MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Придбати житло може кожен дорослий українець – питання лише, яке це житло та де воно розташоване

10.01.2019   
Влад Боднар
Якщо комусь потрібне житло, то можна зібрати свої речі і виїхати в депресивний регіон «піднімати його з колін».

Кожен з нас бажає мати своє власне житло. Таке бажання у людей було завжди – що сотні років тому, що сьогодні, завтра чи післязавтра. В Україні заробити на квартиру дуже складно, тому велика кількість молоді їде закордон, де працює роками, щоб заробити собі на житло.

Даному питанню у Конституції України присвячена стаття 47: «Кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду».

Почнемо з кінця – тут усе зрозуміло. Є житло – його можуть позбавити тільки за рішенням суду. Питань немає. Тепер про надання житла. Конституція не містить термінів, в які житло надається людям, але відсилає до порядку, встановленому Законом. А Закон встановлює такий порядок, що Конституція не порушується, але житло громадянин не отримує. Тепер про початок статті 47 – тут найцікавіше. Держава з цього приводу створила всі необхідні умови. Що у нас у селах? Все жахливо, і хату можна купити за копійки – кожен може собі це дозволити. А те, що ніхто не хоче їхати в села й містечка, де житло, яке нікому не потрібно, коштує копійки – за думкою держави, це їхні особисті проблеми, громади. У нас населення з 1991 року впало майже на 20 %. Весь цей час будувалося житло у великих містах, а старі будинки ніхто не зносить, тобто, житлове забезпечення конкретно зросло. Якщо комусь потрібне житло, то можна зібрати свої речі і виїхати в депресивний регіон «піднімати його з колін». Конституцію не дурні люди писали, які самі собі стануть на шию петлю накидати, – каже експерт у сфері будівництва Георгій Могильний.

Ціна на хати у селах бувають 3–4 тисячі гривень, що собі може дозволити кожен українець. Таке житло, скоріше за все, звичайна «шевченківська» хата, яка сьогодні чи завтра завалиться. Але вже за 10 тисяч гривень можна придбати повноцінне житло в селі, яке купив, і живи собі. Подібних будинків за такою ціною в інтернеті не знайдеш. Зазвичай подібні об’яви передаються через друзів або приїжджаєш у конкретне село, йдеш до сільської ради і там дізнаєшся, що можна придбати та за яку ціну.

Ми розішлемо запити у населені пункти по всій Україні, щоб дізнатися, чи реально придбати хату за 3–10 тисяч гривень. Результати журналістського експерименту очікуйте у наших наступних публікаціях.

 Поділитися