MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останнім часом (20.06.–05.07.2018)

05.07.2018   
ХПГ-інформ
Повідомлення останнього часу з окупованого Криму: вирок Володимирові Балуху, порушення прав кримських татар, голодування в’язнів і активістів, інше.

Повідомлення останнього часу з окупованого Криму: вирок Володимирові Балуху, порушення прав кримських татар, голодування в’язнів і активістів, інше.


Мати політв’язня Нурі Примова, засудженого в вересні 2016 року у севастопольській справі «Хізб-ут Тахрір» до 5 років, Раїме Примова, оголосила голодування. Про це 20.06.2018 повідомив сайт «15 минут», посилаючись на громадське об’єднання «Крымская солидарность». Жінка вимагає обміну свого сина. Раїме Примова – інвалід другої групи, в неї відсутня одна нирка, а також діагностовано захворювання печінки, тож голодування загрожує її життю.

Фото: «Крымская солидарность»

«Я хочу врятувати свого сина, хочу, щоб його також включили до списку з обміну. Більше не можу чекати…» – розповіла жінка.

03.07.2018 сайт «Радіо Свобода» повідомив, посилаючись на «Крымскую солидарность», що 68-річну Раїме Примову госпіталізували. «Її доставили каретою „швидкої допомоги“ в севастопольську Першу міську лікарню імені Миколи Пирогова з дуже низьким тиском», – мовиться в повідомленні.

Як повідомив 04.07.2018 сайт «Крым.Реалии», посилаючись на координатора Кримської контактної групи з прав людини Абдурешита Джеппарова, після госпіталізації Раїме Примова не припинала голодування.

«Зараз вона перебуває в лікарні в Севастополі. В неї слабкість у зв’язку з голодуванням, яка триває в межах двох тижнів. Про її подальші наміри ми не знаємо, але, судячи з її поведінки, голодування не припинено», – сказав Джеппаров.


22.06.2018 сайт «15 минут» повідомив, що український політв’язень Володимир Балух вирішив посилити голодування: відмовитися від сухарів і перейти на воду.

23.06.2018 Балуха перевели до Роздольнінського ІТТ. Про це повідомило видання «Тиждень.ua», посилаючись на омбудсмена Людмилу Денісову.

«Балуха перевели із Симферопольського СІЗО до Роздольнінського ізолятора тимчасового тримання, де він зазнає знущань і принижень за національними ознаками з боку керівника ІТС. Лунають погрози помістити його в штрафний ізолятор», – повідомила Денісова.

«За час голодування Володимир втратив 30 кг ваги, і це несе величезну загрозу для його життя», – зазначила омбудсмен.

Фото: Кримська правозахисна група

Нагадаємо, Балух оголосив безстрокове голодування 19 березня з вимогою скасувати вирок підконтрольного московській владі суду у вигляді позбавлення волі до 3 років і 5 місяців у колонії-поселенні. Після місяця голодування він погодився вживати дві склянки вівсяного киселю й 50–70 грамів житніх сухарів на день.

26.06.2018 сайт «Радіо Свобода» процитував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової: «За висновками лікарів, немає загроз його (Балуха – ред.) життю. Я сама планую його відвідати і побачити особисто, у якому він стані. Але я вважаю, що коли людина голодує стільки часу, звичайно, це небезпечно».

Москалькова сказала це журналістам у Києві й зазначила, що планує відвідати Балуха в СІЗО Криму після того, як приїде в колонію за Полярним колом до засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова.

02.07.2018 сайт «Крим.Реалії» повідомив, що того дня на засіданні підконтрольного московській владі Роздольненського районного суду прокурор попросив для Володимира Балуха чотири роки колонії загального режиму за звинуваченням у дезорганізації роботи Роздольненського ізолтятора тимчасового утримання. При цьому з урахуванням першої кримінальної справи – до шести років колонії загального режиму і штраф на суму 10 тисяч рублів. Справу проти активіста порушено через заяви начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який стверджує, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на нього.

05.07.2018 підконтрольний московській владі Роздольненський районний суд засудив Володимира Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (приблизно 4 тисячі гривень). Про це повідомив сайт «Крым.Реалии».

Активіста засудили до такого строку за сукупністю двох кримінальних справ.

У вироку суддя озвучила, що Балух скоїв злочин у зв’язку з «неприязню до чинної системи управління, що підтверджується раніше скоєними злочинами».


26.06.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, що підконтрольний московській владі Севастопольський міський суд змінив засудженому за звинуваченням у екстремізмі севастопольцу Ігорю Мовенку реальний термін покарання на умовний. Новий вирок – один рік умовно з випробувальним терміном.

Ігор Мовенко (фото: Олександра Сурган, RFE/RL)

У залі суду Мовенко присутній не був і брав участь у засіданні через відеоконференцзв’язок з СІЗО Сімферополя.

Як передає видання, прокурор просив залишити обвинувальний вирок чинним із заміною місця відбування покарання з колонії загального режиму на колонію-поселення.

Нагадаємо, Мовенку інкримінували ч. 2 ст. 280 Кримінального кодексу РФ («публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності») за кілька коментарів у групі «Крим – Україна» в соціальній мережі «ВКонтакте».


Фігурант ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїн Куку 26.06.2018 розпочав голодування. Про це повідомив сайт «15 минут» з посиланням на дружину кримського татарина Мер’єм Куку-Ашчі.

«26 червня 2018 р. Емір-Усеїну виповнилося 42 роки. І у свій день народження він почав голодування.

Для мене ця новина стала шоком і великою несподіванкою! Він дуже терпелива людина! Але це упереджене та беззаконне переслідування й обвинувачення в тероризмі підштовхнуло його до цього кроку. Це протест проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо арештованих політичних в’язнів!» – написала жінка у Facebook.

Фото: Антон Наумлюк

Сайт «15 минут» нагадує, що в лютому цього року Куку на засіданні Північнокавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону заявив про спроби ФСБ РФ схилити його до співпраці.

04.07.2018 омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що стан здоров’я Куку значно погіршився.

«Маю інформацію, що у Еміра-Усеїна Куку, який голодує з 26 червня цього року, значно погіршився стан здоров’я. Тому звернулась до керівника СІЗО, де утримується наш співвітчизник, з проханням надати мені інформацію про стан здоров’я Еміра-Усеїна та надати йому всю необхідну допомогу», – написала Денісова у Facebook.

Як повідомлялося раніше, 12 лютого 2016 року після масових трусів і затримань підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя арештував Енвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва та Емір-Усеїна Куку. Їх обвинувачують в участь в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в РФ визнана терористичною й заборонена. 18 квітня затримали Рефата Алімова та Арсена Джеппарова.


Як повідомив сайт «15 минут», вранці 28.06.2018 силовики провели хатній трус у кримського татарина Ахтема Мустафаєва. Його скрутили, посадили в машину й увезли в невідомому напрямку. В домі у той час буди батьки Ахтема й неповнолітні діти його сестри. Під час трусу батька Ахтема вивозили в невідомому напрямку, але пізніше повернули додому. Матері ставало зле, сусіди викликали «швидку», але медиків до матері Мустафаєва не пустили.

Фото з сайту «15 минут»

Силовики під час трусу вилучили жорсткі диски, комп’ютери, флешки, телефони, електронну книгу та два планшети.

Після допиту в управлінні ФСБ Ахтема Мустафаєва відпустили, – повідомив сайт «15 минут» з посиланням на «Крымскую солидарность».

Раніше сестра Ахтема розповіла, що під час трусу їй дали ознайомитися з протоколом.

«Мені показали постанову, в чому він (Ахтем – ред.) обвинувачується. Там було ім’я Ерола Велієва і ще якісь російські прізвища. Ті обвинувачуються в створенні екстремістської організації та підпалі якогось будинку. Мені сказали, що Ахтем не затриманий, він проходить, як свідок. Сказали, що його будуть допитувати», – сказала сестра Ахтема Мустафаєва.

Відомо, що Ахтем Мустафаєв багато років працює водієм Сафінар Джемілєвої – дружини Уповноваженого Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Нагадаємо, що 21 травня ФСБ РФ заявила, що «разом з МВС Росії викрила діяльність екстремістської групи, створеної Еролом Велієвим – помічником депутата Верховної Ради України М. Джемілєва за вказівкою лідера забороненого в Росії Меджлісу кримськотатарського народу Р. Чубарова, який перебуває в розшуку, за підтримки СБУ.

Екстремістами планувалося скоєння злочинів за мотивами політичної ворожнечі з метою залякування проросійськи налаштованих кримських татар і нагнітання міжнаціональної напруженості на території Республіки Крим».

У повідомленні ФСБ також ішлося, що до складу групи, сформованої в Харкові, крім Велієва увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко та Третьяков. «Екстремісти» нібито, використовуючи пляшки з запальною сумішшю, в січні 2018 року підпалили будинок муфтія Криму Еміралі Аблаєва, «який зробив значний внесок у зміцнення національної єдності» (Муфтій Криму Е. Аблаєв раніше входив до складу Меджлісу кримськотатарського народу. У 2015 році він був виключений зі складу представницького органу. За словами Мустафи Джемілєва, Аблаєв «став маріонеткою в руках окупаційної влади»). За кожну акцію в Криму Стешенку та Третьякову обіцяли виплачувати по 500 доларів США, – йшлося в повідомленні.

Нагадаємо, 24 квітня стало відомо, що Олександра Стешенка, затриманого 11 квітня російськими прикордонниками на контрольно-пропускному пункті «Чонгар», після відбуття 12 діб адмінарешту в ІТТ Сімферополя, увезли в невідомому напрямку. Згідно з матеріалами справи, харків’янина покарала за непокору співробітнику поліції, який зробив йому зауваження через паління на території залізничного вокзалу Сімферополя. Адвокат Айдер Азаматов подав до поліції заяву про викрадення Стешенка.

Скріншот відеороліку ИА «Крыминформ»

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив 21 травня, що Стешенка катували й змусили дати потрібні ФСБ свідчення.


30.06.2018 на засіданні громадського об’єднання «Крымская солидарность» адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що підконтрольні московській владі слідчі органи в Криму порушили дві кримінальні справи проти Рената Параламова, якого в вересні минулого року невідомі люди в масках і без розпізнавальних знаків вивезли з дому й піддали тортурам, – передає сайт «Крым.Реалии».

«Буквально вчора я узнав, що військова прокуратура відмовила в порушенні кримінальної справи проти співробітників ФСБ, які проводили трус у Рената Параламова, а потім увезли його з мішком на голові й катували. Однак у той же час проти Рената порушили дві кримінальні справи за статтями про незаконний обіг вибухових речовин, боєприпасів», – розповів адвокат родини Параламових.

Фото: Ілля Тарасов / krym.org (RFE/RL)

За словами Курбедінова, кримські юристи збирають усі необхідні документи, щоби передати справу Параламова та інших викрадених кримчан у міжнародні інстанції, зокрема, спецдоповідачу ООН з катувань.

Нагадаємо, 13 вересня минулого року в селищі Нижньогірське в Рената Параламова відбувся хатній трус, який силовики назвали «обстеженням і слідчими діями». На думку адвокат,«огляд» може бути пов’язаний з релігійною активністю Параламова. За словами очевидців, люди в масках без розпізнавальних знаків на формі відвезли Параламова в невідомому напрямку. Пізніше стало відомо про вилучення книги та ноутбука з дому Параламова.

Параламов вийшов на зв’язок із родичами вдень 14 вересня. Його знайшли на автовокзалі Сімферополя. Пізніше Параламов розповів, що «невідомі катували його, надягали на голову мішок, давали розряди оголеними проводами».

За словами адвоката, родичі написали заяву в російську поліцію, щоби розшукати людей, які катували Параламова.

Адвокат, який разом з родичами Параламова 15 вересня був в управлінні ФСБ РФ у Криму, повідомив, що вони впізнали одного з учасників викрадення Параламова серед відвідувачів установи.

Після цих подій Параламов із родиною переїхав на материкову частину України.


Громадського журналіста Нарімана Мемедемінова помістили до психіатричної лікарні. Про це 02.07.2018 повідомив сайт «15 минут» з посиланням на «Крымскую солидарность», яка в свою чергу посилається на адвоката Еміля Курбедінова.

«Зі слів адвоката Еміля Курбедінова стало відомо, що без рішення суду, базуючись лише на постанові слідчого, 28 червня 2018 року громадський журналіст і активіст Наріман Мемедемінов як мінімум на 20 днів поміщений до психіатричної лікарні для „обслідування“», – мовиться в повідомленні.

Адвокат розцінює такі дії як брутальне порушення прав свого підзахисного, а також як тиск на нього через його принципову позицію.

Фото: «Крымская солидарность»

Нагадаємо, 22 березня ФСБ РФ провела хатній трус в с. Холмівці в громадського журналіста Нарімана Мемедемінова. Силовики зламали двері, поводилися брутально. Як стало відомо пізніше, проти Мемедемінова порушили кримінальну справу за статтею про заклики до здійснення теракту. Як каже дружина журналіста, справу порушили за публікації в YouTube 2013–2014 років.

03.07.2018 сайт «Крим.Реалії» повідомив, посилаючись на адвоката Мемедемінова Едема Семедляєва, що підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя відхилив скаргу захисту на дії співробітників ФСБ під час хатнього трусу в громадського журналіста.

«Суд відмовив у скарзі, вказавши, що частина порушень, зазначених у ній, не розглядаються в суді в рамках ст. 125 КК Росії. А саме, що стосовно Нарімана застосували насильство, ображали нецензурно, чинили психологічний тиск на його дружину, зіпсували майно сім’ї», – роз’яснив адвокат.


РІЗНЕ

У с. Цвіточному Білогорського району батьки майбутніх першокласників не можуть домогтися відкриття кримськотатарського класу. В адміністрації єдиної сільської школи заявляють, що причина – відсутність викладача кримськотатарської мови. Про це йшлося 21.06.2018 у сюжеті телеканалу ATR, передає сайт «15 минут».

Більше половини майбутніх першокласників виховуються в кримськотатарських родинах. Як кажуть мешканці села, коли вони принесли директорці заяви на офіційних бланках, та відмовилася їх приймати, пославшись на те, що вони неграмотно складені. Крім того, директорка не приходить на збори батьків для обговорення цього питання. Таким чином, порушується право дітей навчатися державної мови в національному класі. Батьки готові обстоювати права майбутніх школярів у прокуратурі й так званому міністерстві освіти Криму.


26.06.2018 кримські татари відзначили День кримськотатарського прапора. Того дня в Криму, а також у містах на материковій частині України, відбулися автопробіги, марафони й мітинги, – передає сайт «15 минут».

День кримськотатарського прапора, Київ, 2016
(фото: Станіслав Ющенко, RFE/RL)

У Криму 25 й 26 червня кримські татари об’їхали весь півострів з національними прапорами, щоби на такий спосіб об’єднати народ. Учасники марафону «Байракъ арекети» возили прапори по містах Криму, об’єднуючись з місцевими жителями у святкуванні Дня прапору. Учасники акції були в Ялті, Старому Криму, Саках, Євпаторії, Бахчисараї та в інших містах і селах. Кінцевим пунктом марафону стала вершина скелі Акъ Къая.

Під час марафону колону автомобілів зупинив патруль ДПС, на кількох водіїв склали протоколи. За словами глави ЦВК Курултаю кримських татар Заїра Смедлі, причиною для зупинення стало нібито «неправильно увімкнене освітлення».

У Києві того дня відбувся автопробіг і мітинг на Майдані Незалежності. Також на Хрещатику відбувся хід із кримськотатарським прапором.

 Поділитися