MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Гендерний пенсійний розрив та права людини – що спільного?

14.01.2019   
Влад Боднар
Гендерна нерівність у пенсійному забезпеченні є серйозним загальнолюдським явищем і водночас складним «технічним» питанням. В Україні чоловіки ще довго отримуватимуть пенсію вищу, ніж жінки.

Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними – стаття 21 Конституції України. У статті 24 Конституції вже розглядаються права жінок та чоловіків в Україні: «Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується: наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї; спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок, встановленням пенсійних пільг; створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям». Щодо отримання пенсій, то в Україні ще довго чоловіки будуть отримувати пенсію вищу, ніж жінки.

Гендерний пенсійний розрив – це відсоток, на який пенсія жінок менша за пенсію чоловіків. В Україні гендерний розрив у пенсіях становить у середньому 30 %, і є більшим, ніж різниця в оплаті праці.

Гендерна нерівність у пенсійному забезпеченні є серйозним загальнолюдським явищем і водночас складним «технічним» питанням. За даними Держстату, на початку 2018 року жінки становили дві третини (7,35 млн) від загальної чисельності пенсіонерів (11,71 млн) України. Середній розмір пенсії жінок серед усіх категорій пенсіонерів становив 2 133 грн і був на 30 % меншим за пенсію чоловіків – 3 053 грн. Серед новопризначених пенсій у 2017 році гендерний пенсійний розрив був на 10 % менший і становив 20 %: 1 991 грн – у жінок і 2 480 грн – у чоловіків. Зменшення середніх розмірів новопризначених пенсій – на 19 % у чоловіків і на 7 % у жінок – пояснюється загальним скороченням тривалості страхового стажу та відносним зменшенням заробітків, з яких сплачені пенсійні внески.

Недавно у Великій Британії у зв’язку з вирівнюванням пенсійного віку чоловіків і жінок (65 років) преса писала, що результати виходу на пенсію залишаються «разюче нерівними» через 40-відсотковий гендерний пенсійний розрив.

Попри гендерний «паритет на папері», різниця між пенсіями жінок і чоловіків у Великій Британії більш ніж удвічі перевищує різницю в оплаті праці – 18 %. У країнах ЄС пенсії у жінок віком понад 65 років на 37 % менші за пенсії чоловіків, що теж більш ніж удвічі перевищує різницю в оплаті праці (16 %). Найбільший гендерний пенсійний розрив мають Кіпр (49 %), Нідерланди та Мальта (по 45 %), найменший – Естонія (2 %), Данія та Словаччина (по 8 %). Проте пенсійна гендерна рівність в Естонії не гарантує гідну старість. Там рівень ризику бідності для одиноких жінок та чоловіків похилого віку сягає 80 %.

В Україні розрив в оплаті праці може становити 20–40 %. Жінки не тільки заробляють менше, а й менше зайняті на офіційній оплачуваній роботі. Особливо великою є різниця в оплаті праці на посадах топ-менеджерів, де жінок дуже мало і вони заробляють значно менше, ніж чоловіки. Жінки найбільше зайняті у галузях з найменшою зарплатою: в освіті, охороні здоров’я, закладах культури, сфері комунальних послуг, готелях та закладах харчування, де вони становлять переважну більшість працівників (60–85 %). Схожа галузево-професійна гендерна сегрегація існує у більшості країн. Українське законодавство про працю забороняє працю жінок на високооплачуваних важких роботах, роботах зі шкідливими умовами, на підземних об’єктах. Обмежується праця жінок вночі та надурочна робота, якщо вони мають дітей до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю. За даними Держстату, у третьому кварталі 2018 року середня місячна зарплата жінок становила 76 % зарплати чоловіків: 7 921 грн і 10 421 грн відповідно.

Таким чином, застосування однакових для чоловіків і жінок правил нарахування пенсій у солідарних системах та правил накопичення пенсійних заощаджень найчастіше призводить до негативних результатів для жінок. Доки пенсійні виплати будуть прив’язані до офіційної зайнятості, де зберігається гендерна нерівність, а також існуватиме нерівномірний розподіл родинних обов’язків, жінки на пенсії залишатимуться у невигідному становищі. Універсальні схеми – державні послуги з охорони здоров’я, виплати на дітей та універсальні пенсії за віком – можуть підвищити гендерну рівність, надаючи жінкам ті ж права, що й чоловікам, незалежно від стажу роботи та доходів.

Використовувались матеріали https://epravda.com.ua

 Поділитися