MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У 2019 році екологам «розв’язали» руки – зняли мораторій на перевірку підприємств

18.01.2019   
Влад Боднар
Екологічна ситуація в Україні – найактуальніша тема для громади, тому ми будемо постійно висвітлювати дану тематику на нашому ресурсі.

Забезпечення екологічної безпеки в Україні є одним із найголовніших пріоритетів держави. Про це свідчить те, що про довкілля йде мова у першому розділі Конституції України у статті 16: «Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави». Екологічна ситуація в Україні – найактуальніша тема для громади, тому ми будемо постійно висвітлювати дану тематику на нашому ресурсі. Сьогодні розповімо про скасування мораторію на перевірку господарської діяльності підприємств.

Під час правління Петра Порошенка діяв мораторій на перевірку діяльності різних фірм. Тобто, підприємства могли зовсім не дотримуватися екологічних норм, забруднювати навколишнє середовище і ніхто це не міг перевірити. Такі підприємства могли навіть не мати ліцензії на свою діяльність. Розглянемо, наприклад, гранітні кар’єри, яких по всій Україні дуже багато. Є чимало підприємств, які добувають граніт без усіх необхідних дозвільних документів, забруднюють навколишнє середовище, не дотримуються трудового законодавства тощо. В одному із найбільших гранітних кар’єрів у Європі, який розташований у селищі Гнівань, що на Вінниччині, добували граніт з листопада 2017 року без дозвільних документів, тому що закінчилась ліцензія.

Потім уже власники підприємства почали представляти громаді дозвільні документі, які були оформлені заднім числом, але факт залишається фактом.

Законом України від 07.12.2017 № 2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» було продовжено до 31 грудня 2018 року чинний мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (далі – Закон № 877-V). У грудні 2018 року мораторій повторно продовжений не був, що означає його повне зняття на 2019 рік. Відтепер обмеження щодо планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності відсутні.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» підставою для проведення комплексного планового заходу державного нагляду (контролю) є внесення одного й того самого суб’єкта господарювання до планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) різних органів державного нагляду (контролю). Такий комплексний плановий захід проводиться один раз на рік, а всі контрольні органи, які запланували перевірити даного суб’єкта господарювання, можуть це зробити виключно у строки, встановлені Планом здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік. План комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік розміщено на Інспекційному порталі, де є можливість перевірити, чи внесено ваше підприємство до плану заходів будь-якого органу.

Станом на сьогодні планується: 537 позапланових перевірок, 110 497 запланованих перевірок, 30 227 комплексних перевірок.

Кабінет Міністрів України 26 квітня 2017 року ухвалив постанову «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні“» № 295, якою вивів контрольні заходи Держпраці з-під дії Закону № 877-V. І саме з моменту ухвалення даної постанови, в питаннях дотримання трудових прав Держпраці не здійснює планові чи позапланові перевірки, які передбачені та регулюються Законом № 877-V, а здійснює інспекційні відвідування та невиїзні інспектування згідно з Постановою № 295.

За даною Постановою Держпраці не повинна розробляти плани своїх інспекційних відвідувань, як і не зобов’язана попереджати суб’єктів господарювання про їх проведення.

Відповідно до п. 5 Постанови Інспекційні відвідування проводяться:

1) за зверненням працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю;

2) за зверненням фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;

3) за рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятим за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством;

4) за рішенням суду, повідомленням правоохоронних органів про порушення законодавства про працю;

5) за повідомленням посадових осіб органів державного нагляду (контролю), про виявлені в ході виконання ними контрольних повноважень ознак порушення законодавства про працю;

6) за інформацією Держстату та її територіальних органів, ДФС та її територіальних органів, Пенсійного фонду України та його територіальних органів;

7) за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

Кількість інспекційних відвідувань, які можна провести в одного суб’єкта, не обмежена, а наслідком виявлених порушень і є застосування санкцій згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України.

 Поділитися