MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

«Техаську різанину бензопилою» міліція запобіжитьУ 2012 році на Харківщині порушено 4 кримінальні справи за умисне вбивство з мотивів ненавистіУ Харкові судять юнака, який різав іноземців з расистських мотивівУ Харкові за замахи на вбивство засуджено расистаДля иностранцев в Харькове настали тяжелые времена?Студенти-іноземці: численні, але незахищеніУ Харкові підписали петицію на захист іноземних студентівРезюме расистських проявів, зафіксованих Ініціативою Розмаїття у 2012 роціДержава та громадськість розбудовують механізми подолання ксенофобії й расизмуІ знову ти сьогодні не прийшлаІноземним студентам – про права при взаємодії з міліцієюІноземці не мають претензій до харківської міліціїРома України: голоси з пекла війни. Дискримінація, епідемія, війнаНа Харківщині завершився XVIIІ Мандрівний фестиваль Docudays UAЄврейське питання в УРСР: дискримінація в хрущовську епоху (1953–1964 рр.)Негативні тенденції поширення дискримінації та антисемітизму: як із ними боротися?Легкий садизм або свідома дискримінація ... Про ставлення держави до прав громадян в прифронтових селищах«Старгород Харків». Звичайний расизм?Парламент розширив перелік ознак, за якими заборонена дискримінація на роботі«Номерна» дискримінація

На Слобожанщині расистських злочинів не буває. Так міліція вважає

12.02.2012   
Георгій Кобзар
За даними міліції, на Слобожанщині протягом останніх 2-х років не порушувались кримінальні справи за злочини, скоєні з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості.

В рамках проекту з моніторингу порушень прав людини на ґрунті расизму й дискримінації, здійснюваного Харківською правозахисною групою за підтримки німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ), громадською організацією «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» в січні поточного року було спрямовано запити на інформацію до управлінь МВС у Полтавській та Сумській областях та Головного управління МВС України в Харківській області.

У них запитувалась наступна інформація:
1. Кількість справ, порушених за п. 14 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України за умисне вбивство з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
2. Кількість справ, порушених за ч. 2 ст. 121 КК України за умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
3. Кількість справ, порушених за ч. 2 ст. 122 КК України за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
4. Кількість справ, порушених за ч. 2 ст. 126 КК України за побої і мордування, вчинені з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
5. Кількість справ, порушених за ч. 2 ст. 127 КК України за катування, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
6. Кількість справ, порушених за ч. 2 ст. 129 КК України за погрозу вбивством, вчинену з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
7. Кількість справ, порушених за ст. 161 КК України за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
8. Кількість справ, порушених за ст. 296 КК України за хуліганство по відношенню до іноземних громадян (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).
9. Кількість справ, порушених за ст. 300 КК України за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен осіб, що скоїли злочин).
10. Кількість скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками МВС України (у 2010 та у 2011 рр.). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих). Кількість скарг, що знайшли своє підтвердження в ході службових перевірок.

При цьому наголошувалось, що інформація, яка запитується, стосується питань дотримання прав людини, тому, згідно зі ст. 29 Закону України «Про інформацію», вона є предметом суспільного інтересу.

Днями надійшли відповіді на запити, змістовну частину яких ми наводимо нижче:

УМВС України в Полтавській області, лист від 03.02.2012 № 8/1002/і:
«На виконання запиту повідомляємо, що впродовж 2010-2011 кримінальні справи за п. 14 ч. 2 ст. 115, ч.2 ст. 121, ч. 2ст. 122, ч. 2 ст. 126, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 129 КК України, за злочини, вчинені з мотивів расової, національної чи релiгiйної нетерпимості, за ст. 161, ст. 296 КК України, по відношенню до іноземних громадян, за ст. 300 КК України, що пропагують расову, національну чи релiгiйну нетерпимість та дискримiнацiю, слідчими пiдроздiлами УМВС області не порушувались та до провадження не приймались.
Окрім того, скарги іноземних громадян на побиття, незаконне затримання працівниками мiлiцiї впродовж 2010 – 2011 poків в пiдроздiлах УМВС не зареєстровано».
УМВС України в Сумській області, лист від 03.02.2012 № 7/1-Ч-1зі:
«На Ваш запит повідомляємо, що умисних вбивств, тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень, фактів катування, побоїв та мордування, погроз убивством, порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності або релігійних переконань, а також ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують расову, національну чи релігійну нетерпимість, по Сумській області протягом 2010 – 2011 років не зареєстровано. Скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками УМВС України в Сумській області протягом 2010 – 2011 років до органів та підрозділів УМВС України в Сумській області також не надходило».
Крім того, у відомостях про хуліганства, вчинені відносно іноземних громадян на території Сумської області протягом 2012 р., зазначено, що таких випадків було зареєстровано 6. Звісно, всі вони кваліфіковані за ст. 296 КК України.

ГУМВС України в Харківській області, лист від 03.02.2012 №8/1-320:
«Інформуємо, що за даними Головного управління, кримінальних справ, порушених з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості на території Харківської області у 2010-2011 роках не зареєстровано.
Одночасно повідомляємо, що скарги іноземних громадян на побиття чи незаконне затримання працівниками міліції, до ГУМВС України в Харківській області протягом 2010 – 2011 років не надходили».
Крім того, повідомлено, що кількість справ, порушених у Харківській області за хуліганство по відношенню до іноземних громадян у 2011 р., склала 7.

Таким чином, можна констатувати, що:
1. Міліція відповіла на запити досить оперативно.
2. УМВСУ в Полтавській області «забуло» надати інформацію про хуліганські дії по відношенню до іноземних громадян, через що залишається незрозумілим, чи таких фактів взагалі не було, чи вони не фіксувалися, чи міліція просто не хоче поширювати дані відомості.
3. За даними міліції, на Слобожанщині протягом останніх 2-х років не порушувались кримінальні справи за злочини, скоєні з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості.

Проте, останню тезу доводиться ставити під сумнів, адже, принаймні 1 раз, правоохоронці привселюдно оголошували про те, що кримінальна справа порушувалась за ст. 300 КК України (розповсюдження творів, що пропагують культ насильства, жорстокості та расової, національної чи релігійної нетерпимості).
Так, у матеріалі інформаційного агентства «УНІАН» від 23.02.2011 р. «Прокурор порушив справу за продаж книг Гітлера та Істархова» (http://unian.net/ukr/news/news-422733.html), зазначається, що «прокурор Харкова Євген Попович порушив кримінальну справу за фактами продажу книг Адольфа Гітлера «Mein Kampf» («Моя боротьба») та Владіміра Істархова «Удар русских богов».
Як передав кореспондент УНІАН, про це прокурор повідомив на сесії Харківської міської ради, виступаючи з інформацією про стан дотримання законності на території Харкова.
«Є. Попович повідомив, що кримінальну справу порушено за ст. 300 Кримінального кодексу України... У справі триває слідство, зазначив прокурор».
Цю інформацію поширили й інші ЗМІ, прокуратурою вона не спростовувалася. Виходячи з того, що дані про всі кримінальні справи, порушені на території певної області, збігаються до управлінь інформаційних технологій (УІТ) обласних УМВС (ГУМВС), можна припустити, що:
- або міліція «загубила» ці відомості;
- або прокуратура «передумала» порушувати вищезазначену кримінальну справу за поширення «Mein Kampf».

Взагалі, як свідчить практика, відсутність кримінальних справ за статтями, в ознаках кваліфікації яких містяться расистські та ксенофобські мотиви, аж ніяк не означає відсутності самих таких злочинів. Характерною ілюстрацією цього може служити факт відверто неонацистського злодіяння, скоєного у серпні минулого року в Сумах та реакції на нього з боку місцевих стражів порядку.
Нагадаємо, що за інформацією моніторингу «Ксенофобія в Україні: серпень 2011» (http://eajc.org/page538), «пізно ввечері 29 серпня в Сумах на вул. Санаторна невідомі злочинці кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно однієї з кімнат гуртожитку медичного факультету Сумського державного університету, де проживали студентки з Нігерії. Від «коктейлю Молотова» загорілися особисті речі студенток, що знаходилися в приміщенні. В результаті підпалу ніхто не постраждав. Вогонь був згашений протягом півгодини, кімната сильно обгоріла. Зовні будівлі по обом сторонам вікна злочинці нанесли зображення свастики і напис «Go home». Написи схожого змісту, а також фашистську символіку на наступний день виявили навколо гуртожитку і на сусідніх будівлях у великій кількості».
При цьому кримінальну справу було порушено за ч. 2 ст. 194 КК України («умисне знищення або пошкодження майна»). Звичайно, ніяких «умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності», що є ознаками злочину за ст. 161 КК України, у діях зловмисників правоохоронці не побачили (або не захотіли побачити).
Менш ніж за місяць «міліція встановила винних у підпалі кімнати гуртожитку медичного факультету Сумського державного університету, який стався 30 серпня. Ними виявилися двоє жителів м. Суми: 18-річний студент другого курсу одного з місцевих вузів і 21-річний охоронець приватної охоронної фірми, яких об’єднували спільні захоплення –футбол і «графіті», – повідомило 23.09.2011 р. сумське видання «Панорама» (http://rama.com.ua/news+article.storyid+9566.htm). Спортсмени, що полюбляють «графіті» у вигляді свастик, звісно, «наносити кому-небудь шкоду не збиралися, йшли просто малювати на стінах»…

Чому навіть такі злочини наші правоохоронні органи кваліфікують як завгодно, але НЕ як вчинені з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості?! Можливо, таким чином намагаються прикрасити вітчизняну статистику напередодні Євро-2012? А може бути, їм просто не вистачає відповідного фаху та професіоналізму? Хотілось би почути відповіді на ці питання від прокуратури та МВС.

 Поділитися