MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

За неправомірні дії правоохоронних органів – компенсація майже у півмільйона

12.11.2018   
Юлія Марукян
9 років незаконного обвинувачення у кримінальній справі, ще 3 роки невідомості та нескасованої судимості, потім втрачені матеріали, обмеження у виїзді за кордон… Загалом 12 років під слідством... Однак, справедливість восторжествувала.

9 років незаконного обвинувачення у кримінальній справі, ще 3 роки невідомості та нескасованої судимості, потім втрачені матеріали, обмеження у виїзді за кордон… Загалом 12 років під слідством.

І ось через 12 років справу закрили…у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Тобто, як же так? Людина дюжину років не спала спокійно ночами, постійно перебувала у стресі, була обмеження у пересуванні та взагалі не мала нормального життя – через чи то бездіяльність, чи то байдужість правоохоронців.

Коли урвався терпець, незаконно обвинувачений звернувся за юридичною допомогою, бо не бажав, щоб такі дії слідчих залишилися безкарними. Юристи Чугуївської правозахисної групи, за підтримки Харківської правозахисної групи, проаналізували обставини справи, зібрали доказову базу та вивчили практику. І допомогли постраждалому подати цивільний позов до державних структур з вимогою здійснити компенсацію моральної шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу влади.

Рік суду. Тривалі судові розгляди і захист прав людини від державних органів, які вкрали 12 років спокійного життя. Подаючи позов, правозахисники розрахували розмір шкоди, який підлягав компенсації, що дорівнював 454 400 (чотириста п’ятдесят чотири тисячі чотириста) гривен. Підтримуючи інтереси незаконно обвинуваченого у суді, юристи чули багато відмовок щодо розміру компенсації. Владники в один голос твердили, що компенсація має завелику суму. А 12 років під слідством у справі, де відсутні ознаки злочину – не багато?!

Однак, справедливість восторжествувала. У червні 2017 року Чугуївський міський суд Харківської області у повній мірі задовольнив вимоги позивача та присудив йому компенсацію від держави майже у півмільйона гривень.

Не дивлячись на те, що Апеляційний суд Харківської області визнав таку компенсацію надто великою та змінив розмір відшкодування до 8 800 гривень, юристи вірили в справедливий суд та подали касаційну скаргу.

І ось нарешті Верховний Суд України постановив рішення Апеляційного суду Харківської області скасувати, а рішення Чугуївського міського суду залишити в силі. Тобто, виплатити жертві нехлюйства правоохоронців 454 400 грн.

Постанова набрала законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

 Поділитися