MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна відмовилася екстрадувати узбецького журналіста Охунжонова (ВИПРАВЛЕНО)

07.11.2018   
ХПГ-інформ
Нарзулло Охунжонова затримали в аеропорту «Київ» за міжнародним ордером, який подав Узбекистан, восени минулого року. Журналіст у своїх матеріалах критикував авторитарну владу Узбекистану.

Генеральна прокуратура України відмовила в екстрадиції узбецького опозиційного журналіста Нарзулло Охунжонова, якої вимагає влада Узбекистану.


20 вересня 2017 року Нарзулло Охунжонов прибув до України з Турецької республіки разом зі своєю дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми. В аеропорті «Київ» (Жуляни) Охунжонов разом із сім’єю надали всі необхідні документи для законного в’їзду на територію України та написали заяви про визнання біженцями. Після перевірки документів Охунжонова виявилось, що він перебуває в міжнародному розшуку за запитом Узбекистану за, начебто, вчинений злочин, передбачений ст. 168 ч. 3 – шахрайство. Він був затриманий, а 23 вересня 2017 року Солом’янський районний суд ухвалив рішення про застосування тимчасового арешту Охунжонова на 40 діб. Народний депутат України, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров написав заяву про взяття Нарзулло Охунжонова на поруки. 18 жовтня він був звільнений з-під варти на підставі рішення прокуратури міста Києва.

Фото: Facebook Нарзулло Охунжонова

Обставини, що змусили Нарзулло Охунжонова та його сім’ю залишити Узбекистан для пошуку притулку в інших країнах безпосередньо пов’язані з його професійною журналістською діяльністю. Охунжонов працював завідувачем республіканського радіо Узбекистану, він публікував у засобах масової інформації матеріали про розслідування злочинів та порушеннями прав людини, які вчиняли представники влади в Узбекистані. Через журналістку діяльність і принципову життєву позицію проти нього та його сім’ї владою Узбекистану розпочалося переслідування: затриманнями правоохоронними органами Узбекистану, які супроводжувались тортурами та насильством, викрадення невідомими особами його дітей, застосуванням насильства щодо них. В Узбекистані Нарзулло Охунжонову та його сім’ї загрожувала реальна небезпека і він був змушений разом із своєю сім’єю шукати притулку в Туреччині.

В Туреччині Нарзулло Охунжонов офіційно проживав останні чотири роки, де надав усі необхідні документи для отримання статусу біженця, і продовжував займатися журналісткою діяльністю, що пов’язана з розслідуваннями злочинів влади Узбекистану. Однак, в Туреччині проти нього та його сім’ї переслідування тривали: постійні дзвінки з погрозами розправи над ним та його дітьми. Одного разу родина навіть була отруєна. Виникла реальна загроза безпеці та життю Охунжонова та життю його рідних, що фактично змусило їх виїхати з Туреччини та шукати притулку в України.

На захист Нарзулло Охунжонова звернулася низка авторитетних міжнародних організацій таких, як Committee to Protect Journalists, CPJ («Комітет із захисту журналістів»), «Репортери без кордонів», Міжнародний «ПЕН-клуб» (PEN-Club International), Британська Телерадіомовна Корпорація (ВВС), а також українські громадські організації.

1 червня 2018 року рішенням ДМСУ Нарзулло Охунжонову було надано статус біженця в Україні, а згодом притулок отримала вся його сім’я. Супроводження справи щодо надання притулку Охунжонову і його родини здійснював ВБФ «Право на захист». Інтереси Охунжонова в екстрадиційній справі представляв адвокат Олексій Федоров і Харківська правозахисна група, яка здійснювала також адвокаційне супроводження справи.

4 жовтня 2018 року Генеральна прокуратура Україна відмовила Республіці Узбекистан в екстрадиції Охунжонова і закрила екстрадицій ну справу.

 Поділитися