MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російські тюремники заявляють, що Сенцов «дуже чітко вийшов із голодування»

31.10.2018   
ХПГ-інформ
Як каже заступник директора Федеральної служби виконання покарань РФ, Олег Сенцов уже «харчується, як і інші засуджені».

Процедури з виводу з голодування українського режисера Олега Сенцова, який перебуває у виправній колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ) РФ, «практично завершені». Про це повідомив ТАСС, посилаючись на заступника директора Федеральної служби виконання покарань РФ Валерія Максименка, – передає сайт «Крым.Реалии».

«У нього все нормально, лікування практично закінчене. Наступного тижня ми хочемо провести великий консиліум по його стану здоров’я. Але в принципі всі показники на сьогодні в нього в нормі, він дуже чітко вийшов із голодування», – стверджує В. Максименко.

За його словами, Сенцов уже «харчується, як і інші засуджені». Максименко додав, що Сенцов «не сидить, не лежить, а працює цілими днями і постійно просить папір».

«Він пише книги, сценарії, відповідає на велику кількість листів», – сказав урядовець.

Нагадаємо, у серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд визнав кінорежисера Олега Сенцова та анархіста Олександра Кольченка винними у справі про створення терористичної спільноти, вчиненні та плануванні терактів. За версією слідства, в 2014 році Сенцов створив «терористичну спільноту» (ч. 1 ст. 205.4 КК РФ), учасники якої підпалили двері «Російської громади Криму» та вікна відділення «Єдиної Росії» в Сімферополі (п. «а» ч. 2 ст. 205), а також готувалися підірвати пам’ятник Леніну та Вічний вогонь (ч. 1 ст. 30, п. «а» ч. 2 ст. 205). Крім того, їм поставили обвинувачення в незаконному обороті зброї та вибухівки в складі групи (ч. 3 ст. 222). Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Кольченко – 10 років колонії. На судовому процесі обидва провину не визнали.

Верховний суд РФ залишив вирок Сенцову без змін, а потім відмовився його переглядати. У березні 2016 року Сенцова етапували до колонії в Якутії, а в 2017 році перевезли звідти в Лабитнангі.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова та Олександра Кольченка політв’язнями.

Олег Сенцов попросив опублікувати заповіт, який він склав на початку вересня цього року, коли ще тримав голодування.

 Поділитися