MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 200 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 12.11.2018 – 16.11.2018

26.12.2018   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 18 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 5 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, зміною та встановлення меж міста тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 18 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 5 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, зміною та встановлення меж міста тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Ідеологічні питання

 

Проект Постанови 9265-3 від 14.11.2018 (Міщенко С. Г.) про скасування рішення Уряду про підвищення ціни на природний газ та удосконалення порядку призначення субсидій для пенсіонерів та інвалідів.

Альтернативний проектам 9265 від 06.11.2018 (Ляшко О. В.) про скасування рішення Уряду про підвищення ціни на природний газ та запровадження мораторію на підвищення цін на природний газ для населення, 9265-1 від 07.11.2018 (Каплін С. М.) про скасування рішення Уряду про підвищення ціни на природний газ та запровадження мораторію на підвищення цін на природний газ для населення, 9265-2 від 07.11.2018 (Єднак О. В.) про скасування рішення Уряду стосовно державного регулювання цін на природний газ, а фактично частково і проекту 9283 від 09.11.2018 (Писаренко В. В.) про нагальну потребу перегляду цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, у тому числі ціни на природний газ з метою її зниження для населення, заслуховування звітів службових і посадових осіб протягом тижня пленарних засідань 4–7 грудня 2018 року «Тиждень для людей та проти підвищення тарифів» (усі названі див. Бюлетень № 199).

Пропонується: 1. Кабінету Міністрів України внести зміни до постанови № 867 від 19 жовтня 2018 року «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» у частині скасування підвищення ціни на газ з 01. 11. 2018 р. 2. Для задоволення потреб населення встановити ціни на природний газ на рівні ціни газу власного видобутку. 3. Заборонити підвищувати ціни на природний газ для задоволення потреб населення до встановлення необхідних компенсацій шляхом підвищення заробітних плат, пенсій та соціальних виплат. 4. Кабінету Міністрів України внести законодавчі зміни, якими передбачити, що для самотніх громадян, які відповідно до законодавства мають субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, соціальна норма житла для централізованого та індивідуального опалення становить 75 кв. метрів.

Проект 9296 від 16.11.2018 (Каплін С. М.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони народним депутатам України, членам Кабінету Міністрів України та членам їх сімей отримувати медичну допомогу в приватних медичних закладах та за кордоном).

Пропонується статтю 38 Основ законодавства про охорону здоров’я, яка закріплює право на вибір лікаря і закладу охорони здоров’я, доповнити новою частиною такого змісту: «Народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України та члени їх сімей мають право на вільний вибір лікаря виключно у закладах охорони здоров’я державної або комунальної форми власності, що знаходяться на території України». Відповідно, передбачається також внести зміни в Закони України «Про статус народного депутата України» і «Про Кабінет Міністрів України» з тим, щоб порушення цієї норми (отримання відповідної медичної допомоги в приватних медичних закладах або за кордоном) стало підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата України або звільнення з посади члена Кабінету Міністрів України.

Ініціатива видається класичним прикладом абсурдного популізму.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 9293 від 16.11.2018 (Писаренко В. В.) про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо гарантування виборчих прав особам, які мають паспорт громадянина України у формі пластикової ID-картки.

У проекті пропонується закріпити процедури, які забезпечать ефективне використання під час виборів Президента України паспорта громадянина України у формі пластикової ID-картки. Перелічувати конкретні пропозиції немає сенсу, оскільки вони мають суто технічний характер.

Зміст проекту особливих заперечень не викликає. Втім, його ініціатори у пояснювальній записці не навели жодного прикладу, щоб громадяни України мали якісь проблеми з користуванням паспортом у формі пластикової ID-картки, адже паспорт громадянина України є належним документом  незалежно від його форми.

Проект 9298 від 16.11.2018 (Кужель О. В.)про внесення змін до статті 10 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

До числа повноважень Кабінету Міністрів України з питань забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб пропонується віднести сприяння створенню умов для добровільного повернення таких осіб до їх покинутого місця проживання або інтеграції за новим місцем проживання в Україні.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 9288 від 13.11.2018 (Мірошниченко Ю. Р.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо харчування дітей, які перебувають на утриманні одиноких матерів).

Пропонується поширити на дітей, які перебувають на утриманні одиноких матерів, ряд чинних норм. Зокрема про те, що: названі діти, які навчаються в інших закладах загальної середньої освіти, забезпечуються харчуванням, одягом та іншими послугами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують їх безкоштовним харчуванням. Відповідні зміни вносяться до частини третьої статті 21 Закону України «Про загальну середню освіту» та частини п’ятої статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту».

Проект 9289 від 13.11.2018 (Власенко С. В..) про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» щодо підвищення соціального захисту сім’ї жінки, яка має почесне звання «Матері-героїні».

Пропонується частину восьму статті 13 названого закону викласти в такій редакції: «Сім’я жінки, яка має почесне звання «Матері-героїні» має право на пільги, визначені цією статтею для багатодітних сімей. Сім’я жінки, яка має почесне звання «Матері-героїні» та має дев’ять і більше дітей має право на 80 відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством, 80 відсоткову знижку вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення».

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 9290 від 16.11.2018 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання Україною Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

Пропонується передусім доповнити розділ IІІ Цивільного процесуального кодексу України новою главою 13, якою передбачити особливості розгляду судом справ про повернення дитини на підставі Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, встановивши вимоги до змісту позовної заяви, перелік заходів забезпечення позову, строки врегулювання спору за участі судді, строків розгляду справ судами першої та апеляційної інстанцій (статті 292-1–292-7). Іншими змінами до цього Кодексу пропонується обмежити випадки для касаційного оскарження рішень, винесених на підставі Конвенції; розширити існуючий перелік підстав для тимчасового поміщення дитини на стадії виконавчого провадження у сім’ю родичів або патронатного вихователя; надати право головам окружних апеляційних судів визначати перелік судів, які будуть розглядати позови про повернення дитини. Кримінальний кодекс України пропонується доповнити новою статтею 146-2 з метою притягнення до кримінальної відповідальності одного із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників, які незаконно вивезли чи утримують за кордоном дитину, яка має постійне проживання в Україні, в порушення рішення органу опіки та піклування або суду, або прав, встановлених законодавством щодо визначення місця проживання дитини. Зміни також пропонуються до Сімейного кодексу України і Законів України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про виконавче провадження».

Проект 9294 від 16.11.2018 (Геращенко А. Ю.) про внесення зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо винагородження суддів.

Пропонується внести зміни до пунктів 22 та 25 розділу XII Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема у пункті 22 визначити, що право на отримання суддівської винагороди в розмірах, визначених названим законом, мають судді, які успішно склали кваліфікаційний іспит відповідно до пункту 1 частини першої статті 85 закону або призначені на посаду за результатами конкурсу, проведеного після набрання чинності названим законом. У пункті 25 пропонується доповнити новим абзацом, згідно з яким умова, зазначена в абзаці першому цього пункту, щодо роботи на посаді судді щонайменше три роки з дня прийняття щодо нього відповідного рішення за результатами кваліфікаційного оцінювання або конкурсу, не застосовується до судді в разі досягнення ним шістдесяти двох років.

Проект 9297 від 16.11.2018 (Каплін С. М.) про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності за несвоєчасне постачання природного газу споживачам).

Пропонується Кримінальний кодекс України доповнити новою статтею 367-1 «Несвоєчасне постачання природного газу споживачам», якою запровадити відповідальність за «несвоєчасне постачання природного газу споживачам постачальником природного газу, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб».

Зауважимо, що новела передбачає суто формальний склад злочину, що не враховує винність особи. Крім того, постачальником зазвичай є юридична особа, отже слід було впорядкувати положення щодо відповідальності саме юридичних осіб та/або їх уповноважених осіб.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 6671-д від 13.11.2018 (Галасюк В. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промисловості, інвестиційної діяльності, захисту та гарантування прав і законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності.

Проект підготовлений у Комітеті з питань промислової політики та підприємництва на основі проекту 6671 від 06.07.2017 (Ляшко О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промисловості, інвестиційної діяльності, захисту та гарантування прав і законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності (див. Бюлетень № 132).

Доопрацьований текст практично повністю включає положення проекту 6671, а також на додаток до них пропозиції щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення і Законів України «Про захист економічної конкуренції» та «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності». Зокрема КУпАП пропонується доповнити новою статтею 96-3 «Порушення законодавства у сфері будівництва об’єктів інженерно- транспортної інфраструктури», якою запровадити відповідальність за «неузгодження передбачених законом планів розвитку об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури із містобудівною документацією щодо відповідних територій, на яких будуть розміщені зазначені об’єкти», «порушення суб’єктом надання технічних умов вимог закону та строків надання технічних умов на проведення будівництва (реконструкцію чи технічне переоснащення) об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури», «надання технічних умов, розроблених з порушенням вимог будівельного законодавства, містобудівної документації, вихідних даних для проектування об’єктів, будівельних норм, стандартів і правил», «відмову у наданні технічних умов на проведення будівництва (реконструкцію чи технічне переоснащення) об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури або залишення без розгляду заяви на надання таких технічних умов, або непроведення відповідних будівельних робіт щодо зазначених об’єктів самим суб’єктом надання технічних умов відповідно до вимог закону», «відмову отримувати новозбудовані (реконструйовані чи технічно переоснащені) об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури та відшкодовувати витрати на будівництво таких об’єктів в порядку та в строки, передбачені Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності"» та «неукладення договору про забезпечення об’єкта будівництва на підставі наданих технічних умов або непідключення об’єкта будівництва до інженерних мереж згідно з технічними умовами та укладеним договором про забезпечення об’єкта будівництва».

Проект, так само як і його попередник, є дискусійним у частині пропозицій щодо посилення бюрократичних вимог. А запровадження в редакції комітету широкого кола випадків, які підпадають під адміністративне покарання, ситуацію ще ускладнюють і посилюють корупційні ризики. Також ряд складів проступків є доволі неоднозначним, оскільки вони можуть бути кваліфіковані і як злочини, а отже можлива конкуренція норм, що не сприяє однозначному застосуванню законодавства. Слід зазначити і те, що зауваження ГНЕУ на проект 6671 здебільшого так і не були враховані.

 Поділитися