MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Самозахист – не злочин!

01.09.2012    джерело: hr-activists.net
«Втратити життя - або провести його у в’язниці»: такий вибір надала іноземному студентові українська Феміда

Звернення щодо процесу над Олаолу Сунканмі Фемі

Двадцятишестирічний нігерієць Олаолу Сунки Фемі приїхав до України 2007-го року для здобуття вищої освіти. Він закінчив три повних курси Луганського Національного Університету імені Тараса Шевченка. Цього року, як і його однокурсники, Олаолу Фемі мав отримати диплом бакалавра. Але коли інші нігерійські студенти брали участь в урочистій випускній церемонії, – він вже більш, як півроку, перебував за ґратами.

Однокурсники намагаються допомогти своєму товаришу, а ректор ЛНУ підтверджує, що Університет не відмовляється від свого студента. Але те, що з ним сталося, може перекреслити не тільки його ступінь бакалавра, але й усе життя - а серед інших іноземних студентів посилити сумніви щодо правильності рішення приїхати на навчання до України.

Як згадує Фемі та його друг Еніола Судаді, у ніч на 5 листопада 2011 року в під’їзді багатоквартирного будинку, де орендував квартиру інший нігерійський студент, на них з расистських мотивів напали п’ятеро молодих людей. Нападники, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, спочатку ображали нігерійців, а потім збили з ніг і почали бити.

Еніола не зміг піднятися з землі, а Фемі, захищаючись, завдав нападникам ударів шийкою розбитої скляної пляшки. В результаті цього троє нападників – Віталій Гаман, Дмитро Леменчук і Артем Лобода – отримали різані рани рук, шиї та голови, а знайома нападників Ірина Пашкова, яка брала участь в інциденті, отримала забої обличчя і голови.

Наступного дня Олаолу Фемі був затриманий, і за рішенням суду вміщений під варту до луганського слідчого ізолятору, де перебуває й донині.

Олаолу Фемі було висунуто звинувачення за статтями 115 ч.2 і 296 ч.4 Кримінального Кодексу України – замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів. За версією слідства, він усвідомлено, «з мотивів явної неповаги до суспільства» скоїв напад із заздалегідь підготовленим знаряддям злочину – розбитою скляною пляшкою. Інших, більш зрозумілих або пояснюваних мотивів нічного нападу одного нігерійського студента на компанію місцевих молодих людей обвинувачення висунути не змогло.

Незважаючи на те, що травми, нанесені нападникам, визнані «легкими тілесними ушкодженнями» і те, що їх характер не може свідчити про напад, звинувачення кваліфікує дії Фемі як «завершений» замах на вбивство, у зв’язку з чим йому загрожує довічне тюремне ув’язнення.

В основі обвинувачення немає нічого, крім свідчень потерпілих. Слідчі органи не знайшли можливості розшукати й допитати водія таксі, який привіз до будинку нігерійських студентів і, за словами нігерійців, бачив початок інциденту. До матеріалів справи не потрапили результати судово-медичної експертизи, які свідчать про те, що Гаман, Леменчук і Лобода знаходились у стані алкогольного сп’яніння. Кількість «потерпілих» у ході розслідування дивним чином зменшилася з 6 до 4 осіб.

Несподівано для захисту, в матеріалах справи з’вилась «невстановлена вогнепальна зброя», з якої, згідно зі свідченнями «потерпілих», Фемі нібито зробив постріл у ногу Віталію Гаману, який лежав на землі, вже після завдання «потерпілим» порізів пляшкою – перед тим, як залишив місце події. При цьому, слідів від пострілу на одязі «потерпілого» експертиза не виявила.

Не прийняті до уваги свідчення обвинуваченого і свідка – Еніоли Судаді – про расистські мотиви нападу, а також про те, що образи й погрози (в т.ч. погрози застосування травматичної вогнепальної зброї) від осіб, які фігурують у справі, мали місце і до інциденту 5 листопада. Те, що мати одного з нападників працює в Ленінському районному відділі міліції, співробітники якого здійснювали досудове слідство по даній справі, також могло суттєво вплинути на визначення статусу громадян України – учасників інциденту як «потерпілих», – так само, як і на весь хід розслідування.

Слідчими органами в процесі розслідування було допущено низку грубих порушень. При тому, що Олаолу Фемі не володіє українською та російською мовами, слідчі дії велися за відсутності кваліфікованого перекладача. У процесі досудового слідства Фемі не отримував процесуальних документів по даній справі, перекладених доступною для нього мовою. З перекладеними на англійську матеріалами обвинувачення він зміг ознайомитися лише після їх передачі до суду.

Дата початку слухання кримінальної справи переносилася кілька разів протягом декількох місяців з тієї причини, що прокуратура не могла забезпечити обвинуваченому перекладача. Лише у травні поточного року в суді було зачитано обвинувальний висновок.

Проте вже на наступному засіданні прокурор клопотав про заміну судді колегією у складі трьох суддів. Клопотання було задоволено, і новий склад суду має намір почати слухати справу за суттю тільки у вересні. Обвинувачений провів під вартою вже понад 9 місяців. Не виключено, що розгляд справи затягується навмисно із розрахунку на те, що Фемі, зломлений умовами та тривалістю перебування у слідчому ізоляторі, буде готовий прийняти на себе провину за інкримінований йому злочин.

Ми звертаємося до українських правозахисних неурядових організацій та активістських груп з проханням брати участь у поширенні інформації та приверненні уваги до ситуації Олаолу Фемі. Кожен українець і українка можуть, за невдалого збігу обставин, стати жертвою несправедливості, жорстокості та корупції, що міцно угніздились у силових структурах України. На місці нігерійського студента міг бути кожен і кожна.

Ми звертаємося до іноземних дипломатичних представництв із проханням відстежувати хід судового розгляду справи Олаолу, утримуючи ситуацію, що склалася, у центрі уваги. Студенти з багатьох країн отримують освіту в Україні. На жаль, більшість із них стають жертвами дискримінації та агресії з боку расистів. Інші країни приймають у себе безліч іноземних студентів, в тому числі з України. Вони можуть, з висоти досвіду своїх систем навчання, оцінити, наскільки іноземні студенти в Україні захищені від дискримінації.

Ми звертаємося до міжнародних громадських і міжурядових організацій із проханням вжити всі можливі заходи для висвітлення даної ситуації і вчинення тиску на українські урядові структури з вимогою негайного відновлення прав Олаолу Фемі – звільнення його з-під варти і проведення повторного, прозорого та ефективного розслідування обставин даної справи.

Самозахист – не злочин!

PS: У понеділок 3 вересня, о 13:00 біля будівлі Генеральної прокуратури в Києві відбудеться акція на підтримку нігерійського студента Олаолу Фемі, чиї права брутально порушує міліція та прокуратура міста Луганськ. Одночасно подібна акція відбудеться у Луганську.

Нагадаємо, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська взяла під контроль справу громадянина Нігерії Олаолу.

 Поділитися