MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у вересні 2018 року

01.10.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у вересні 2018 року

1 вересня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

31 серпня в н. п. Верхньоторецьке (підконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Донецька) жінка (віком від 20 до 29 років) розповіла, що в другій половині дня 27 серпня вона разом зі своєю донькою стояла біля дитячого садка на вул. Залізничній, 75, коли почула звук, а тоді відчула різкий біль і побачила кров на правому передпліччі та кулю на нозі. Того ж дня персонал військового медпункту у Верхньоторецькому повідомив, що 27 серпня вони надавали допомогу жінці (віком від 20 до 29 років), на правому передпліччі якої була рана від стрілецької зброї.

СММ продовжує слідкувати за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) уздовж лінії зіткнення. 31 серпня на КПВВ у Станиці Луганській спостерігачі бачили 3 крани, 4 вантажівки та робітників, які виконували будівельно-монтажні роботи. Крім того, у черзі на перетин стояли приблизно 100 осіб. У різних точках контрольного пункту команда Місії бачила оголошення про тимчасове закриття КПВВ із 2 до 7 вересня. Фельдшер Державної служби України з надзвичайних ситуацій розповів, що 31 серпня, приблизно о 10:00, чоловік (віком від 70 до 79 років) втратив свідомість на мосту і помер попри надану медичну допомогу.
Того ж дня офіцер Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) повідомив СММ, що вранці 31 серпня КПВВ у н. п. Новотроїцьке (підконтрольний урядові, 36 км на південний захід від Донецька), а також блокпост у н. п. Березове (підконтрольний урядові, 31 км на південний захід від Донецька) знову відкрили. (Раніше ці блокпости були закриті)


2 вересня

Повідомлення про тимчасове закриття блокпостів у непідконтрольних урядові районах Донецької області після інциденту, під час якого, за повідомленнями, загинув Олександр Захарченко. Увечері 31 серпня члени збройних формувань повідомили СММ, що блокпости збройних формувань у непідконтрольних урядові районах Донецької області неподалік від Горлівки, н. п. Олександрівка (20 км на південний захід від Донецька), н. п. Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) і н. п. Верхньошироківське (кол. Октябр, 85 км на південь від Донецька) залишалися закритими. У другій половині дня 1 вересня вони поінформували про те, що блокпости відновили свою роботу. У цей же час камери СММ, установлені на КПВВ у н. п. Майорськ (45 км північний схід від Донецька), н. п. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) та Пищевику (через які можна перетнути лінію зіткнення в напрямку Горлівки, Олександрівки та Верхньошироківського відповідно), зафіксували пасажиро-транспортний рух в обидві сторони. Пізніше того ж дня БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував, як цивільні транспортні засоби проїжджали через КПВВ біля Майорська і н. п. Березове (31 км на південний захід від Донецька, через лінію зіткнення в напрямку Оленівки), а також через блокпост поблизу Горлівки.


3 вересня
Повідомлення про осіб, які дістали поранення внаслідок вибуху:

3 вересня спостерігачі відвідали морг Донецької обласної клінічної лікарні імені М. І. Калініна, де їм повідомили, що до них доправили тіла Олександра Захарченка і іншого члена збройних формувань (члена особистої охорони Захарченка), які дістали смертельні поранення внаслідок вибуху. Того ж дня медпрацівники Інституту невідкладної і відновної хірургії імені В. К. Гусака в Донецьку повідомили, що після вибуху 31 серпня до них доправили 6 осіб з різними пораненнями від вибуху, проте співрозмовники відмовилися надавати будь-яку іншу інформацію. Того ж дня медпрацівники Донецької обласної клінічної лікарні імені М. І. Калініна відмовилися надати спостерігачам інформацію про осіб, які дістали поранення внаслідок вибуху 31 серпня без дозволу керівників збройних формувань.


5 вересня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У лікарні в н. п. Щастя (підконтрольний урядові, 20 км на північ від Луганська) медперсонал повідомив, що 4 вересня одразу після півночі до них доправили чоловіка (26 років) з переломом лівої руки і осколковими пораненнями грудної клітки, черевної порожнини та ока, отриманими в результаті вибуху. Співробітник поліції в н. п. Новоайдар (підконтрольний урядові, 49 км на північний захід від Луганська) повідомив команді СММ, що постраждалий чергував на теплоелектростанції в Щасті, коли дістав поранення внаслідок розриву снаряду великокаліберного кулемета (калібру 12,7 мм). У н. п. Артема (підконтрольний урядові, 26 км на північ від Луганська) команда Місії поспілкувалася з батьком постраждалого, який розповів, що його син знайшов в одному з приміщень електростанції в Щасті снаряд великокаліберного кулемета, який згодом вибухнув.

 

6 вересня
Безпілотний літальний апарат СММ дальнього радіуса дії виявив щонайменше п’ять будинків, які згоріли вщент, на вулиці Єсеніна в непідконтрольній урядові частині н. п. Зайцеве
(50 км на північний схід від Донецька). Цей самий БПЛА виявив ще три будинки, які все ще горіли (ці пошкодження не було видно на зображеннях від 29 серпня 2018 року). Того ж дня представник місцевої громади повідомив, що 3 вересня близько 12:00 вони чули обстріл, а пізніше того ж дня помітили, що на покинутій сусідній ділянці горіла суха трава.
Крім того, 5 вересня БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував щонайменше 4 вибухи від розривів, ймовірно, мінометних мін калібром 82 мм, а також 1 палаючий будинок на території військового табору приблизно за 600 м на південь від н. п. Травневе (підконтрольний урядові, 51 км на північний схід від Донецька).

 

9 вересня
Повідомлення про свіжі пошкодження внаслідок стрілянини в житловому районі н. п. Майорськ (підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька)
. 7 вересня на вул. Майорській, 15, зафіксовано свіжу пробоїну у південній стіні та розбите вікно, що виходить на південь, на третьому поверсі 5 поверхового багатоквартирного будинку. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені ураженням з озброєння невстановленого типу з південно східного напрямку. Мешканець цього будинку (чоловік віком 60–70 років) показав членам команди СММ кулю калібру 12,7 мм, яка, за його словами, стала причиною пошкодження вікна. Троє інших мешканців будинку розповіли, що вони чули стрільбу ввечері 6 вересня.

Після завершення будівельних та ремонтних робіт, які проводилися 2–7 вересня, контрольний пункт в’їзду-виїзду поблизу Станиці Луганської відновив свою роботу 8 вересня. Уранці 8 вересня у районі КПВВ Збройних сил України спостерігачі бачили, що в укриттях, приміщеннях та на дорозі досі тривали деякі будівельні та ремонтні роботи. Вони також бачили до 1 000 осіб, які очікували в черзі на перетин із підконтрольних урядові районів. Того ж ранку на блокпості збройних формувань, розташованому на південь від мосту, команда СММ бачила близько 300 осіб, які поверталися від закритого КПВВ. Об 11:50, за спостереженнями Місії, КПВВ відкрили і було відновлено рух через нього. Пізніше того ж дня співробітник Державної прикордонної служби України повідомив, що 8 вересня через цей КПВВ до підконтрольних урядові районів увійшли 2 287 осіб, а з підконтрольних урядові районів вийшли 2 306 осіб.


18 вересня
Повідомлення про свіжі пошкодження внаслідок обстрілу в житлових районах н. п. Золоте-5 (Михайлівка, непідконтрольний урядові, 58 км на північний захід від Луганська) :

На вул. Миру, 2, виявлено велике місце вогневого ураження на західній стіні триповерхового житлового будинку і 3 вибиті вікна з його західної сторони. За оцінкою СММ, пошкодження виникли через влучання снаряда, випущеного з північно західного напрямку. Мешканка (70 років) розповіла, що обстріл стався 16 вересня між 15:00 і 17:00.
На вул. Миру, 4, у двох окремих квартирах на другому поверсі триповерхового житлового будинку зафіксовано тріщини у північних вікнах і пробоїну в дерев’яній рамі одного з вікон. За оцінкою СММ, пошкодження спричинені вогнем зі стрілецької зброї, що вівся з північно-західного напрямку. Мешканка (65 років) розказала, що у момент влучання кулі у вікно вона перебувала у тій самій кімнаті.
На вул. Миру, 6, зафіксовано розбите вікно у квартирі на другому поверсі чотириповерхового житлового будинку. Мешканці обох будинків порізно повідомили, що обстріл відбувся вдень 16 вересня.

На вул. Лізи Чайкіної, 11, зафіксовано, що покрівля на західній секції даху двоповерхового житлового будинку пошкоджена чи повністю відсутня, а дерев’яні стропила мають пошкодження. За оцінкою СММ, пошкодження виникли через влучення мінометної міни; напрямок вогню визначити не вдалося. На вул. Лізи Чайкіної, 8, зафіксовано 12 вікон на північно-західній стіні двоповерхового житлового будинку вибиті чи розбиті. У двоповерховому житловому будинку на вул. Лізи Чайкіної, 20, зафіксовано, шо вікно на другому поверсі з північного боку вибите. Мешканці усіх трьох будинків розповіли, що обстріл відбувся вдень 16 вересня.

На вул. Дундича, 2, зафіксовано, що три вікна квартири на першому поверсі розбиті, а північна зовнішня стіна будинку пошкоджена. За оцінкою СММ, пошкодження є осколковими і виникли через влучання снаряда, випущеного з північно західного напрямку.
На електропідстанції в житловому районі н. п. Золоте-5/Михайлівка виявлено пробоїну у даху підстанції і тріщину шириною 30 мм вздовж південної стіни зазначеної будівлі. За оцінкою СММ, пошкодження виникли через влучення снаряда, випущеного з північного напрямку. Дві мешканки цього району (55–60 років) повідомили, що обстріл стався 16 вересня.

СММ продовжувала спостерігати за ситуацією, у якій перебувають мирні мешканці, які проживають поблизу лінії зіткнення та перетинають її. На контрольному пункті в’їзду-виїзду (КПВВ) в н. п. Майорськ (підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька) 10 цивільних осіб (чоловіків та жінок, 60–80 років) повідомили, що перетин лінії зіткнення займає багато годин, проте через відсутність або дуже поганий стан туалетів вони намагаються їсти і пити якомога менше. У н. п. Горлівка (непідконтрольний уряду, 39 км на північний схід від Донецька) СММ провела інформаційний захід за участю 15 цивільних осіб. Багато хто з них озвучував проблему складності перетину лінії зіткнення, а також поганих умов на блокпостах вздовж лінії зіткнення.


19 вересня
Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу з легкого озброєння в житловому районі н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південь від Донецька):

На вулиці Леніна, 100, у квартирі на другому поверсі п’ятиповерхового будинку виявлено свіжу пробоїну в зовнішній шибці подвійного склопакету вікна, що виходить на західно-південний захід. Члени команди Місії також бачили 5,45-мм кулю, що застрягла між двома шибками вікна, та оцінили, що вона була випущена із західного напрямку. 71-річна жителька квартири повідомила, що приблизно о 14:00 16 вересня вона була у вітальні, коли почула звук розбитого скла.

 

23 вересня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

23 вересня спостерігачі відвідали лікарню в н. п. Попасна (підконтрольний урядові, 69 км на захід від Луганська), де вони бачили 47-річного чоловіка з бинтовими пов’язками на верхній частині тулуба з лівої сторони. За словами постраждалого, вранці 18 вересня він випасав кіз на східній околиці н. п. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська), коли одна з них привела в дію розтяжку, після чого чоловік почув і відчув вибух. Головний лікар цього медичного закладу повідомив, що чоловік дістав осколкові поранення грудної клітки, лівої легені і плеча і що впродовж кількох днів він перебуватиме в лікарні.

Повідомлення щодо обстрілів і стрілянини в житлових районах:

22 вересня в н. п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька) на вул. Воровського, 2, виявлено пробоїну в зовнішній шибці подвійного склопакету вікна, що виходить на північний захід, і кулю, що лежала між двома віконними шибками. За оцінкою СММ, це була 7,62–мм куля, випущена з західного напрямку. Мешканець будинку (36-річний чоловік) повідомив, що рано-вранці 22 вересня він був вдома, коли куля влучила у вікно.

22 вересня в н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя) виявлено 1,5–2,5-метрову пробоїну у даху культурного центру, розташованого за адресою: вул. Ахматової, 2. На вул. Перемоги, 6, виявленно численні пробоїни в металевій огорожі та металевій хвіртці на присадибній ділянці напроти будинку. В обох місцях, з огляду на міркування безпеки, СММ не змогла провести подальшу більш детальну оцінку. У місцевому магазині, розташованому на вул. Перемоги, 1, виявлено пробоїни діаметром приблизно 1 см, СММ визначили, що вони утворилися внаслідок вогню зі стрілецької зброї, що вівся з західного напрямку. За словами місцевого жителя, обстріл стався надвечір 21 вересня.

23 вересня на східній околиці н. п. Ужівка (кол. Ленінське, непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя) зафіксовано 2 свіжі вирви на східному узбіччі дороги, що веде на південь у напрямку н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя). За оцінкою СММ, ці вирви утворилися внаслідок розриву мінометних мін (невстановленого калібру), випущених із південно-південного заходу. Приблизно за 30 м на південний схід на території електропідстанції зафіксовано 3 свіжі вирви, усі з яких утворилися, за оцінкою СММ, внаслідок розриву 82-мм мінометних мін, випущених з південно-південного заходу. Також були зафіксовані осколкові пошкодження на західній стіні розташованого поблизу металевого контейнера для обладнання і на великому трансформаторі неподалік.


СММ продовжила фіксувати труднощі, з якими стикається цивільне населення, перетинаючи лінію зіткнення. 23 вересня на урядовому блокпості в н. п. Березове (підконтрольний урядові, 31 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили на землі тіло, яке було частково накрито білою тканиною. Команда СММ поговорила з жінкою (віком 50–59 років), яка розповіла, що, очікуючи на перетин блокпосту, її чоловік (58 років) раптом знепритомнів і помер. За словами жінки, у чоловіка були проблеми з серцем. Військовослужбовці Збройних сил України на блокпості повідомили, що чоловік очікував на перетин блокпосту, щоб потрапити до Донецька. Команда СММ бачила, як на місце прибув автомобіль, призначений для транспортування тіл до моргу, щоб забрати тіло.


24 вересня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

24 вересня в лікарні н. п. Новоазовськ (непідконтрольний урядові, 40 км на схід від Маріуполя) спостерігачі бачили чоловіка (50–60 років) з бинтовими пов’язками на грудній клітині, ногах та руках. Він розповів, що приблизно о 09:00 23 вересня, коли він був зі своєю дружиною поблизу свого будинку в н. п. Саханка (непідконтрольний урядові, 24 км на північний схід від Маріуполя), то почув вибух неподалік, після чого відчув біль і звернувся за допомогою. Він додав, що його дружина також дістала поранення в результаті цього вибуху. Медперсонал цієї лікарні повідомив, що 23 вересня до них доправили 56-річного чоловіка і його 46-річну дружину. За словами медпрацівників, чоловік дістав осколкові поранення ніг, грудної клітини, рук та нижньої частини спини, а його дружина отримала осколкові поранення гомілки та руки. Медпрацівники також додали, що жінку випасали в той же день.

Повідомлення про місця вогневого ураження в Саханці. 23 вересня на вул. Жовтневій, 2, виявлено 2 свіжі вирви: перша — на подвір’ї приблизно за 2 м на північний захід від одноповерхового будинку, а друга — на тому ж подвір’ї, за близько 6 м на захід від будинку. Члени патруля Місії бачили плями крові на західних сходах входу до будинку. За оцінкою, обидві вирви виникли внаслідок розриву гранати автоматичного гранатомета, але напрямок вогню спостерігачам встановити не вдалося.

 

26 вересня
Повідомлення про місця вогневого ураження в Горлівці.
У Горлівці на вул. Нансена, 13, у районі шахти ім. Гагаріна, зафіксовано осколкові пошкодження на зовнішній стіні із західно-північно-західного боку двоповерхового багатоквартирного будинку. Також зафіксовано, що на другому поверсі того самого будинку було розбито вікно із західно-північного заходу. Виявлено вирву на подвір’ї приблизно за 25 м на західно-південний захід від двоповерхового багатоквартирного будинку на вул. Нансена, 11. Команда СММ не змогла визначити тип використаного озброєння або напрямок вогню. У тому ж районі кілька місцевих жителів (дві жінки і четверо чоловіків) розповіли, що обстріл стався рано-вранці 23 вересня.


28 вересня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення і свіжі пошкодження, спричинені обстрілами в н. п. Пікузи (кол. Комінтернове, непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя):

26 вересня поблизу н. п. Куликове (непідконтрольний урядові, 30 км на північний схід від Маріуполя) подружжя (віком 50–59 років) розповіли СММ, що раніше того дня вони отримали осколкові поранення внаслідок обстрілу в Пікузах. Спостерігачі бачили в чоловіка на череві бинтову пов’язку, але в його дружини не помітили видимих поранень. За словами чоловіка, вони спробували поїхати до лікарні в н. п. Маріуполь (підконтрольний урядові, 102 км на південь від Донецька), але їх не пропустили через блокпост у н. п. Верхньошироківське (кол. Октябр, непідконтрольний урядові, 29 км на північний схід від Маріуполя). Пізніше фельдшер СММ надав чоловікові першу медичну допомогу, а потім приїхала машина швидкої допомоги і забрала подружжя. Наступного дня медпрацівники в лікарні в н. п. Новоазовськ (непідконтрольний урядові, 40 км на схід від Маріуполя) повідомили СММ, що 26 вересня до них доправили подружжя і чоловікові зробили хірургічну операцію. У лікарні поранена жінка розповіла спостерігачам, що в її нозі та шиї ще залишаються два осколочні фрагменти.
27 вересня в Пікузах жінка (віком 60–69 років), яка відрекомендувалася родичкою пораненого подружжя розповіла СММ, що 26 вересня близько 12:40, коли вона та подружжя перебували перед її будинком на вул. Ахматової, 34, поблизу стався вибух, внаслідок якого поранення отримали усі троє. Спостерігачі бачили поранення на її правій руці. Приблизно за 50 м на південний схід від будинку команда СММ бачила свіжі залишки снаряда (за оцінкою, гранати ВОГ-17), що застрягли вертикально в асфальтовому покритті. За оцінкою, він був випущений вертикально з озброєння невстановленого типу (калібру не більше 30 мм). Ще приблизно за 50 м східніше, на ділянці радіусом 20 м, спостерігачі бачили в полі ще 3 подібні місця вогневого ураження. За їх оцінкою, ці снаряди теж були випущені з озброєння невстановленого типу (калібру не більше 30 мм), ймовірно, також вертикальним пострілом.

На вул. Ахматової, 24, зафіксовано свіжі осколкові пошкодження з західно-північного заходу будинку і найближчого вікна, а також 2 свіжі вирви приблизно за 10 м на захід від будинку, які, за оцінкою СММ, утворилися від розриву гранат з автоматичного гранатомета, випущених із західно-північного заходу.
На вул. Ахматової, 17, виявлено свіжу вирву одразу на південь від будинку, свіжі осколкові пошкодження на розташованому поряд паркані з південної сторони, а також свіжі залишки гранати (ПГ-7), які, за оцінкою СММ, були випущені з західного напрямку.
На вул. Ахматової, 15, зафіксовано 3 свіжі отвори на даху з південного заходу складського приміщення, а також ще один свіжий отвір на даху з північного сходу. Усередині споруди зафіксовано свіжі залишки від щонайменше 4 гранат (ПГ-7 і ПГ-9). Команда СММ визначила, що пошкодження були спричинені влученням гранат, випущених з автоматичного гранатомета з сектору між півднем і заходом.
Мешканці (чоловік і жінка віком 50–59 років) будинків № 17 та № 24 на вул. Ахматової розповіли СММ, що вони чули вибухи 25 вересня у період з 17:00 до 17:15. (Члени патруля Місії нещодавно бачили танк (ймовірно Т-72) на східній околиці Пікуз, приблизно за 500 м на північний схід від зазначених вище місць вогневого ураження.

27 вересня зафіксовано свіжі пошкодження, спричинені обстрілом в н. п. Первомайськ (непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська). На вул. Вінницькій, 31, виявлено свіжу вирву приблизно за 10 м на схід від будинку, а також два розбиті вікна зі східного боку будинку. Спостерігачі не змогли визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню. Три сусідки (віком 60–69 років) розповіли спостерігачам, що вони чули вибухи 26 вересня приблизно о 20:00.

 

30 вересня

Повідомлення про загибель і поранення дітей унаслідок вибуху в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька). За словами лікаря медичного закладу в Горлівці, 29 вересня до них доправили 10-річного хлопчика з осколковими пораненнями (подряпинами) на обличчі та животі. На думку дідуся постраждалого, який також був у лікарні, хлопчик дістав поранення внаслідок вибуху міни або спрацювання іншого вибухового пристрою, коли той перебував поблизу залізничної станції в Горлівці. Лікар, дідусь і член збройних формувань у Горлівці окремо розповіли, що внаслідок вищезгаданого інциденту загинули ще 3 дітей (як повідомлялося, віком 12, 13 і 14 років).

 Поділитися