MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лікар з Вінниці Світлана Побережець відстояла в суді право кожного громадянина на приватність!

01.08.2006   
Рішення суду стосується наказу стосовно оформлення лікарняних листків.

Печерський районний суд м.Києва завершив розгляд адміністративного позову Світлани Юріївни Побережець – лікаря анестезіолога-реаніматолога МКЛ №2 м.Вінниці до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Міністерства юстиції України про визнання незаконним нормативно-правового акту – спільного Наказу адміністративних відповідачів «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності». В адміністративному позові Світлана Побережець ставила питання про визнання незаконною вимоги подавати в листкові непрацездатності інформацію про діагноз особи та код захворювання за Міжнародною Класифікацією Хвороб, оскільки це порушує конституційні права громадян України на приватність (конфіденційність інформації про стан здоров’я особи).

Попри заперечення адміністративних відповідачів судова колегія Печерського райсуду м.Києва (судді Малинін, Квасневська та Волков) повністю задовольнила усі позовні вимоги Світлани Побережець. Оскаржуваний нормативно-правовий акт було визнано частково нечинним. Відповідно до рішення суду подання інформації про діагноз особи суперечить цілій низці нормативно-правових актів вищої юридичної сили, а саме: Конституції України (Ст.3, Ст.19, Ст.21, Ст.22, Ст.32, Ст55, Ст.64, Ст.68), Європейській Конвенції про захист прав людини та основних свобод (Ст.8), Основам Законодавства України про охорону здоров‘я (Ст.4, 6, 7, 8, 14, 40, 41), Цивільному Кодексу України (Ст.285, 286), Закону України «Про інформацію» (Ст.23).

Якщо рішення суду першої інстанції вступить в законну силу – усім лікарям України буде заборонено вказувати в листках непрацездатності діагнози хворих людей, таким чином про те, чим хворіла людина не зможуть дізнатися на роботі. В 2005 році в Україні було видано майже 11 мільйонів листків непрацездатності.

Вінницька правозахисна група вважає рішення Печерського райсуду по справі щодо «листків непрацездатності» важливим прецедентом і проривом в царині захисту приватної інформації в Україні. Одночасно ВПГ заявляє, що наразі існує ціла низка інших нормативно-правових актів МОЗ, які сприяють розголошенню приватної інформації про стан здоров’я особи (наприклад – інформація про діагноз особи подається за місцем її навчання, шляхом наведення її в графі «діагноз» в довідці про звільнення від занять для учнів та студентів). Вінницька правозахисна група продовжить практику оскарження вказаних нормативно-правових актів в судах України.

Представництво інтересів Світлани Побережець в суді здійснював Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман та адвокат Української Гельсінської Спілки з прав людини В’ячеслав Якубенко. Справа була підтримана Фондом правового захисту жертв порушень прав людини  Української Гельсінської спілки з прав людини.

Від редакції «ПЛ»: Матеріал стосовно цієї справи був надрукований у Бюлетені «Права людини», № 11 (411), 2006 рік. Найближчим часом на нашому сайті буде опублікований повний текст судового рішення у цій справі. На нашу думку, він може бути корисним багатьом кого зачіпляють проблеми нашої системи охорони здоров’я.

 Поділитися