MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові захисники наркозалежних та секс-працівниць моніторили міліцію

27.09.2012   
Юрій Чумак
У Харкові проходив регіональний тренінг для представників громадських організацій, що здійснюють правовий захист наркозалежних осіб та працівниць комерційного сексу.

З 24 по 27 вересня 2012 р. у Харкові проходив регіональний тренінг для представників громадських організацій, що здійснюють правовий захист наркозалежних осіб та працівниць комерційного сексу.

Спеціалізований тренінг «Захист наркозалежних осіб та секс-працівників механізмами громадського моніторингу та експертизи» організувала Асоціація українських моніторів дотримання прав людини (Асоціація УМДПЛ) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Тренерами виступили досвідчені фахівці – колишні помічники міністра МВС з прав людини – члени Асоціації УМДПЛ.

У програмі заходу були блоки, присвячені подоланню психологічних бар’єрів та налагодженню комунікацій зі ЗМІ, а також формам швидкого оприлюднення фактів порушень прав людини.

Громадські активісти разом із тренерами розглянули найбільш поширені випадки порушень прав вразливих груп з боку правоохоронців, а також отримали знання того, як за законом мають діяти чергові частини міліції, патрульна служба та оперативні працівники.

Було організовано й «польове» навчання, під час якого учасники тренінгу мали змогу на практиці поспілкуватися із працівниками харківської міліції та наочно побачити, наскільки останні є ввічливими та привітними, як під час несення служби виконують посадові обов’язки, відомчі інструкції та дотримуються вітчизняного законодавства.

Слід зазначити, що організатори тренінгу планують, що «озброєні» знаннями представники громадськості не тільки зможуть належним чином захистити права своїх цільових груп, але й самі проведуть всеукраїнський моніторинг порушень прав наркозалежних та секс-працівниць з боку правоохоронців, результати якого будуть узагальнені Асоціацією УМДПЛ та передані до МВС.

Своїми враженнями від заходу поділилися деякі його учасники:

Алла Антонченко, психолог Харківського міського благодійного фонду «Благо»:
- Спочатку я навіть не розуміла, навіщо мені ця інформація, адже я не є юристом. Але нас і не вчили детально закону, який можна прочитати і в Інтернеті, а дали ази того, як слід застосовувати на практиці методи правового захисту й моніторингу. Дуже цікавою була практична частина: я раніше й уявити не могла, що зможу моніторити міліцію!

Олексій Квітковський, представник Асоціації учасників замісної терапії в Луганській області:
- Наркозалежні, що отримують замісну терапію, часто потрапляють під тиск з боку правоохоронців, піддаються несанкціонованим перевіркам. Я довідався про існування Асоціації УМДПЛ, приїхав на цей тренінг, дізнався про механізми правозахисту і буду забезпечувати безпеку наших клієнтів.

Інна Ампілова, старший соціальний співробітник Дніпропетровської обласної громадської організації «Перехрестя»:
- Я працюю з наркозалежними та жінками, що роблять у секс-бізнесі. Спілкуюсь із міліціонерами і лікарями та нерідко, на жаль, бачу, що вони упереджено ставляться до вразливих верств суспільства. Думала, що цю тенденцію не можна перебороти. Але тут тренери, що мають дорогоцінний досвід, надали нам ексклюзивну спеціальну інформацію, інструменти, завдяки яким ми зможемо надалі працювати.

 Поділитися