MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справа Леоніда Ковальчука

08.04.2004   
Голова Васильківської районної організації Української народної партії Леонід Ковальчук вимагає відшкодувати моральні збитки у розмірі 1 млн. 40 тисяч гривень. Він повідомив, що подав позовну заяву до Васильківського районного суду, “який виносив незаконний вирок у моїй справі, про відшкодування завданих мені моральних збитків”.

Л. Ковальчук зазначив, що судовий розгляд справи має розпочатися через місяць. “У скарзі йдеться про те, що незаконними діями органів дізнання і попереднього слідства прокуратури та суду мені завдано моральних збитків, — повідомив він. — По кожному пункту, відповідно до закону, я мотивую роль та участь кожної інстанції”. Зокрема, йдеться “про незаконне затримання, незаконний арешт, незаконне проведення обшуку, порушення моїх процесуальних прав та прав моїх захисників, побиття мого захисника Івана Макара, недопущення до судових засідань захисників, в тому числі, народного депутата України Євгена Жовтяка, Київським обласним судом, незаконне рішення Київського обласного апеляційного суду і президії Київського обласного суду”, — наголосив Л. Ковальчук.

9 серпня 2000 року Леоніда Ковальчука було затримано за звинуваченням в незаконному зберіганні зброї. Суд тривав з 2 листопада 2000 року по 1 червня 2001 року і виніс вирок про ув’язнення Л. Ковальчука терміном на 3,5 роки. В Апеляційному суді Київської області справу розглядали з 1-го по 14 вересня 2001 року. Вирок залишили без змін. 10 січня 2002 року Верховний Суд України скасував усі судові рішення. 16 січня 2002 року Ковальчука було звільнено.

Представники Української народної партії вважають, що справу проти Леоніда Ковальчука було сфабриковано з політичних мотивів — він активно доводив у судових інстанціях, що навесні 2000 року у Василькові за ініціативою голови Київської облдержадміністрації Анатолія Засухи і його дружини Тетяни Засухи було сфабриковано вибори мера міста.

(“Сільські вісті”, №47, 22 квітня 2003 р.)
 Поділитися