відповідні обласні Програми.

Нагадаємо, у минулому році в щорічній доповіді Державного департаменту США про нелегальну торгівлю людьми у світі Україну віднесли до держав, де для боротьби з цим явищем докладається недостатньо зусиль.

А за результатами наукового дослідження, профінансованого Єврокомісією, Україна посіла 87 місце у світовому рейтингу по боротьбі з торгівлею людьми.

 Поділитися