MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Активіста Бекирова вивезли з СІЗО до лікарні

15.01.2019   
ХПГ-інформ
Також активіст заявив, що силовики протизаконно й силою взяли в нього слину для біологічної експертизи. Адвокат побоюється, що це може призвести до фальсифікації речових доказів.

Кримськотатарського активіста Едема Бекирова, якого обвинувачують у незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, вивезли для медичного освідування до Клінічної лікарні ім. Семашка в Сімферополі. Про це повідомляє сайт «Крым.Реалии» з посиланням на адвоката міжнародної правозахисної групи «Агора» Олексія Ладіна.

Едем Бекиров (Facebook)

Раніше повідомлялося, що попри обіцянки Бекирова не вивезли до лікарні напередодні, 14 січня, нібито через те, що в СІЗО не змогли зібрати конвой.

Неодноразово повідомлялося про загрозу життю активіста, який слабує на цукровий діабет і ще низку захворювань, не має однієї ноги – треба постійно робити перев’язування.

Бекиров заявив, що силовики протизаконно й силою взяли в нього слину для біологічної експертизи, – повідомив 14 січня «Крым.Реалии». Адвокат Ладін побоюється, що такі дії правоохоронців можуть призвести до фальсифікації речових доказів у справі.

Як каже адвокат, біологічний матеріал у Бекирова брали двічі: 12 грудня 2018 року після затримання в будівлі управління ФСБ у Криму, а також 29 грудня 2018 року в СІЗО Сімферополя «за відсутності захисника, фактично насильно». Захист зазначив це в протоколі про ознайомлення з постановою слідчого про призначення біологічної експертизи.

«12 грудня в будівлі ФСБ по Криму і Севастополю невідомі особи в цивільному одязі взяли в Бекирова зразки слини. Оскільки вони вилучені на непроцесуальний спосіб і слідчий узагалі заперечує факт їхнього вилучення, є підстави припускати, що вони можуть опинитися на тій вибухівці та набоях, які нібито передавав Бекиров», – зазначив Ладін.

Як каже адвокат, Бекиров написав заяву про проведення процесуальної перевірки, порушення кримінальної справи й притягнення до відповідальності невідомих йому осіб, які в будівлі ФСБ «скоїли злочин проти нього, перевищивши свої посадові обов’язки».

Олексій Ладін (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

Нагадаємо, кримськотатарського активіста Едема Бекирова російські силовики затримали вранці 12 грудня минулого року на в’їзді до Криму. Бекиров, житель селища Новоолексіївки Херсонської області, їхав відвідати 78-річну матір і родичів. 13 грудня підконтрольний московській владі суд Сімферополя заарештував активіста на два місяці.

 Поділитися