MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові представлено проект обласної Програми протидії торгівлі людьми

09.06.2013   
Георгій Кобзар
Завдання – розбудувати таку систему, щоб постраждалі від торгівлі людьми повірили у здатність держави надавати їм належну підтримку й допомогу.

5 червня 2013 року відбулось підсумкове засідання робочої групи в рамках реалізації в Харківській області проекту «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми», що покликаний поліпшити протидію сучасному рабству на місцевому рівні.

Результатом діяльності робочої групи має стати розробка якісної цільової обласної Програми протидії торгівлі людьми.

Захід було організовано Департаментом у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації спільно з Харківською міською організацією Міжнародної організації «Жіноча громада».

У засіданні, крім учасників робочої групи, взяли участь представники комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації та комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення Харківської обласної ради.

На початку заходу виступила Ольга Білецька – голова ХМОМО «Жіноча громада» (що на Харківщині виступає представником Всеукраїнської коаліції «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми»), яка повідала, що Україна залишається країною постачання, транзиту та поступово стає країною призначення для торгівлі людьми. За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні з 1991 року понад 120 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства.

О. Білецька розповіла про діюче в Україні законодавство щодо протидії торгівлі людьми та підкреслила, що, з прийняттям у березні 2012 р. «Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2015 року», постало завдання розробити та прийняти відповідну програму на регіональному рівні.

Головний спеціаліст Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації Наталія Сухорукова презентувала проект обласної Програми протидії торгівлі людьми на 2014-2015 роки, який в подальшому буде передано на затвердження депутатами обласної ради.

За словами Н. Сухорукової, мета даної програми – створення дієвої системи протидії торгівлі людьми на регіональному рівні через підвищення ефективності діяльності з виявлення відповідних злочинів, захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми та забезпечення надання їм якісної комплексної допомоги. Заплановане фінансування на реалізацію Програми становить 150 тис. грн. у 2014 році та 170 тис. грн. – у 2015 році.

Голова «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», член Харківської правозахисної групи Юрій Чумак, який співпрацював з ХМОМО «Жіноча громада» в ході реалізації проекту, зазначив, що статистика злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, не відображає всього становища у даній проблематиці, позаяк є лише верхівкою айсбергу. В умовах, коли в країні склалися обставини, за яких громадяни, навіть працюючи, не можуть забезпечити нормальне існування для своїх сімей та вимушені шукати кращої долі в інших регіонах чи за кордоном, тисячі з них потрапляють у ситуації торгівлі людьми. Тому депутатам Харківської обласної ради варто приділити всебічну увагу цьому питанню, яке стосується долі багатьох наших земляків.

Депутат Харківської обласної ради Вадим Глушко, підтримавши тезу щодо відповідальності держави за відсутність пристойних соціально-економічних умов в Україні та необхідність прийняття регіональної Програми протидії торгівлі людьми, закликав розробників проекту Програми закласти в ній відповідні кошти на проведення дослідження щодо створення обласного кризового центру (притулку) для постраждалих від торгівлі людьми.

Піддержав цю ідею психолог Харківської академії неперервної освіти Володимир Носенко, зауваживши, що такий центр може одночасно використовуватись і як притулок для жертв насильства у сім’ї, адже обом видам постраждалих необхідна, насамперед, психологічна реабілітація.

До речі, у проекті нової обласної Програми передбачено проведення 2-х хвиль профілактичних кампаній – 1) навесні, що націлена на превенцію торгівлі людьми, оскільки саме весною значна частка громадян України планує виїзди за кордон на заробітки та 2) восени, коли люди повертаються з сезонних робіт – спрямована на самоідентифікацію, щоб вони могли збагнути, в якій ситуації дійсно перебували (законної роботи, шахрайства чи торгівлі людьми).

Підсумовуючи, Ольга Білецька наголосила, що, з огляду на існуючий наразі низький рівень довіри населення до державних органів та обізнаності щодо можливості отримати допомогу жертвам торгівлі людьми, треба розбудувати таку систему, щоб постраждалі повірили у здатність держави надавати їм належну підтримку й допомогу.

 Поділитися