MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кожен може дізнатися, як зберегти школу у власній громаді

17.08.2012   
Георгій Кобзар
Вийшов у світ посібник «Як зберегти школу у власній громаді: керівництво до дії».

Останніми роками через активне запровадження українським урядом процесу так званої «оптимізації» мережі загальноосвітніх навчальних закладів, закриваються сотні шкіл. Звісно, що цьому сприяють ще й низькі демографічні та економічні показники в нашій країні.

Рішення про закриття знаходиться у компетенції органів місцевого самоврядування та регіональних органів управління освіти. Щоправда, під час прийняття такого нерадісного для місцевої громади вердикту, місцевими органами нерідко порушуються вимоги законів Як наслідок, процес закриття шкіл, особливо у малих громадах (шахтарських поселеннях, сільській місцевості) викликає конфлікти й протести. Але через низький рівень правових знань та навичок відстоювання громадських інтересів спонтанні виступи вчительської громадськості, частіше за все, не мають успіху.

Саме тому «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (СЦГІ) взявся минулого року за реалізацію проекту «Вчимося праву – зберігаємо школи», ціллю якого є підвищення правової обізнаності та сприяння формуванню активної громадської позиції вчителів у питаннях оптимізації шкільної мережі за допомогою розробки та апробації навчального курсу та посібника для педагогів на тему «Як зберегти школу у власній громаді».

Проект реалізовувався за фінансової підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження». Створення посібника тривало майже десять місяців. Протягом цього терміну колективом проекту була проведена дослідницька діяльність та апробація матеріалів під час пілотного навчального курсу. Із перебігом роботи бажаючі можуть ознайомитись тут:

А нещодавно посібник «Як зберегти школу у власній громаді: керівництво до дії» вийшов у світ. Це видання містить комплекс практичних рекомендацій щодо правових та громадських дій у ситуації, коли існує загроза ліквідації школи. До авторського колективу видання увійшли викладачі та громадські діячі з різних регіонів України.

Видання адресоване в першу чергу менеджерам освіти, педагогам, батькам учнів, громадським лідерам територіальної громади та усім тим, перед ким постала загроза ліквідації школи в їх громадах та хто не погоджується із такою ситуацією.

За словами керівника проекту «Вчимося праву – зберігаємо школи» Оксани Дрєпіної, «автори прагнули зробити матеріал максимально практичним, наводячи «живі» приклади з діяльності загальноосвітніх навчальних закладів та ініціативних груп з різних куточків України».

Електронний варіант книжки розміщено тут:

Освітяни та представники громадських організацій, що працюють із школами сільської місцевості та малих промислових місць, можуть замовити посібник, надіславши листа-заявку (зазначивши потрібну кількість видань, цільову аудиторію його поширення, свою поштову адресу) на електронну адресу: [email protected] або поштою на адресу: СЦГІ, 30-й квартал 2/14, м. Луганськ, 91005.

 Поділитися